Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Nove snage

BREKALO&VLAŠIĆ: Zaslužili smo pozive u A reprezentaciju

Nikola Vlašić/L. STANZL/PIXSELL
Nikola Vlašić/L. STANZL/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2018. u 10:26 2018-11-14T10:26:40+01:00

Sve ovo za mene je san snova. Do jučer sam svim srcem navijao za ove igrače, a sada s njima dijelim svlačionicu. Naravno, bio bih presretan da u svom gradu zabilježim debitantski nastup. Osjećam se spremno i vjerujem da mogu pomoći, ali znam da je konačna odluka izbornikova, i to poštujem – kaže Brekalo

ZAGREB Već neko vrijeme je poznato da nova generacija mladih lavova kuca na vrata A reprezentacije i traži svoje mjesto pod suncem koje obasjava viceprvake svijeta. Budući da je hrvatska U-21 vrsta prošlog mjeseca uspješno apsolvirala svoje kvalifikacije za Europsko prvenstvo, Zlatko Dalić je za dvoboje sa Španjolskom i Engleskom pod zastavu pozvao Josipa Brekala i Nikolu Vlašića.

– Osjećaj je odličan! Svi znamo kakve nogometaše ima Hrvatska, i zato je velika čast biti dio tog društva. Može se reći da nam je ovo nagrada za sve ono što smo pružili u U-21 reprezentaciji. Osjećamo podršku izbornika i želimo pomoći koliko god možemo – kaže Vlašić koji je debitantski nastup u A reprezentaciji uknjižio na prijateljskoj utakmici s Meksikom u Los Angelesu, krajem kolovoza prošle godine, kada je izbornik bio Ante Čačić.

Samopouzdanje

Nakon toga je za Vlašića uslijedilo sušno razdoblje u »Evertonu« i mučni završetak protekle sezone. No, odlazak na posudbu u moskovski CSKA donio je kvalitativni pomak, u smislu minutaže i povjerenja stručnog stožera.

– Baš sam jako sretan zbog odlaska u Rusiju. Ispostavilo se da je to bila najbolja odluka koju sam mogao donijeti jer igram u mladoj i potentnoj momčadi i uživam u nogometu. Dok sam bio u »Evertonu« nikada nisam znao koliko ću igrati i hoću li biti zamijenjen. Tamo sam potpuno izgubio samopouzdanje, toga sada više nema. U Moskvi igram od prve do zadnje minute i nadam se da će se tako i nastaviti – dodaje Vlašić.

Njegove partije u ovoj sezoni, pak, postavljaju pitanje je li moguće da sportaš takvog kalibra izgubi samopouzdanje.

– Pogodilo me to što ne igram jer »Everton« dugo vremena nije bio loš kao prošle sezone. U takvoj situaciji mi je bilo teško prihvatiti da nemam baš nikakvu minutažu. Sada sam opet svoj i veselim se svakoj novoj utakmici – objašnjava Vlašić koji je 4. listopada proslavio 21. rođendan.

Devet i pol mjeseci mlađi Brekalo svoje dane posudbe u »Stuttgartu« zaključio je u siječnju ove godine i od tada je standardni član udarne postave »Wolfsburga«. Odlične partije u klubu i U-21 reprezentaciji mladom su Zagrepčaninu bile najbolja preporuka za poziv Zlatka Dalića.

– Sve ovo za mene je san snova. Do jučer sam svim srcem navijao za ove igrače, a sada s njima dijelim svlačionicu. Naravno, bio bih presretan da u svom gradu zabilježim debitantski nastup. Osjećam se spremno i vjerujem da mogu pomoći, ali znam da je konačna odluka izbornikova, i to poštujem – kaže Brekalo.

Posebna prilika

Svi koji su pratili nastupe U-21 reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo tvrde da je lijeva strana budućnost hrvatskog nogometa. A tamo Brekalo ordinira kao krilo, a ozlijeđeni Borna Sosa pokriva poziciju beka.

– Mislim da smo zaslužili pozive za A reprezentaciju. Kada sam kao klinac počeo trenirati nogomet, sanjao sam o igranju za Hrvatsku. Žao mi je zbog Bornine ozljede. Nas dvojica cijeli smo život igrali zajedno u »Dinamovoj« školi nogometa i mlađim reprezentacijama i znamo se vezanih očiju. No, uvjeren sam da će vrlo brzo i on biti ovdje, kada sanira ozljedu i vrati se na teren – tumači Brekalo koji uspješno može pokrivati sve pozicije u ofenzivnom dijelu veznog reda.

Jedan pogled na dva mlada lava je dovoljan da čovjek shvati koliko im znači poziv na pripreme A reprezentacije. Obojica tvrde da mogu pomoći i nadaju se da će im izbornik ukazati povjerenje.

– Često zamišljam kako bih se osjećao da dobijem priliku na Wembleyju. U Engleskoj sam, kao igrač »Evertona«, stekao status reprezentativca, ali tamo sam ga i izgubio. Volio bih ući u igru na Wembleyju, to bi mi bilo nešto posebno. Međutim, izbornik je taj koji će odlučiti o tome – objašnjava Vlašić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.