Treća HNL - zapad

DRAMA NA KRIMEJI Giuliano Popović zaključao vrata Orijenta 1919, nove pobjede Opatije i Krka

P. N.

Krimejčani su minimalno svladali Trnje u derbiju/R. BRMALJ

Krimejčani su minimalno svladali Trnje u derbiju/R. BRMALJ

Vratar Krimejčana, sin legendarnog ekonoma Rijeke Rustema Gashija, zaustavio je momčadi nekadašnjeg trenera Rijeke Milivoja Bračuna u derbiju kola. Trnjani su propustili najstrožu kaznu u 90. minuti. Nove pobjede Opatije i Krka.



Stadion na Krimeji. Gledatelja: 700. Sudac: Matija Spudić (Ivanić Grad) 7. Strijelac: 1:0 Gerc (11′). Žuti karton: Weitzer, Mohorovičić, Jergović (Orijent 1919).


ORIJENT 1919: Popović 8, Jergović 6, Andrić 6, Barišić 5,5 (od 57′ Iličić –), Gerc 7, Fumić 6 (od 72′ Žeželj –), Weitzer 6,5, Leskur 6 (od 77′ Srzentić –), Monjac 6, Mandić 6, Mohorovičić 6.


TRNJE: Gudelj 6, Marić 6, Vukadin 6, Šlogar 6, Vikario 6, Kožić 6 (od 75′ Jazvić –), Malekinušić 6, Bubnjić 6, Mislimi 6, Radić 6, Špišić 6.




U 90. minuti utakmice Malekinušić je prošao prometnim desnim bokom Krimejčana. Ušao je u kazneni prostor, ubacio se u putanju Mohorovičiću koji ga je zaustavio prekršajem za najstrožu kaznu. Bruno Špišić je izveo udarac s »bijele točke«, a lopta se od grede odbila u polje za kontru Krimejčana. Vedran Gerc je u izašao iskosa ispred Gudelja koji je padom u noge spasio svoju mrežu drugoga pogotka. Navijači »Orijenta 1919« su se morali strpiti još koju minutu prije nego što je sudac Spudić označio kraj uzbudljive i kvalitetne utakmice koju su odlučili maestralni vratar Krimejčana Guliano Popović i rani pogodak Vedrana Gerca.


Puno prilika


Sin još uvijek poznatnijeg oca, legendarnog ekonoma »Rijeke« Rustema Gashija, zaključao je svoju mrežu za momčad koju vodi nekadašnji Gashijev »šef« s riječke klupe Milivoj Bračun. Iskusni stručnjak stisnuo je nakon utakmice ruku svojem mlađem kolegi Marinu Mikcu koji je debitirao pobjedom na svojoj krimejskoj premijeri. Uz dozu sreće, ali i igrajući bez nekoliko važnih prvotimaca.U 11. minuti Monjac je prošao desnom stranom, te uputio oštar ubačaj u gostujući peterac. Lopta je na putu zakačila jednog gostujućeg igrača malo usporila taman za Vedrana Gerca koji je pravovremeno napao prvu vratnicu i skrenuo loptu kraj nemoćnog vratara – 1:0. Pokazalo se kasnije, krimejske tribine zapljeskale su jedinom pogotku, a onda se prepustile buri, suncu i dobrom nogometu za što su podjednako zaslužne obje momčadi. Iako gostujućeg trenera Bračuna tradicionalno prati glas trenera koji preferira defanzivan nogomet igrači »Trnja« stvorili su puno prilika na Krimeji.

Vratnica


U 25. minuti sam si je problem zakuhao Nino Mohorovičić, izgubio je loptu tamo gdje je to zabranjeno na otvaranju napada na 18 metara od vlastitog gola. Marko Šlogar je prihvatio loptu i tukao iz prve, a vratar Giulijano Popović upisao prvu od svoje dvije velike intervencije do odmora. U 37. minuti Robert Radić se po desnoj strani probio gotovo do peterca, a vratar »Orijenta« istrčao i nogama odbio njegov udarac. Nastavak je počeo još jednom velikom Popovićevom obranom (48′). Ponovo je na udarcu bio Marko Šlogar. Dvije minute kasnije uzvratili su Krimejčani. Weitzer je na dodavanje Fumića ostao malo iskosa u kaznenom prostoru na otvorenom udarcu, ali nije uspio najbolje zahvatiti loptu koja je otišla kraj suprotne vratnice. U 54. minuti gledatelji su već ustali sa svojih mjesta vidjevši loptu u golu »Trnja«. Gerc je na ubačaj Mandića udarcem glavom ostavio vratara na krivoj nozi, ali je goste spasila – vratnica. Gosti su u nastavku uživali pomoć bure, ali nisu uspjeli probiti krimejski burobran – vratara Popovića. U 55. minuti odigrao se još jedan duel Šlogara i Popovića kojega je iznova dobio domaći vratar. U 62. minuti domaćeg vratara je pomazila i sreća. Špišić je s pet metara poslao loptu preko gola umjesto u nebranjenu mrežu. Sudar dvije momčadi potpuno otvorena garda lomio se tijekom cijelog drugoga poluvremena, a prelomio tek u samom finišu utakmice nakon promašene najstrože kazne Špišića. (I. VO.)


