Uoči ogleda s Lokomotivom

‘Cilj nam je uvijek isti’: S Mariom Gavranovićem smo razgovarali nakon prvog “hat-tricka” u dresu Rijeke

Ivan Volarić

Mario Gavranović slavi pogodak protiv "Osijeka" / Foto Roni BRMALJ

Mario Gavranović slavi pogodak protiv "Osijeka" / Foto Roni BRMALJ

Gledamo isključivo prvu iduću utakmicu. Naše jedino razmišljanje u ovom trenutku je utakmica protiv Lokomotive. O uzvratu s Osijekom ćemo razmišljati za desetak dana, a finale Kupa sigurno još nije u glavama igrača – kaže Gavranović



RIJEKA – Mario Gavranović – puta tri. Dvaput je pospremio u mrežu »otpatke« na vrh peterca nakon Mateijevih ubačaja, jednog iz kuta, a drugog neposredno nakon kornera. Treći gol postigao je okrunivši tečnu akciju nakon što je pet igrača »Rijeke« odigralo pas iz prve. Ključno dodavanje bilo je ono Josipa Mišića, vrlo važna bila je varka tijelom Franka Andrijaševića, koji je propustio loptu za asistenta Leonarda Žutu. Naravno da nije nevažno bilo ni Marijevo pravovremeno utrčavanje i hladnokrvna egzekucija. SuperMario je prvim riječkim »hat-trickom« potvrdio da je u dobroj formi na otvaranju proljeća. Zabio je u Gradskom vrtu, svojim dodavanjem natjerao braniča »Intera« Jakova Filipovića da zatrese vlastitu mrežu u Zaprešiću, a sada je triput matirao Osječane u prvoj utakmici polufinala Kupa Hrvatske. Nije loše za početak…


– Jako dobro smo ušli u utakmicu, odmah smo zabili pogodak – govorio je Gavranović nakon treće riječke pobjede ovoga proljeća i prve na svojoj Rujevici koja je »bijele« gurnula u predvorje varaždinskog finala.


– Cijelo prvo poluvrijeme smo kontrolirali igru. Brzo smo postigli drugi gol, a mogli smo i treći. U drugo poluvrijeme nismo baš dobro ušli, napravili smo neke individualne pogreške, ali stigli smo do trećeg pogotka. Nažalost, na kraju smo primili gol koji nismo htjeli. U svakom slučaju, ovo je dobar rezultat za uzvrat. Unatoč tome, u drugi susret moramo ući koncentrirano, ne smijemo si dozvoliti ono što nam se dogodilo prošle godine u Koprivnici. U Osijek moramo ići zabiti gol.


Na pravom mjestu




Protiv »Osijeka« ste na neki način naplatili zaprešićke promašaje?


– Drago mi je što sam prvi put zabio tri pogotka na jednoj utakmici u dresu »Rijeke«. Drago mi je i zbog ekipe, jer ostvarili smo važnu pobjedu. Ništa, sada nastavljamo s našim obvezama u prvenstvu. Koncentracija je na iduću utakmicu.



Mario Gavranović je s tri pogotka postignuta u polufinalu Kupa Hrvatske preuzeo vodstvo na klupskoj ljestvici strijelaca s 12 pogodaka. Franko Andrijašević i Alexander Gorgon postigli su pogodak manje, a Roman Bezjak je za sada ostao na brojci od devet jesenskih pogodaka. Riječ je, naravno, o golovima postignutim u tri natjecanja: prvenstvu, Kupu Hrvatske i pretkolu Europske lige.



Zabili ste čak sedam golova u šest utakmica protiv »Osijeka«?


– Ne, nemam ništa protiv njih, ali očito mi leže. Svaki igrač ima neku ekipu koja mu možda malo više odgovara. Meni ide dobro protiv njih i drago mi je zbog toga.


Iskazali ste, kako bi to Kek rekao, zavidan »kilerski instinkt« zabivši sva tri gola Osječanima u zoni peterca?


– Ovoga puta lopta se odbila puno puta tamo gdje sam bio. Moje je da budem tamo gdje bi lopta mogla doći. Ovoga puta sam uspio pospremiti sve lopte koje su prolazile blizu mene. To je, na kraju krajeva, ono što se traži od mene.


Igra je u prvom poluvremenu bila na vrlo solidnoj razini, nastavak je ipak donio određeni pad?


– Bilo je jako dobro na početku. Rekao bih da smo u 70-75 minuta pokazali dosta dobrih stvari. Dosta puta smo došli preko bokova do pozicije za centaršut. Šteta za primljeni gol, jer bilo bi jako lijepo da smo utakmicu završili bez primljenog gola. Ništa, idemo dalje.


Glupi golovi


Olako primljeni pogoci postaju zaštitni znak proljetne »Rijeke«. Primili ste tri gola u tri utakmice nakon što ste tijekom cijele jeseni primili samo osam zgoditaka?


