Joao Escoval

Bit će bolje već u subotu, najvažnije da izborimo Europu, to je glavni cilj

Denis Frančišković

Joao Escoval/Foto Arhiva NL

Joao Escoval/Foto Arhiva NL

Dinamo i Lokomotiva sad su se malo izdvojili, ali prvenstvo je još jako dugo, odigrano je tek devet kola. Ovo je samo dio onog što su svi pružili, bit će zanimljivo u nastavku - kaže portugalski branič u riječkim redovima



RIJEKA Joao Escoval (21 godina) u posljednjim je utakmicama sve važnija i sigurnija karika »bijelih«. Portugalac se ustalio u momčadi na stoperskoj poziciji, sve više dobiva na sigurnosti, a i u napadu zna zaprijetiti skokom i glavom sa svojih 188 centimetara nakon kornera ili ubačaja u šesnaesterac. Desetak godina proveo je u mlađim kategorijama Benfice, u kolovozu prošle godine prešao je u redove Istre 1961 za koju je prije dolaska na Rujevicu odigrao 12 utakmica.


– U zadnjim utakmicama nismo imali previše sreće, stvaramo šanse ali nas ne ide… Ne okrećemo se previše na ono što je iza nas, mislimo samo o sljedećoj utakmici koju želimo dobiti. Vjerujem da će biti bolje već od subote i Gorice. Istina previše je neriješenih rezultata, samo jedan poraz i to se automatski odražava na ljestvici.


Istina, nema previše sreće, ali u određenim trenucima utakmica igrate u grču, imate određenu kočnicu… Postoje li i problemi psihološke naravi?




– Mislim da naši problemi nisu psihološki. Dođe takvo vrijeme. U nogometu vam je to tako, jednostavno naše igre nije pratio rezultat. Igrali smo dobro i protiv Osijeka i protiv Slaven Belupa, ali u nekim trenucima nije bilo niti sreće. Evo u otvaranju utakmice s Belupom imali smo tri, četiri šanse, ali nismo zabili. Nogomet i lopta nekad nisu pošteni.


Pobjede su jedini lijek u ovakvoj situaciji. Ali kako do njih?


– Nema druge nego moramo zajedno disati, biti kao jedan na travnjaku. Moramo se boriti jedni za druge, drugog rješenja nema. Kad se dođe u ovakvu situaciju moramo funkcionirati kao momčad. Samo tako možemo uspjeti. Vjerujem da će već u subotu protiv Gorice biti puno bolje.


Doveli ste se u dosta nezavidnu situaciju, a slijede vam tri gostovanja, kod Gorice, Intera i Hajduka. Krije li se u njima dosta opasnosti jer ipak je riječ o direktnim konkurentima?


– Ne mislim da su to previše opasna i teška gostovanja za nas. Imamo svoju igru i kvalitetu i u to se moramo pouzdati. Naravno, ljepše je igrati doma i pred svojim navijačima, ali za mene nije nikakav problem što ta tri susreta igramo u gostima. Prilika je to da se dokažemo.


Može li ova momčad u konačnici izboriti izlazak u Europu što je istaknuto kao glavni klupski cilj?


– Naravno. Mislim da smo spremni za to i da imamo kvalitetu. Vjerujem da ćemo izboriti Europu. To nam je važan cilj. S ovom momčadi stvarno možemo napraviti dobre stvari.


Prvenstvo još dugo


Dojmovi o ovogodišnjem izdanju HNL? Dojam je da neće biti lakih utakmica kao prijašnjih sezona?


– Istina, ove sezone liga je puno bolja, izjednačenija… Puno je momčadi koji su blizu jedna druge. Bilo je dobrih transfera u neke klubove i očekujem jako zanimljivo prvenstvo.


Kako je igrati u liniji s Punčecom, Žutom. Raspopovićem… Kao najbližim suigračima?


– Odlično. Znamo se jako dobro i mislim da dobro funkioniramo. Bit će bolje kad se još bolje uigramo.


Istra 1961, vaš bivši klub, igra po sistemu toplo-hladno, no iznenadila vas je na Rujevici, može biti opasna za sve momčadi?


– Osvježili su momčad, doveli puno novih igrača u odnosu na prošlu sezonu. U klub je došlo dosta stranaca, Španjolaca i Argentinaca. Mislim da su jako dobra ekipa. Uostalom, niti jedna utakmica nije laka.


Dinamo i Lokomotiva izdvojili su se na vrhu, igraju stvarno dobro i zapaženo?


– Dinamo i Lokomotiva sad su se malo izdvojili, ali prvenstvo je još jako dugo, odigrano je tek devet kola. Ovo je samo dio onog što su svi pružili, bit će zanimljivo u nastavku.


I Luka i Ronaldo


Benfica igra u teškoj skupini Lige prvaka, a nakon poraza od Bayerna slavila je u gostima kod AEK-a?


– Rezultati su manje-više očekivani. Poraženi smo od Bayerna koji je jedna od najboljim momčadi na svijetu, a sada protiv Grka bila je teška utakmica koju je Benfica odigrala jako dobro. Nije lako pobijediti Grke, igraju tvrdo. No, ovo je u ovom trenutku stvarno dobar rezultat za Portugalce.


Koji igrač vam je nogometni uzor na poziciji koju igrate?


– Sviđa mi kako igra Sergio Ramos, mada mi veliki uzor Raphael Varane. Sviđa mi taj tip igrača.


Kako gledate na odlazak Ronalda u Juventus? Talijanski nogomet će sigurno dobiti na popularnosti?


– Ne znam što bih posebno rekao. Ronaldo je pet puta proglašavan najboljim igračem svijeta, bio je jako dobar u Realu, a sada vjerojatno želi neke nove izazove u karijeri. Igrao je u Portugalu, Engleskoj, Španjolskoj, sada vjerojatno želi okušati kako je to u Italiji. Njegov dolazak velika je stvar za Juventus, ali i za talijanski nogomet. Vidi se da je Ronaldo željan pobjeda i s Juventusom.


Ronaldo ili Luka Modrić? Tko je bolji igrač ove godine? Portugalci su prilično nezadovoljni Lukinim izborom…


– To je po meni teško pitanje. Obojica su osvojili Ligu prvaka, obojica su stvarno veliki igrači…



 Život u Hrvatskoj, kakvi su vaši dojmovi?


– Sviđa mi se život u Hrvatskoj i u Rijeci. Dosta je mirno, ali i sigurno. Možete šetati ulicama bez ikakvog problema, hrana je dobra… Sviđa mi je Hrvatska.