Osvrt Orlanda Rivettija

Andrej Kramarić kao Dalićev Trojanski konj

Orlando Rivetti

Andrej Kramarić  / arhiva NL

Andrej Kramarić / arhiva NL

Bila bi tragedija za Hrvatsku, ali i za nogomet, da se mundijal održi bez Modrića i ostalih naših umjetnika i pjesnika loptanja. U Kijevu su shvatili da je snaga jedne momčadi, ma koliko imala kvalitetne pojedince, u – kolektivu. Dvostruka pobjeda kao jamac da će preskočiti Grčku i otići u Rusiju.



Umjesto bojkota, invazija na Maksimir. Igra Hrvatska! Vatreni su naš ponos. Nisu zaslužili da se preko njihovih leđa narod (nezadovoljnici…) obračunava sa svim Šukerima… U njihovim srcima plamti vatra. U načelu su im puni džepovi dobrih ugovora i slave u velikim klubovima, ali nema većeg zadovoljstva od igranja za – svoju reprezentaciju. Hrvatsku! Ranjivi u duši, zbunjeni zbog uvreda, sada će konačno igrati pred krcatim stadionom. Maksimir će biti vulkan. Slika hrvatske strasti. Pokazati koliko Hrvatima nogomet znači


Peti put kroz »play off« naša reprezentacija traži put do velikog natjecanja, svog desetog od Europskog prvenstva 1996. godine u Engleskoj. Nikad nismo izgubili (nijednu od deset utakmica) te dvostruke okršaje od 180 minuta. Prošli su Ćiro Blažević (Ukrajina), Otto Barić (Slovenija), Slaven Bilić (Turska) i Niko Kovač (Island), na redu je Zlatko Dalić! Hercegovački Varaždinac ispekao je zanat kod Ćire, diplomirao na Bliskom istoku, a onda magistrirao u sat i pol u Kijevu. Uskočio je u Čačićevo sedlo i projurio ukrajinskim stepama. Na krilima Andreja Kramarića. Nevjerojatno, ali bila je to utakmica koja je vratila nadu i povjerenje u ovu reprezentaciju. U Modrićevu ekipu, jer kapetan je konačno uzeo ekipu za ruku i odveo je do pobjede. Kada je voda bila do grla. Kada su mnogi sumnjali i dignuli ruke… Dalić je ispremiješao momčad (zamijenio bekove), Modriću dao ulogu s dresa – desetku, u nastavku gurnuo Kramarića na Mandžukićevo mjesto… Obojica je večeras napadati grčku utvrdu.


Dalić je napravio u jednom poluvremenu, najboljem od svih deset utakmica, više nego Čačić u cijelom kvalifikacijskom ciklusu. Kako? Bog će ga znati. Posložio je igrače i provjetrio im glave. Igrači su shvatili da je sve u njihovim nogama… Upravo to drugo poluvrijeme u Kijevu jamstvo je da će Hrvatska večeras nastaviti uspješnim igrama u razigravanjima za mjesto na velikom natjecanjima. Za Putinovu vizu!




Bila bi tragedija za Hrvatsku, ali i za nogomet, da se mundijal održi bez Modrića i ostalih naših umjetnika i pjesnika loptanja. U Kijevu su shvatili da je snaga jedne momčadi, ma koliko imala kvalitetne pojedince, u – kolektivu. Dvostruka pobjeda kao jamac da će preskočiti Grčku i otići u Rusiju.


S obzirom na to da je Modrić postao »prava desetka, dirigent igre prema naprijed gdje će trebati puno brzine, geometrije, ali i pameti, traži se tko će uz Rakitića zaigrati na poziciji zadnjeg veznog u 4-2-3-1. Oporavljeni Brozović je u Dalićevim mislima… Izostanak Badelja je veliki taktički gubitak, on je bio ravnoteža u igri između obrane i napada. Vrsaljko po desnoj pruzi s Kramarićem naprijed, i Strinić po lijevoj s Perišićem koji igra sve pozicije, napadat će grčki bunker preko krila… Iznutra će ga razbijati Mandžukić. Barem u početku, ako Dalić nema u glavi neku rezervnu varijantu ofenzivnog dijela momčadi. Četvorka Kramarić, Modrić, Perišić i Mandžukić drži ključeve večerašnje pobjede. Tko će biti Dalićev Trojanski konj, Mandžukić ili Kramarić kao u Kijevu. Od snage puca Perišić, kao i uvijek …


Pobjeda od dva gola razlike, bez primljena pogotka bila bi lijep kapital za nedjeljni uzvrat u Pireju!