Neobična dobrodošlica

DOBRODOŠLI NA PRVENSTVO MIRA Novinara našeg lista u Kalinjingradu dočekali kišica i brojna pitanja

Marko Cvijanović

NA RUSKOM TLU – Zračna luka Hrabrovo / Snimio Marko CVIJANOVIĆ

NA RUSKOM TLU – Zračna luka Hrabrovo / Snimio Marko CVIJANOVIĆ

Plavokosa policajka postavljala je pitanja kao na »Milijunašu«, jedno za drugim, prijekornim glasom, punim sumnji… A možda je samo radila svoj posao. Dobrodošli u Rusiju! Na  »Šempionat mira po futbolju«



KALINJINGRAD Slijetanje je bilo u skladu s dobrodošlicom u zračnoj luci. Najblaže rečeno – nelagodno. Plavokosa policajka postavljala je pitanja kao na »Milijunašu«, jedno za drugim, prijekornim glasom, punim sumnji… A možda je samo radila svoj posao.


Dobrodošli u Rusiju! Na svjetsko nogometno prvenstvo. Kao što »vrište« poruke s ulica Kalinjingrada: »Šempionat mira po futbolju«. Ili kao što još davno u najavi reče ruski predsjednik Vladimir Putin: Ovo će biti prvenstvo mira!


Ako je Putin tako rekao… Tko su to hrvatski novinari da bi njurgali zbog »rutinskih« kontrola. Ali… Ta nelagoda pri uspostavi »eye contacta«… Oči u oči. Trajalo je kao vječnost.




Doista, u Kalinjingradu ništa nije prepušteno slučaju kad je sigurnost u pitanju. Mrki policajac u civilu motrio je u zračnoj luci Hrabrovo svaki pokret putnika namjernika koji su netom doletjeli iz Varšave da bi se skrasili u lučkom gradu nadomak Baltičkoga mora gdje će hrvatska nogometna reprezentacija u subotu protiv Nigerije igrati prvu utakmicu na svjetskoj smotri.



Prilično šeprtljavi taksist Vitalij nije bio pretjerano zainteresiran za nogometne ćakule… On je silno htio saznati ime konačnoga odredišta hrvatskih putnika, ali njegov je engleski bio toliko nevješt da je komunikacija nastavljena putem mobilne aplikacije. Red ruskog, red hrvatskog… I tako u nedogled.


Na ulicama Kalinjingrada uobičajena gužva na kraju radnoga dana. Kišica je pokvarila opći dojam, ali temperature su sasvim ugodne. Ni prevruće, ni prehladno. Za nogometaše idealno. I za hrvatske navijače, koji se tek očekuju. Uzgred, za one koji još nisu pronašli smještaj, simpatočni Jurij otkriva da se u centru grada još uvijek po pristupačnim cijenama mogu pronaći apartmani, kad su već svi hoteli prebukirani.


U Kalinjingradu je u posljednje vrijeme zaživio trend osnivanja novih naselja koja su puna stanova u svakodnevnom najmu. Teško je bilo dokučiti da li se Jurij htio dodvoriti kad je ispalio »Hrvatska će biti prvak svijeta!«, ali izvjesno je da Hrvatska i u ruskim medijima slovi kao momčad kojoj predviđaju siguran plasman u drugi krug natjecanja.


U kalinjingradskom dnevniku »Argumenti i fakti« ovako su u postocima izraženi izgledi reprezentacija u skupini D: Argentina 51,9, Hrvatska 30,9, Island 9,7, Nigerija 7,5 posto. Na papiru je, dakle, sve izvjesno. A na terenu? Prvi odgovori stižu u subotu. Jurijevo proročanstvo bit će prvi put na kušnji…