Najbolji od najboljih

BAJKA KOJA TRAJE… Je li Zlatna lopta sljedeće priznanje za maestralnog Luku Modrića?

Marko Cvijanović

Luki Modriću moglo bi uskoro stići novo priznanje

Luki Modriću moglo bi uskoro stići novo priznanje

Ovoga ponedjeljka saznat ćemo imena trojice kandidata u najužem izboru za FIFA-inu nagradu za najboljega nogometaša na svijetu u 2018. godini. U ovom trenutku još uvijek su desetorica kandidata. U najuži izbor valja svrstati Luku Modrića, Cristiana Ronalda i Antoinea Griezmanna



RIJEKA Jedna je stolica u prvom redu ostala prazna. Cristiano Ronaldo ovaj put nije bio džentlmen. Čovjek koji je navikao da mu se klanjaju na glamuroznim nogometnim priredbama nije se u četvrtak pojavio u »Grimaldi Forumu« u Monte Carlu na dodjeli prestižnih priznanja Europske nogometne federacije UEFA-e. Slavni portugalski golgeter nije našao za shodno doći i zapljeskati nekadašnjem suigraču koji je, među ostalima, oplemenjavao njegovu igru i »čuvao« status nogometne ikone novijega doba. Šteta. Ispao bi još veći frajer nego što jest. Nije važno. Više ne. Luka Modrić ionako je u Kneževini ukrao svjetla pozornice. Zasjenio najveće. Lionela Messija i Cristiana Ronalda. I mnoge druge. Cristiano je dobio 90 glasova manje. I to nešto govori. Naravno da brojke nisu toliko važne, ali bodovni zaostatak Cristiana Ronalda za Lukom Modrićem znakovit je u kontekstu nominacija za najveću nogometnu pojedinačnu nagradu – Zlatnu loptu koju FIFA, poslije razdvajanja s »France Footballom«, zove »The best«. Hoće li, dakle, Luka Modrić 24. rujna u Londonu postati »simply the best«… Jednostavno, najbolji?


Lukina godina


Za predsjednika Hrvatskoga nogometnoga saveza, koji je u četvrtak u Grimaldi Forumu ponosno svjedočio još jednom Lukinom izdanju, nema dvojbe:


– Da ja biram, odmah bih »Zlatnu loptu« dodijelio Luki – rekao je nedavno u intervjuu »Novom listu« Davor Šuker, koji je 1998. godine bio trećeplasirani u izboru za prestižnu nagradu »France Footballa« i FIFA-e nakon što je bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Francuskoj.




– Nakon što je bio najbolji igrač Svjetskog klupskog prvenstva, pa je potom opet bio maestralan na »Realovom« putu do treće Lige prvaka u nizu, i na kraju sezonu zaključio kao najbolji igrač Svjetskog prvenstva u Rusiji, za mene uopće nema dvojbe da je Luka obilježio ovu nogometnu godinu i da je apsolutno zaslužio ovakvo priznanje. Izuzetno mi je drago što su tako vidjeli i treneri i novinari koji su glasali u ovom izboru pa je nagrada otišla u prave ruke. Luka je i ovom nagradom učinio sve nas u hrvatskom nogometu izuzetno ponosnima te mu u ime Saveza i naše nogometne obitelji čestitam na priznanju koje je zaslužio svojim nogometnim umijećem, ali i mukotrpnim radom koji je uložio u svoj razvoj kroz cijelu karijeru. Želim mu što više zdravlja kako bi nastavio razveseljavati navijače Hrvatske i »Reala«, da zajedno uživamo u njegovom nogometu što je dulje moguće. Bravo Luka! – rekao je Šuker.


Desetorica


Ovoga ponedjeljka saznat ćemo imena trojice kandidata u najužem izboru za FIFA-inu nagradu za najboljega nogometaša na svijetu u 2018. godine. U ovom trenutku još uvijek su desetorica kandidata: Cristiano Ronaldo (Portugal/Real Madrid/Juventus), osvajač Svjetskog klupskog prvenstva i Lige prvaka i najbolji strijelac prošlosezonskog izdanja Lige prvaja sa 15 golova, Kevin de Bruyne, osvajač bronce s Belgijom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, najbolji asistent u prošlosezonskom izdanju Lige prvaka (18) i jedan od ključnih igrača engleskoga prvaka »Manchester Cityja«, Antoine Griezmann, svjetski prvak s Francuskom i strijelac pogotka u finalnoj utakmici protiv Hrvatske i osvajač Europske lige s madridskim »Atleticom«, Eden Hazard, osvajač bronce s Belgijom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i osvajač engleskog FA kupa s »Chelseajem«, Harry Kane, najbolji strijelac Svjetskoga prvenstva u Rusiji na kojem je Engleska ostvarila najbolji plasman (polufinale) od 1990. godine i strijelac 30 golova u engleskom prvenstvu prošle sezone, Kylian Mbappe, svjetski prvak s Francuskom i najbolji mladi igrač na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, drugi najmlađi strijelac u finalu svjetske smotre (poslije Pelea) i osvajač trostruke krune s PSG-om, Lionel Messi, osvajač dvostruke krune s »Barcelonom« i najbolji strijelac španjolskoga prvenstva (34 gola), Mohamed Salah, finalist Lige prvaka s »Liverpoolom« i najbolji strijelac engleskoga prvenstva (32 gola, novi rekord), Raaphael Varane, svjetski prvak s Francuskom, europski prvak i osvajač Svjetskog klupskog prvenstva s »Realom« i, naravno, Luka Modrić, najbolji igrač Svjetskog prvenstva u Rusiji na kojem je s Hrvatskom postvario povijesni uspjeh osvajanjem srebrne medalje, odnosno europski prvak i osvajač Svjetskog klupskog prvenstva s »Realom«.


Uz dužno poštovanje prema ostatku družine, čini se da u najuži izbor valja svrstati Luku Modrića, Cristiana Ronalda i Antoinea Griezmanna. Pritom će se vjerojatno koplja lomiti između Modrića i Griezmanna. Što god, Lukina bajka traje. Tri mjeseca za pamćenje. Najprije trostruka uzastopna europska kruna s »Realom« pa epohalni uspjeh s Hrvatskom na ruskoj svjetskoj smotri gdje je s pravom proglašen najboljim igračem i sada UEFA-ina nagrada za najboljega europskoga igrača i najboljega veznoga igrača u Europi. Nije kraj. Ne bi smio biti. Dvadesetčetvrti dan mjeseca rujna ljeta Gospodnjega 2018. može ući u povijest hrvatskoga sporta. Zlatna lopta ili »The best«. Kako vam drago. U Londonu. U kolijevci nogometa. Luka je zaslužio…