Propuštena prilika

Bivši treneri i čelnici “Rijeke” o sezoni na isteku: Pritisak je učinio svoje, ali ne treba dramatizirati

Ivan Volarić

Foto Roni BRMALJ

Foto Roni BRMALJ

Nedostajalo je u nekim trenucima malo sreće, promašilo se dosta penala. Ponekad je možda nedostajao kvalitetniji igrač koji bi riješio utakmice kada ne ide – kaže Gračan



Prvi radni dan ovoga tjedna donio je senzacionalnu vijest za brojnu svjetsku nogometnu obitelj. Zahvaljujući londonskom remiju »Chelseaja« i »Tottenhama« prvi put u klupskoj povijesti do naslova prvaka u Premier ligi stigao je »Leicester City«. Vjerojatno nema zagriženijeg navijača »Rijeke« koji u tom trenutku nije duboko u sebi pomislio kako je to mogla biti baš ta sezona, sezona velikih iznenađenja. »Leicester«, pa »Rijeka«… Nažalost po navijače »Rijeke«, njihovi ljubimci izgubili su utrku s »Dinamom«. »Modri« su zahvaljujući remiju »Rijeke« i »Splita« prošle nedjelje i matematički osigurali 11. uzastopnu titulu, a u pristalica bijele boje ostala je doza gorčine… »Dinamo« je nedvojbeno kvalitetnija i bolja momčad, no opći je dojam da je društvo s Rujevice ove sezone ipak moglo napraviti nešto više.



Stilinović bez komentara


Predsjednik »bijelih« Damir Mišković tijekom jednog od svojih medijskih istupa početkom ove godine naslutio je mogućnost promjene na čelu omladinskog pogona riječkoga prvoligaša istekom ove natjecateljske sezone. Voditelj škole Predrag Stilinović nije želio komentirati svoju moguću smjenu, baš kao što ni trener druge momčadi Ranko Buketa, koji slovi kao jedan od mogućih nasljednika, nije želio komentirati svoje moguće novo radno mjesto u klubu, dometnuvši kako prvo mora do kraja odraditi obveze u Trećoj HNL – zapad.





– Sigurno da je tijekom prvenstva bilo nekoliko situacija u kojima je »Dinamo« imao određene probleme i gdje je »Rijeka« u jednom trenutku imala četiri boda prednosti, ali je to izgubila – secira neuspješnu »Rijekinu« borbu za naslov izbornik mlade reprezentacije Nenad Gračan i jedan od rijetkih trenera koji se na klupi »bijelih« borio za naslov prvaka. – E sad, koji je razlog tome, ne znam. Možda je u pitanju neka blokada, neki pritisak… To su bili trenuci kada se trebala zadržati bodovnu prednost, a ona se otopila. Nedostajalo je u nekim trenucima malo sreće, promašilo se dosta penala, ponekad je nedostajalo nešto drugo. Možda kvalitetniji igrač koji bi riješio utakmice kada ne ide. Evidentno je, međutim, da je pritisak učinio svoje.


Zahtjevni navijači


Pritisak je sigurno sputao momčad kada je u pitanju borba za naslov, ali ispadanje od »Aberdeena« u prvom pretkolu Europske lige i polufinalu Kupa od »Slaven Belupa« se teško može opravdati na taj način. Navijači su očekivali više od ove sezone.


– Riječki navijači su vrlo zahtjevni i drugo mjesto je njima normalno iako to ne bi trebalo tako biti. Sigurno da je ove sezone bilo kikseva, ali sve se to događa u nogometu. Ne treba sada dramatizirati, nego sve dobro analizirati i pripremiti se za iduću sezonu – tvrdi Gračan.


Alen Horvat, bivši kapetan i trener »bijelih«, trenutno na funkciji trenera trećeligaša »Marsonije«, smatra da je ovo bila prilika koja će se »Rijeci« teško ponovo ukazati.



Rijeka statistički bolja nego jesenas, ali i Dinamo


Statistički, iza »Rijeke« je bolji proljetni nego jesenski dio prvenstva. Riječani su u 22 kola prvoga dijela osvojili 46 od 66 mogućih bodova ili 70 posto. U dosadašnjih 12 proljetnih sudara bijeli su osvojili 27 od maksimalnih 36 bodova, odnosno 75 posto bodova. »Rijeka« je osjetno dignula postotak osvojenih bodova, ali je problem u tome i što je rival iz Maksimira stisnuo papučicu gasa. »Dinamo« je jesen zaključio sa 73 posto bodova, a proljeće vozio na, za »Rijeku« nedostižnih, 86 posto.



