Sve kao u filmu

DOMOVINE SIN Grobnik se zahvaljujući Kristianu Fućku opet ponosi prvoligaškim nogometašem

Ivan Volarić

Credit: V. ŽGANEC-ROGULJA/PIXSELL

Credit: V. ŽGANEC-ROGULJA/PIXSELL

Kada sam dolazio u Varaždin prošle zime, mislio sam da ću se morati namučiti da dobijem priliku. Međutim, trener Karačić mi je odmah pružio priliku i na kraju sam odigrao većinu utakmica - kaže 20-godišnji napadač ponikao u Grobničanu



RIJEKA – Tijekom zimskog prijelaznog roka čelništvo tada ambicioznog drugoligaša Varaždina, bilo je u potrazi za napadačem koji bi im mogao pomoći pri ulasku u prvoligaške vode. Obratili su se između ostalih i Draženu Pilčiću, najboljem strijelcu Grobničana i Četvrte HNL. »Šujo« se zahvalio na pozivu iz Baroknog grada i preporučio svojega suigrača – krilnog napadača Kristiana Fućka.


Dvadesetogodišnji vižljasti igrač, ponikao u omladinskom pogonu Grobničana, uspješno je prošao probni rok i tijekom proljetnog dijela sezone se prometnuo u standardnog prvotimca Varaždinaca koji su se nedavnom pobjedom nad Šibenikom vratili u Prvu HNL. Krajnji sjever Hrvatske ponovo je dobio nogometnog prvoligaša, a Grobnik – prvoligaškog igrača! Zoran Šestan je iz Podhuma, braća Ahmad i Anas Sharbini su iz Podkilavca, Sandro Klić i Dražen Pilčić su s Dražica, Kristijan Čaval iz grada Grobnika, a Fućak…


Podrvanj


– Ja sam, kao i Siniša Linić, iz Podrvnja. Samo, nisam ja još odigrao niti jednu prvoligašku utakmicu, ali nadam se da hoću… – govori skromno Kristian kojemu se u posljednjih šest mjeseci promijenilo puno toga u životu.




Nije bilo lako preskočiti dva ranga natjecanja, promijeniti životnu sredinu i onda istrčati pred 9000 navijača u ključnoj utakmici u kojoj je Varaždin pobjedom nad Šibenikom povrdio prvoligašku promociju.


– Za mene je to bio veliki događaj kao što bi bio za svakoga mladog igrača, a pogotovo igrača koji je donedavno igrao u dva ranga slabijoj ligi. Atmosfera je na toj utakmici stvarno bila super. Nakon utakmice upalile su se baklje, otvorili šampanjci… Sve je bilo kao u filmu! Ostvarenje snova, jer prošle zime kada sam dolazio u Varaždin, mislio sam da ću ulaziti s klupe i da ću se morati namučiti da dobijem priliku.



Međutim, trener Karačić mi je odmah pružio priliku i na kraju sam odigrao većinu utakmica. Nije bilo lako na početku, teško mi se bilo naviknuti na drugačiji, naporniji ritam rada. Treninzi su puno teži. Dok sam bio u Grobničanu, radio sam i trenirao. Sada sam se u Varaždinu posvetio isključivo nogometu pa imam vremena za odmor. Osim toga, bilo je teško i zbog pritiska koji je bio na nama, vodili smo utrku sa Šibenčanima, čekali njihov kiks, a mi smo morali sve dobivati. Sad je uživancija, nema više pritiska! – pripovjeda Fućak, koji naravno ne može bez Grobnika i Grobničana.


Grobnik nedostaje…


– Nedostaje mi obitelji i prijatelji, iako imam i u Varaždinu krug prijatelja s kojima se družim. Zadovoljan sam, svi dečki su OK, dobro su me prihvatili u klubu. A Grobnik… Ma naravno da se uvijek volim vratiti doma! Čuo sam se s dečkima nakon poraza u finalu županijskog Kupa. Napadamo Kup četiri, pet godina i uvijek se nešto dogodi. Čujem da je opet bila sudačka krađa… Šteta, bilo bi lijepo da su uspjeli osvojiti četiri trofeja u godinu dana.


U Grobničanu, za utjehu, mogu barem malo svojatati i ovu varaždinsku drugoligašku titulu. Fućak je dokaz da se u klubu dobro radi s mladim nogometašima.


– U klubu su stvari dobro posložene, dobri su treneri. Klub će se plasmanom u Treću ligu dignuti. Stariji igrači od koji smo mi mlađi učili su prvoklasni. Da nije bilo tih prvoligaških igrača, možda nikada ne bi ni dobio priliku okušati se u Drugoj HNL. Njihovi savjeti su bili jako važni. Nadam se da će sve ići svojim redom i da ću i ja zaigrati u Prvoj HNL poput Linića ili Pilčića. Nismo još u klubu pričali o tome, ali vjerujem da će ekipa koja je izborila Prvu HNL ostati na okupu – poručio je trenutno najpoznatiji Grobničan u Varaždinu.


Dražen Pilčić: Kristian ima sve što traži moderni nogomet


Dražen Pilčić, prvi strijelac Grobničana i Četvrte HNL, najveći je krivac što je Kristian dobio priliku u Varaždinu.


– Ljudi iz Varaždina su se preko mojega oca interesirali za mene i ja sam se zahvalio na toj ponudi, ali sam predložio tati da se pomogne dečku. Razmišljao sam neka ode na pripreme pa što bude. I na kraju je ispalo više nego dobro! – govori Dražen koji je godinama dijelio svlačionicu s Fućkom pa dobro zna koji su njegovi kapaciteti, mane i vrline…


– Sigurno da ima nekih nedostataka, recimo tehniku, ali to je normalno jer kada nije prošao niti jednu školu nogometa osim one Grobničana. Ne mislim pritom da se u omladinskom pogonu Grobničana radi loše, dapače, ali ipak to nije isto kao što bi naučio da je prošao školu nekog prvoligaškog kluba.


Opet, ima ono što prolazi u modernom nogometu: visinu, snagu i brzinu! To je ponekad bitnije nego talent i tehnika! Nadam se da će eksplodirati iduće sezone i da će Grobnik ponovo imati svojega igrača u Prvoj HNL. Inače će se vratiti igrati samnom u Grobničan. A što drugo! – poručio je Pilčić.