EP do 21 godine

DEBAKL NA OTVARANJU Rumunji kaznili brojne slabosti i nanijeli težak poraz Hrvatskoj na startu EURA

Ivana Vaupotić

Rumunjski nogometaši su neočekivano lako nadigrali "kockaste"

Rumunjski nogometaši su neočekivano lako nadigrali "kockaste"

Ovim porazom Hrvatska je značajno smanjila izglede za proboj u drugi krug natjecanja, Zapravo, kako su izgledali izabranici Nenada Gračana, realnije je očekivati njihov brzi povratak u domovinu.



SERRAVALLE Hrvatska je svoj prvi nastup na U-21 Europskom prvenstvu okončala visokim porazom u srazu s Rumunjskom, čime je značajno smanjila izglede za proboj u drugi krug natjecanja, Zapravo, kako su izgledali izabranici Nenada Gračana, realnije je očekivati njihov brzi povratak u domovinu.


Već u 2. minuti Rumunji su pokazali da mogu biti itekako opasni. Tudor Baluta je sa svog dijela terena poslao dugu loptu za Georgea Puscasa koji je po desnoj strani pobjegao hrvatskim stoperima i sjurio se prema golu. Njegov udarac iskosa Josip Posavec je jedva zaustavio. Dvije minute kasnije uzvratio je Josip Brekalo, čiji je pokušaj s ruba kaznenog prostora prohujao tik uz stativu.


Igrala se 8. minuta kada je lopta u hrvatskom šesnaestercu pogodila Filipa Benkovića u ruku. Glavni sudac Bobby Madden iz Škotske to nije odmah uočio, no, nakon konzultiranja VAR-a, ipak je pokazao na bijelu točku. Puscas je poslao loptu u jednu, a Posavca u drugu stranu – 1:0.




Kao da rani gol nije bio dovoljan problem, u 13. minuti Brekalo je zbog ozljede morao prepustiti svoje mjesto na terenu Domagoju Bradariću. Niti trideset sekundi kasnije Rumunji su još jednom dugom loptom na desni bok izbacili iz igre hrvatsku obranu. Ovoga puta se u strijelce upisao Ioanis Hagi – 2:0.


Srećom po Hrvatsku, Rumunji su uskoro napravili kobnu grešku. Marin Jakoliš uspio je u 18. minuti omesti suparnika blizu centra, otvorivši Nikolu Vlašiću priliku da se sjuri prema kaznenom prostoru i pogodi golmanov desni kut prizemnim udarcem sa osamnaest metara – 2:1.



Taj gol malo je zauzdao Rumunjsku, no hrvatska obrana i dalje dosta plivala pod naletima brzonogih i rastrčanih suparnika. Napad je, pak, djelovao sasvim pristojno, iako je u nekoliko navrata nedostajalo malo više konkretnosti pred rumunjskim kaznenim prostorom. Opet, sve skupa je davalo nadu da nastavak može donijeti preokret.


Uvodne minute nastavka pokazale su da je Hrvatska obrana postala nešto kompaktnija, baš kao i defenzivni dio veznog reda. Samim time, Rumunji više nisu imali puno slobodnog protora za kontre kojima su u prvom dijelu opasno prijetili. Međutim, to nije dugo trajalo.


U 54. minuti Borna Sosa je neoprezno pokupio Dennisa Mana na osamnaest metara od Posavčevog gola, a Hagi je iz tog slobodnog udarca pogodio prečku. Hrvatska u tom razdoblju nije uspjela kreirati opasnost po gol suparnika. Igrala se 66. minuta kada je Sosa na vrhu svog šesnaesterca dodao loptu u noge Baluti – 3:1.



Stadion San Marino. Gledatelja: 4.000 Sudac: Bobby Madden (Škotska) 6,5. Strijelci: 1:0 Puscas (11’–11m), 2:0 Hagi (14′), 2:1 Vlašić (18′), 3:1 Baluta (66′), 4:1 Petre (90′). Žuti karton: Man, Pascanu, Cicaldau (Rumunjska), Jakoliš (Hrvatska).


RUMUNJSKA: Radu 6,5 – Stefan 6,5, Pascanu 6,5, Nedelcearu 7, Manea 6,5 – Cicaldau 6,5, Baluta 7 – Ivan 6,5 (od 73′ Coman -), Hagi 7, Man 6,5 (od 84′ Olaru -) – Puscas 7 (od 89′ Petre -).


HRVATSKA: Posavec 6 – Uremović 6, Benković 5,5, Katić 5,5, Sosa 5 – Vlašić 6,5, Šunjić 5,5, Moro 5,5 (od 68′ Ivanušec -) – Halilović 5 (od 77′ Murić -), Jakoliš 5,5, Brekalo – (od 14′ Bradarić 5).



Tu se moglo naslutiti da se Hrvatska ipak neće dobro provesti u San Marinu. Zapravo, nada je još uvijek tinjala, ali taj plamičak je s protokom vremena postajao sve manji i manji. Kako se bližio kraj, tako je bivalo sve vidljivije da se Hrvatska miri sa sudbinom.


Zadnja prilika za povratak u utakmicu stigla je u 88. minuti, kada je Robert Murić dobro odapeo iz slobodnog udarca sa sedamnaest metara. Međutim, Andrei Radu je sjajnom intervencijom pokazao zbog čega ga Rumunji smatraju liderom ove generacije. Na drugoj je strani Adrian Petre postavio konačni rezultat, i to nakon što je na terenu proveo manje od minute – 4:1.


Svoju drugu utakmicu u Skupini C Hrvatska igra u petak s Francuskom, a idućeg ponedjeljka na rasporedu je ogled s Engleskom. Suvišno je isticati da Gračanovi izabranici za proboj u drugi krug natjecanja moraju uknjižiti dvije pobjede.