– Sigurno da mi je kao navijaču i bivšem igraču te treneru »Rijeke« krivo što se nije uspjelo napraviti više ove sezone – govori Horvat. – Treba uzeti u obzir da je »Rijeka« sada sređen klub, ali i da iza »Dinama« nije bajna sezona. Svi znamo kakve su probleme imali. Krivo mi je što sve to »Rijeka« nije iskoristila na bolji način. Loše se ušlo u sezonu, nanizalo nekoliko neriješenih rezultata. Ovo je bila prilika da se napravi iskorak, a pravo je pitanje hoće li se takva prilika ponovo ukazati iduće sezone. Kako ocjenjujem sezonu? Očekivao sam više s obzirom na ulaganja i najave. Ako su u klubu odlučili da su zadovoljni drugim mjestom, onda to treba poštovati. Međutim, poznavajući ambicije ljudi koji su uložili silan trud i novac u klub, vjerujem da traže više. Osobno ne bih bio zadovoljan ovim rezultatima, jer ovoj »Rijeci« je jedino mjerilo – »Dinamo«.


Nekorektni napadi


Marinko Koljanin, bivši direktor »bijelih« u vrijeme osvajanja drugoga Kupa Hrvatske 2005. godine, ponudio je malo drugačije razmišljanje.


– Prije godinu dana sam rekao da se momčad i klub moraju nositi s pritiskom koji je s vremenom logično rastao – govori Koljanin. – To nije jednostavno. I nama se to dogodilo kada smo 2005. bili blizu »Dinama«, a onda iduće sezone najavili borbu za naslov pa su nas između ostaloga malo pomeli suci. Prisutan je i pritisak navijača, međutim, onima koji su nezadovoljni ovom »Rijekom« savjetujem da pogledaju na internetu kako su navijači »Werdera« dočekali svoje igrače nakon pobjede 6:2 u borbi za ostanak. Osim toga, mislim da se maksimalno nekorektno napada trenera Matjaža Keka jer je itekako kvalitetan i zaslužan za velike rezultate koje je napravio. Ima on svoje slabosti, ali takva je njegova igra. Njemu se sviđa igra »Atletico Madrida«, a ja osobno to ne mogu smisliti. Međutim, to je njegov put do pobjede i to dobro radi. Navijači moraju imati strpljenja, »Rijeka« nije bila 70 godina prvak pa nije morala biti ni ove sezone. Međutim, šansa je bila najveća i to je apsolutna činjenica jer je »Dinamo« ove sezone imao otvorene druge frontove. Brine što je euforija navijača potpuno splasnula, bilo je malo navijača na Rujevici nakon pobjede u Splitu.


Prijelomna sezona


Možda se samo u kratko vrijeme nakupilo nekoliko razočarenja, od sramotnog poraza u Koprivnici u polufinalu Kupa pa do remija ravnog poraza s »Dinamom«. Osim toga, ne treba zaboraviti da je sezona počela teškim porazom od »Aberdeena«.


– Naravno da je »Rijeka« imala više ciljeve posebno u Europi, ali glupo je govoriti o neuspješnoj sezoni. Što bi trebali reći u Manchesteru, »Chelseaju« ili »Arsenalu« nakon što je »Leicester« osvojio naslov prvaka? U klubu će sigurno napraviti dobru analizu, izvući pouke i ako se dobro saberu, pripremiti kvalitetniju sezonu. Iduća sezona bit će prijelomna za klub, odnosno bit će izvjesnije u kojem smjeru će se ići. Najnegativnije ove sezone je da nema domaćih igrača, čak se uspjelo i Močinića, koji je bio reprezentativac, smjestiti na klupi. U tom dijelu sigurno je bio moguć iskorak, ali treba stati iza svojih mladih igrača. Sigurno je i to da u klubu moraju biti svjesni da će svake sezone biti teže jer sada više nitko nije zadovoljan drugim mjestom. Navijači žele prvo mjesto, a to nije jednostavo, posebno kada se uzmu u obzir razlike u budžetu. Iako mislim da »Rijeci« ne bi pomoglo ni da digne budžet na 30 milijuna eura… – rekao je Koljanin.