REZULTATI 8. KOLA


OPATIJA – ZAGOREC3:2JADRAN – PONIKVE3:1KURILOVEC – ZAGREB1:0ŠPANSKO – MAKSIMIR2:4DUGO SELO – ORIJENT 19191:0TRNJE – KRK1:2JARUN – VRBOVEC1:0DUBRAVA TK – VINOGRADAR2:1NOVIGRAD – HAŠK3:0

Vinogradar 8 7 0 1 23:6 21


Krk 8 7 0 1 19:6 21Orijent 1919 8 6 1 1 20:9 19HAŠK 8 5 2 1 17:9 17Dubrava TK 8 5 1 2 18:11 16Trnje 8 4 1 3 12:11 13Dugo Selo 8 4 1 3 10:13 13Ponikve 8 4 0 4 11:14 12Opatija 8 3 2 3 14:15 11Vrbovec 8 3 2 3 11:12 11Kurilovec 8 2 4 2 9:12 10Jarun 8 3 1 4 7:12 10Maksimir 8 2 3 3 12:11 9Zagorec 8 3 0 5 11:14 9Jadran 8 2 1 5 10:12 7Špansko 8 1 1 6 11:22 4Novigrad 8 1 0 7 8:15 3Zagreb (-1) 8 0 0 8 1:21 -1

SLJEDEĆE KOLO (10. LISTOPADA): HAŠK – Opatija, Vinogradar – Novigrad, Vrbovec – Dubrava TK, Krk – Jarun, Orijent 1919 – Trnje, Maksimir – Dugo Selo, Zagreb – Špansko, Ponikve – Kurilovec, Zagorec – Jadran.



KRK – JARUN 3:0


Igralište Josip Uravić Pepi. Gledatelja: 100. Sudac: Sandro Veggian (Rovinj). Pomoćnici: Biljuh (Marčana) i Jakičić (Poreč). Strijelci: 1:0 Brdar (21′), 2:0 Brdar (45′-11m), 3:0 Brdar (84′). Žuti kartoni: Brdar, Con (Krk), Martinko, Šimičić (Jarun).


KRK: Berković, Rošić, Con, Čuturilo, Josipović, Zec, Mijić (od 46′ Alilović), Golić, Brdar (od 87′ Dijanić), Frančišković (od 75′ Majačić), Malinić.


JARUN: Vojnić, Pavletić, Ačkar (od 60′ Herceg), Pavičić, Sudec (od 86′ Bogović), Konjević, Tadić, Brčić, Martinko, Vučemilović – Vranjić, Šimić.


Rutinska pobjeda Krčana nad ekipom Jaruna u utakmici u kojoj je gost još i dobro prošao. Prvih dvadesetak minuta igralo se između dva šesnaesterca bez izrazitih prigoda. Gost pun respekta, a domaćin premalo aktivan te s jedne i druge strane nije bilo prilika za postizanje zgoditka. Igrala se 21 minuta utakmice kada je Josipović prošao desnim krilom i idealno centrirao na glavu Brdara koji takve prilike ne propušta. Mreža se prvi put zatresla za vodstvo od 1:0. Dvije minuta kasnije identična akcija gostiju i trzaj glavom Tadića, no na vratima Krka je najbolji vratar Treće HNL Berković koji efektnom paradom vadi loptu ispod grede. U samoj nadoknadi prvog dijela Brdar je s leđa oboren u šesnaestercu Jaruna, te je sudac Veggian pokazao na bijelu točku. Napadač Krka je po drugi put bio neumoljiv za vodstvo od 2:0.


U drugom dijelu, u 56. minuti, zicer Josipovića na dodavanje Brdara, no vratar Šimičić izlazi kao pobjednik iako je napadač Krka propustio uposliti usamljenog Cona koji je pratio akciju. Gosti i dalje pokušavaju svim silama doći do pogotka nade, ali svi njihovi pokušaji završavaju u nogama igrača Krka na tridesetak metara od vratara Berkovića ili u naručju istog. U 83. minuti jedan centaršut s lijeve strane završio je na stativi Krčana, a lopta je potom odbijena u polje do Brdara koji nesebično upošljava Zeca. Ovaj izlazi pred vratara Šimčića koji ga ruši i sucu nije preostalo drugo nego po drugi put pokazati na bijelu točku. Brdar je iskoristio najstrožu kaznu za konačnih 3:0.


HAŠK – OPATIJA 0:1


Igralište Peščenica. Gledatelja: 150. Sudac: Davor Ješić (Sisak) 6. Pomoćnici: Grgurić, Jušić (obojica Kutina). Strijelac: 0:1 Šolić (60′). Žuti kartoni: Drašković (HAŠK), Kovačević (Opatija).