– Primamo malo glupe golove. Imali smo uoči gola Osječana triput loptu u nogama. Pokušavamo uvijek izaći s naše polovice igrom, iako je ponekad možda bolje izbiti loptu i tako sačuvati mirnoću. Unatoč tome, mislim da je cijela ekipa solidno odradila svoje u defanzivnom dijelu i da će se faza obrana nakon nekog vremena stabilizirati. Morat ćemo primati manje golova jer doći će možda utakmica gdje lopta neće htjeti u mrežu kao u Zaprešiću pa će biti važno ne primiti gol.



Riječani su zahvaljujući ždrijebu barem nakratko »pobjegli« od sudaca iz zagrebačkog (Jović, Zebec), odnosno osječkog bazena (Vučemilović), koji su uglavnom solidno odradili oglede u Gradskom vrtu, Zaprešiću i protiv »Osijeka« na Rujevici. Subotnji ogled povjeren je Splićanima – glavnom sucu Goranu Gabrilu s pomoćnicima Marijom Pepurom i Hrvojem Radićem, odnosno četvrtim sucem Dujom Strukanom. Gabrilo i Strukan vrlo rijetko sude Riječanima. Strukan, primjerice, ove sezone još nije delegiran na oglede »Rijeke«, a Gabrilo je sudio tek jednom – susjedski derbi s »Istrom 1961« na Rujevici. Valjda će splitski dvojac biti bolje sreće na ždrijebu pa ih dopadne i neka važnija utakmica, primjerice derbi »Rijeke« i »Dinama«.



Da ste uspjeli sačuvati prednosti od tri gola, uzvrat bi bio formalnost, ovako Osječani imaju pravo na nadu. Pobjeda od 2:0 vodi ih u finale?


– Naravno da neće biti lako u uzvratu. Trebamo razmišljati kao da još ništa nismo napravili. Sigurno da nam nije bila želja primiti gol pred svojim navijačima, ali ipak imamo dva gola prednosti. Unatoč tome, moramo u uzvratnu utakmicu ući kao i svaku drugu, jer svjesni smo da je sve otvoreno ako primimo jedan gol. Ne smijemo se dovesti u tu situaciju, već ići u Osijek sa željom da zabijemo makar jedan gol. Trenutno više ne trebamo razmišljati o Kupu, već samo na iduću prvenstvu utakmicu.


Ako prođete u finale tamo vas čeka »Dinamo« koji je praktički sve riješio u prvoj utakmici visokom pobjedom nad »Splitom«?


– Ima još dosta vremena do finala. Ne trebamo uopće razmišljati o tome. Uostalom, imamo jedan cilj koji želimo ostvariti prije finala Kupa Hrvatske. Kup je također važan trofej, finale istekom sezone je prilika da osvojiš još jedan trofej, a mi u svaku utakmicu idemo sa željom da je dobijemo. Ne znači da smo mi više koncentrirani na jedno ili drugo natjecanje, gledamo isključivo prvu iduću utakmicu. Naše jedino razmišljanje u ovom trenutku je utakmica protiv »Lokomotive«. O uzvratu s »Osijekom« ćemo razmišljati za desetak dana, a finale Kupa sigurno još nije u glavama igrača.


Uvijek isti ciljevi


Sutra na Rujevicu dolazi »Lokomotiva«?


– Radujemo se što ćemo ponovo igrati kući jer na našem travnjaku lopta može ići puno brže nego vani i to je dosta teže našim protivnicima nenaviklim na naš teren. Cilj je uvijek isti – osvajanje tri boda.


»Lokomotiva« je momčad koja teži igri i koja je u stanju svakom složiti probleme?


– Otkada sam u »Rijeci« nismo imali većih poteškoća protiv »Lokomotive«. Međutim, svaka nova utakmica počinje od 0:0 i svaka utakmica nosi sobom određene zahtjeve. Sjetimo se samo da smo mi nedavno putovali u Zaprešić gdje nismo dobili utakmicu dugi niz godina. Ništa se neće dogoditi samo od sebe, mi smo ti koji moramo isprovocirati sve te pozitivne situacije da bismo doveli utakmicu u našu korist, a pogotovo jer su oni dobili »Osijeka« i potvrdili su da su mlada ekipa koja zna igrati nogomet. Nadam se da će pokušati igrati nogomet kao i mi i da će navijači ponovo vidjeti lijepu utakmicu kao protiv »Osijeka«.


Za »Lokomotivu« igra puno igrača »Dinama« na posudbi. Sigurno je da će biti posebno motivirani na Rujevici?


– Oni su uvijek motivirani protiv nas. Mene te priče ne zanimaju previše. Koncentriran sam samo na »Rijeku« i da izgledamo kao ekipa kao što smo to izgledali protiv »Osijeka«. Bitno je da smo skupa i to je onda ono što nas drži i diže cijelo vrijeme. Naš cilj su tri boda i sigurno ćemo se spremiti da svatko od nas pruži sto posto.