S kongresa

Časnik “Rijeke” za vezu s UEFA-om najavljuje promjene od kojih bi svi klubovi trebali profitirati

Ivan Volarić



RIJEKA Alen Rivetti, »Rijekin« glasnogovornik i časnik za vezu s UEFA-om, vratio se iz Atene gdje je bio dijelom 18. polugodišnjeg kongresa ECA-e, Europskog udruženja nogometnih klubova. Pored predstavnika »Rijeke«, na kongresu je bilo nazočno ukupno 154 zastupnika klubova s time da 87 otpada na stalne članove (među njima predstavnici Rijeke i Dinama), a 67 na pridružene članove (među njima i sportski direktor Hajduka Branco).


– Nisu donesene nikakve epohalne odluke osim što se još jednom razgovaralo o novom formatu europskih klupskih natjecanja, Lige prvaka i Europske lige za ciklus od 2018. do 2021. godine, odnosno naslutilo da se već mora početi razmišljati i o razdoblju od 2021. do 2024. godine – govori Rivetti.


– Glavnina rasprave svela se na zaključak kako su promjene u formatu natjecanja bile nužne zbog pada interesa gledatelja za ovakvu Ligu prvaka. Potkrijepljeno je to podacima o padu televizijske gledanosti utakmica Lige prvaka, a sve zbog izvjesnih rezultata utakmica koje su završavale 4:0 ili 5:0. S druge strane, odvojit će se više novaca za klubove koji igraju Europsku ligu pa bi svi tu trebali biti zadovoljni.


O tome zapravo sve govori službena izjava predsjednika ECA-e Karl-Heinz Rummeniggea nakon kongresa.– Ove promjene su bez dvojbi vrlo dobre za sve članice europske nogometne obitelji. Potpuno sam uvjeren da će svi klubovi imati koristi od toga. Ovim promjenama Liga prvaka će biti kvalitetnija nego ikad – rekao je Rummenigge.

Nema sumnje da će novim formatom natjecanja koji favoriziraju klubovi iz jačih liga (dobili su četiri mjesta u LP nauštrub »malih«), dignuti kvaliteta u Ligi prvaka, ali isto tako će se umanjiti mogućnost onoga što nogomet čini zanimljivijim, da se klubovi poput »Dinama« ilI »Rijeke« barem privremeno proguraju u ugledno društvo.


No, odavno se sve u profesionalnom nogometu svodi na – novac. Uostalom, kaže Rivetti da se dosta govorilo i o sve većim razlikama u prihodima klubova u Premier ligi u odnosu na ostale najjače lige. Usporedbe radi, klubovi na »otoku« su na godišnjoj razini uprihodovali 4,4 miljarde eura, iza njih su Nijemci s 2,4, Španjolci sa 2, Talijani sa 1,9, te Francuzi sa 1,4 miljarde eura. Upravo kroz promjene u formatu Lige prvaka pokušati se smanjiti taj financijski jaz koji u konačnici dovodi i do sve većih kvalitativnih razlika.


Usput, za razliku od posljednjeg kongresa ECA-e ovoga puta se ideja Regionalne lige na Balkanu nije spominjala ni u kuloarima. (I. VO.)