HAŠK: Lončarić 5 – Barišić 6,5 (od 79′ Miloš -), Vinković 6, Kos 6, Kondres 6 – Drašković 6, Mraković 6,5 – Krajačić 6, Penava 6 (od 62′ Mrkić -), Karoglan 6 (od 75′ Surjan -) – Zelenika 6.


OPATIJA: Lovrić 6,5 – Jukičić 6, Kurilić 6,5, Vlatković 6,5 (od 68′ Ismaili -), Čulina 6 (od 46′ J. Rudan 6,5) – Lazić 6,5 – T. Rudan 6,5, Furijan 6,5, Kovačević 6,5, Pejanović 6,5 – Flego 6 (od 46′ Šolić 6,5).


Vrlo dobrom izvedbom Opatija je postala prva trećeligaška momčad koja je ove sezone pokorila Peščenicu. Naime, HAŠK je u dosadašnjem dijelu prvenstva na svom terenu uknjižio četiri pobjede i jedan neriješeni rezultat, a jučer je doživio prvi poraz.


U 6. minuti stigla je prva prava prilika na utakmici, i to slučajno. Ivan Penava htio je pucati po golu sa dvadeset metara, no loše je zahvatio loptu, uputivši je sedam-osam metara od gola. Igrači Opatije mislili su da je opasnost prošla, a uporni Vid Krajačić u punom je sprintu s desnog krila dojurio u kazneni prostor gostiju i stigao loptu na vrhu peterca. Na veliku radost svojih suigrača, Igor Lovrić fenomalno je reagirao i obranio vrlo zahtjevan udarac.


Vrlo brzo je postalo jasno da će HAŠK žaliti za tom prilikom. Domaći su, doduše, imali inicijativu, ali nikako nisu uspijevali nadmudriti discipliniranog suparnika i doći do nove obećavajuće situacije pred Lovrićem. Preciznije, lopta je sporo išla, a to je Opatiji davalo dovoljno vremena za zatvaranje svih prolaza prema svom golu.


Igrala se 26. minuta kada su gosti izborili dva uzastopna udarca iz kuta. Nakon drugog Danijel Lazić bio je najviši u skoku, ali njegov udarac glavom loptu je usmjerio u naručje Dominika Lončarića. Bio je to prvi izlet Opatije pred gol suparnika. Nešto kasnije Toni Rudan je povukao kontru po desnom boku, ali njegovo proigravanje prema Kristijanu Flegi nije bilo dovoljno precizno.


Kako je vrijeme prolazilo, tako je Opatija sve više prijetila. U 33. minuti Flego je uhvatio malo slobodnog prostora na dvadeset metara od gola i uputio je prizeman udarac. Na sreću domaćih, lopta je prohujala nekoliko centimetara pokraj gola. Tri minute kasnije Mateo Furijan također se odlučio za udarac s distance, ali Lončarić je bio spreman na taj izazov.


U istom ritmu Opatija je otvorila i drugo poluvrijeme. Udarci na gol sijevali su sa svih strana, ali Lončarić je u tim trenucima čuvao HAŠK. Na suprotnoj strani opasnost se ukazala u 54. minuti, kada je Bruno Karoglan iskosa s desne strane prizemnim udarcem ciljao suprotni kut. Srećom po Opatiju, nedostajalo mu je preciznosti.


Nešto kasnije Aleksandar Šolić je sjajnim udarcem s ruba kaznenog prostora natjerao Lončarića na izbacivanje lopte vršcima prstiju u korner koji gostima nije donio ništa. U početnoj fazi drugog dijela lopta je brže išla od noge do noge, a to je rezultiralo boljom igrom.



– Svi su iznenađeni s tri pobjede jer su nas već otpisali nakon slabijeg starta. Povratak otpisanih! – govorio je nakon iznenađujućeg trijumfa Opatijaca u Zagrebu njihov trener Zoran Bogolin. – Utakmica je bila čvrsta, tvrda, igralo se dosta brzo, ali dobro smo pokrivali teren, imali smo dosta loptu u nogama. U nastavku smo zabili pogodak, imali još šansi, međutim onda nam se ozljedio Vlatković pa nam se poremetio zadnji red. Na kraju smo izdržali pritisak i sačuvali bodove.



No, na obje momčadi su se mučile sa zadnjim pasom, tako da nije bilo izglednih prilika za gol. No, u 60. minuti Lončarić se u svom kaznenom prostoru previše opustio s loptom u nogama, a to poigravanje na kraju je skupo koštalo HAŠK. Naime, Šolić se dočepao lopte i doveo goste u vodstvo – 0:1.


Nakon gola domaći su se otvorili, a takav gard Opatiji je pružio priliku za slaganje brzin napada za povećanje prednosti. Na žalost gostiju, u nekoliko navrata nedostajalo je samo malo više koncentracije u vrlo izglednim situacijama. U završnim minutama utakmice HAŠK je stvorio pritisak, ali ipak nije imao dovoljno snage za izjednačenje. (D. P.)