Rijeka u Varaždinu

BORIMIR PERKOVIĆ: Rijeka je u puno boljem stanju nego što je bila prije dva-tri tjedna

Ivana Vaupotić

Borimir Perković/Foto PIXSELL

Borimir Perković/Foto PIXSELL

 Imamo neke spoznaje kako bi Rijeka mogla igrati i pokušat ćemo se što bolje pripremiti za to. Međutim, jasno nam je da ćemo sve vidjeti tek na terenu – rekao je trener Varaždina



ZAGREB Nije tajna da su vezane pobjede nad europskim Dinamom (1:0) i drugoligašem Rudešom (4:2) itekako dobro utjecale na ozračje u redovima Varaždina. Bumbari su dugih osam kola čekali utakmicu koja će im donijeti tri boda, a ona je stigla tek u devetom pokušaju, i to u trenutku kada su se najmanje nadali, s dolaskom prve hrvatske momčadi čija je vrijednost na nogometnom tržištu probila granicu od sto milijuna eura.


Samim time je više nego jasno da je svlačionica varaždinskog prvoligaša nakrcana samopouzdanjem uoči današnjeg sraza s Rijekom na Gradskom stadionu Anđelko Herjavec. Grad baroka danas opet diše nogomet punim plućima i sanja treću uzastopnu pobjedu unutar osam dana. Jedino Borimir Perković spušta loptu na zemlju i pokušava staviti euforiju pod kontrolu.


– Iza nas su dva lijepa rezultata, ali to moramo zaboraviti istog trena. Sada se moramo maksimalno koncentrirati na Rijeku, čiju kvalitetu smo već upoznali na otvaranju sezone. Neću otkriti ništa novo kada kažem da nas očekuje jako teška utakmica s jednom od četiri najbolje momčadi u našoj ligi – poručuje trener Varaždina.




Budući da je iza njega dugo razdoblje u nogometu, Perković zna da bi kombinacija važnosti utakmice i povišenog stanja uzbuđenja mogla biti kobna za njegove trupe. Zato u svakoj prilici potencira igračku moć današnjeg suparnika.


– Vjerujem da ne treba posebno isticati da nam u goste stiže momčad puna individualne klase. Znamo da ove sezone dva prvoplasirana kluba iz našeg prvenstva idu u kvalifikacije Lige prvaka, a Rijeka sasvim sigurno ima igračku kvalitetu zbog koje spada među punopravne kandidate za tako visoke pozicije. Njihove ambicije su izuzetno visoke, zato moramo biti svjesni da će ova utakmica za nas biti iznimno zahtjevna – upozorava Perković, koji je prije tri dana proslavio 52. rođendan.


U odnosu na početak sezone, odnosno na gostovanje kod Rijeke na otvaranju HT Prve lige, njegova momčad danas je jača za nekoliko dobrih igrača i ogromnu dozu samopouzdanja.


– Mi smo u dobrom tonusu nakon dviju vezanih pobjeda. Imamo odličnu atmosferu u svlačionici pa zato vjerujem da možemo kvalitetno odgovoriti na sve izazove koje donosi utakmica s Rijekom – kaže Perković.


Prema njegovom mišljenju, i današnji suparnik također se nalazi na uzlaznoj putanji.


– Smatram da je Rijeka sada u puno boljem stanju nego što je bila prije dva-tri tjedna. Tada su imali dosta problema s ozljedama, a sada su im se u konkurenciju za momčad vratili pojedinci koji su nositelji igre – kaže varaždinski šef struke.


Pripremu za dvoboj s Rijekom dodatno otežava i nepoznanica zvana Simon Rožman. Perkoviću je savršeno jasno da smjena trenera u Rijeci ne predstavlja onaj klasični oblik sportske šok-terapije jer Igor Bišćan je otišao s Rujevice svojom voljom, a ne zbog loših rezultata. No, Rožman dolazi sa svojom nogometnom idejom, što znači da analize dosadašnjih nastupa Rijeke ne mogu ponuditi previše smjernica za pripremu utakmice.


– U takvim situacijama motiv kod igrača obično bude nešto veći nego inače, pogotovo kod onih koji nisu bili u prvom planu kod bivšeg trenera. Imamo neke spoznaje kako bi Rijeka mogla igrati i pokušat ćemo se što bolje pripremiti za to. Međutim, jasno nam je da ćemo sve vidjeti tek na terenu – zaključuje Perković.