Pulski nogometni spasitelji

Baskonia-Alaves spašava Uljanik, ali nogometnog četvrtoligaša s Verude

Roberto Car

Vlasnici pulskog prvoligaša zainteresirani su da od ljeta preuzmu Uljanik, da taj klub postane druga momčad Istra 1961 čime bi perspektivni juniori »zeleno-žutih« dobili mogućnost da prve seniorske minute upišu u budućoj Trećoj HNL - zapad

PULA Ponovno se jedan pulski nogometni klub bori za goli život. Prošle je godine u pitanju bio pulski prvoligaš Istra 1961, a sad je u pitanju pulski četvrtoligaš Uljanik. Istra 1961, koju je američki vlasnik ostavio na cjedilu, spašena je na način da su joj u pomoć prvo pritekli Grad Pula i Danko Končar, a potom je stigao novi vlasnik u vidu Grupacije Baskonia-Alaves.Kod Uljanika je situacija sasvim drugačija, riječ je o klubu koji se reaktivirao u ožujku 2011. godine i skrenuo pažnju na sebe prvenstveno sjajnim radom omladinskog pogona. Tek potom i seniorske momčadi koja je ekspresno iz županijske lige stigla do Četvrte HNL zapad. Financiran dosad od strane pulskog brodogradilišta, Uljanik je bio klub primjer. Klub koji je uvijek na vrijeme ispunjavao sve financijske zahtjeve, ali i klub čiji igrači-seniori nisu dobivali novac.

Na »čekanju« 200 djece




Nažalost, veliki problemi koji su proteklih mjeseci kulminirali u pulskom brodogradilištu, reflektirali su se i na NK Uljanik i doveli do toga da je upitan nastavak prvenstva seniorske momčadi. Što je još gore, i kompletnog omladinskog pogona koji broji 180 natjecatelja u sedam pogona. Uljanik ukupno broji 220 igrača i 11 trenera. Koji su sad »na čekanju«. Čekaju da vide rasplet situacije oko kluba koji zasad ima minimalne dugove, sakupljene u zadnja dva, tri mjeseca, ali i kluba čija Uprava ne želi riskirati da nastavkom natjecanja poveća dugove.


Sastanak odluke, o kojem ovisi sudbina više od 200 malih »brodograditelja« trebao bi se održati u četvrtak. Naime, tada bi se u Puli trebali sastati Haritz Querejeta, vlasnik Grupacije Baskonia-Alaves i Branko Devide Vincenti predsjednik Istre 1961 te predstavnici Grada Pule i vodstvo NK Uljanik, odnosno predsjednik Tomislav Černjul i tajnik Dragan Stokić. Na tom bi se sastanku trebao dogovoriti model kojim bi Uljanik opstao i nastavio natjecanje u svim uzrasnim kategorijama do kraja sezone, a potom i njegova daljnja sudbina koja bi bila povezana s Istrom 1961.



 O kvaliteti rada omladinskog pogona Uljanika, osim ostvarenih rezultata, najbolje svjedoči i to što je velik broj igrača-kadeta prešao u prvoligaške klubove, najviše u Istru 1961.




– Mogu s ponosom istaknuti kao je naš bivši član Bojan Gobbo već dvije godine član Dinama, dok je samo u zadnje dvije godine čak 35 naših igrača prešlo u Istru 1961. To govori da se u našem klubu kvalitetno radilo i da su naši igrači »prepoznati«, rekao je Stokić dodavši i jednu anegdotu. – Kad su se nedavno u Puli sastali Istra 1961 i Dinamo u Prvoj HNL kadeta, na terenu je bilo čak osam naših bivših igrača. Gobbo u Dinamu i sedmorica u Istri 1961. A i sad četvorica naših



U slučaju pozitivnog odgovora od strane vrha baskijske grupacije, Uljanik bi bio spašen, u suprotnom…


– Naši su seniori i juniori zajednički, pod vodstvom trenera Josipa i Andreja Mavrića, počeli prošlog ponedjeljka s pripremama za nastavak prvenstva, dok smo članovima omladinskog pogona rekli da sačekaju do početka idućeg tjedna. Tada bi trebali znati hoćemo li nastaviti s natjecanjem i odmah krenuti s treninzima svih selekcija kluba, ili ćemo biti prisiljeni da prekinemo s radom i odustanemo od natjecanja. U tom nam slučaju ne bi preostalo drugo nego da seniorima podijelimo ispisnice, a igrače omladinskog pogona prepustimo drugim klubovima, teškim je glasom rekao je Dragan Stokić-Stole, tajnik NK Uljanik i »dobri duh« kluba s Verude.


Bila bi doista tragedija kad bi Uljanik »nestao« s mape. Ne toliko zbog seniorske momčadi, iako su tu sad mahom mladi igrači ponikli u omladinskom pogonu ovog kluba, koliko zbog brojnog i odlično vođenog omladinskog pogona, čije su selekcije ostvarile zapažene uspjehe i u ligaškim natjecanjima, ali i osvajanjem brojnih turnira, kao i popularne »Ulice«.


Traži se način spasa


Iz Grada Pule su u više navrata istaknuli da žele pomoći drugom pulskom klubu po kvaliteti da nastavi s radom, ali kao i u slučaju Istre 1961, to se ne može raditi izdvajanjem iz proračuna, već podrškom. Naime, vlasnici pulskog prvoligaša zainteresirani su da od ljeta preuzmu Uljanik, da taj klub postane druga momčad Istra 1961 čime bi perspektivni juniori »zeleno-žutih« dobili mogućnost da prve seniorske minute upišu u budućoj Trećoj HNL zapad.


Ujedno bi u Istri 1961 dobili mogućnost treniranja i igranja na stadionu SRC »Uljanik-Veruda« koji bi početkom veljače trebao preći u sastav Javne ustanove Pula sport. Te su navode potvrdili iz Istre 1961, no ključno je da sad Uljanik preživi do ljeta i zato bi mu bila potrebna mala financijska injekcija Grupacije Baskonia-Alaves.


Upravo bi to bila glavna tema najavljenog sastavka, samo jednog u nizu kojima se traži način za spas svega onoga što je u ovih osam godina napravljeno na Verudi. Dakle, cilj je preživjeti do ljeta, a potom se »spojiti« s Istrom 1961. Ostvari li se ta opcija, pulski bi klub nastavio raditi i natjecati se s omladinskim pogonom što je i dosad bila njegova ključna značajka.



 Ovaj bi tjedan trebao donijeti rasplet situacije u Uljaniku koji se prvi puta u povijesti našao u tako teškoj situaciji. Dosad su drugi klubovi tražili pomoć od njega.


– Uljanik je, kao klub, dosad u dva navrata spašavao pulski nogomet, odnosno prvo kada je fuzioniranjem omogućio nastanak »stare« Istre, a potom kada se, nakon niza imena, preimenovao u Istru 1961. Možda je sad došlo vrijeme da netko spasi Uljanik, poentirao je Stole.