Prva liga

Analiziramo rasplet na vrhu ljestvice posljednjih šest kola svih sezona Prve HNL

Marko Cvijanović

Foto: Vedran Karzua

Foto: Vedran Karzua

U sezoni 2001./02. Zagreb (59 bodova) je u zadnjih šest kola ušao s prednošću od devet bodova ispred Dinama i Hajduka. Iako su »pjesnici« do kraja u šest utakmica osvojili samo osam bodova, svejedno su postali prvaci



RIJEKA Analiza raspleta borbe za naslov prvaka u posljednjih šest kola svih prvenstava HNL-a otkriva nekoliko vrlo zanimljivih činjenica. Kao prvo, u samo tri navrata momčad koja je šest utakmica prije kraja bila vodeća na ljestvici nije na kraju postala prvak. Jednom se to dogodilo baš »Rijeci«, i to u onoj čuvenoj sezoni 1998./99. koja je okončana u suzama na ispunjenoj Kantridi poslije remija s »Osijekom«.


Riječani su te sezone šest kola prije kraja imali pet bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu »Croatiju« i na kraju u zadnjem kolu ipak ispustili naslov prvaka. »Croatia« je 1994./95.u zadnjih šest kola prosula prednost triju bodova pred drugoplasiranim »Osijekom« u sezoni na kraju koje je prvak postao »Hajduk«, a u sezoni 2000./01. »Dinamo« izgubio prednost jednog boda u odnosu na »Hajduk«, koji je na kraju bio prvak s bodom prednosti (66:65).



1994./95.Poredak šest kola prije kraja: 1. Croatia 53, 2. Osijek 50, 3. Hajduk 47Konačni poredak: 1. Hajduk 65, 2. Croatia 64, 3. Osijek 59* Croatia prokockala tri boda prednosti 1998./99.Poredak šest kola prije kraja: 1. Rijeka 36, 2. Hajduk 31, 3. Croatia 31Konačni poredak: 1. Croatia 45, 2. Rijeka 44, 3. Hajduk 39* Rijeka prokockala pet bodova prednosti 2000./01.Poredak šest kola prije kraja: 1. Dinamo 52, 2. Hajduk 51, 3. Osijek 48Konačni poredak: 1. Hajduk 66, 2. Dinamo 65, 3. Osijek 57* Dinamo prokockao bod prednosti 2001./02.Poredak šest kola prije kraja: 1. Zagreb 59, 2. Dinamo 50, 3. Hajduk 50Konačni poredak: 1. Zagreb 67, 2. Hajduk 65, 3. Dinamo 59




Pa ipak, u ovoj sezoni sve neodoljivo podsjeća na povijesnu sezonu »Zagreba«, koji je prije točno petnaest godina postao jedina momčad koja je u 25 dosadašnjih izdanja HNL-a uspjela prekinula dominaciju »Dinama« i »Hajduka« kad je u pitanju osvajanje naslova prvaka. »Zagreb« (59 bodova) je tada u zadnjih šest kola ušao s prednošću od devet bodova naspram »Dinama« (50) i »Hajduka« (50). Iako su »pjesnici« do kraja u šest utakmica osvojili samo osam od 18 mogućih bodova, svejedno su postali prvaci (67 bodova) s dva boda više od drugoplasiranog »Hajduka« (65) i osam više od trećeplasiranog »Dinama« (59).


Zanimljivo, Damir Milinović je kao prvotimac »Rijeke« u nepovoljnom raspletu posljednjih šest kola sezone 1998./99. gubio prednost u borbi za naslov prvaka, a kao prvotimac »Zagreba« obranio bodovni višak u sezoni 2001./02. i ušao u zlatnu povijest kluba iz Kranjčevićeve kao osvajač jedine titule »pjesnika«.



ZAGREB Tlo u Maksimirskoj 128 još uvijek snažno podrhtava na osam stupnjeva, a pomilovani trener »Dinama« Ivajlo Petev najavljuje osvajanje tri boda na današnjoj utakmici s »Cibalijom« i pokušava podgrijati vrlo mlaku nadu.– Zaostatak za »Rijekom« je velik, ali još ništa nije matematički gotovo. Jasno je da će nam biti jako teško. Mi se moramo vratiti na stanje od prije dva tjedna, a meni je čudno da smo jako pali u tako kratkom roku. Nadam se da ćemo se vratiti na taj put – tvrdi bugarski stručnjak.Od utorka do danas Petev se pozdravio s igračima i spakirao kofere, da bi mu klub nakon dva uzastopna poraza ipak ukazao povjerenje. No, pitanje ima li u modrom taboru snage za kvalitativni pomak.– Dojam je da igrači nisu motivirani, i to mi je jako čudno. Mi moramo raditi na tom segmentu. Niti jedna momčad koja se bori za naslov prvaka ne može tako izgledati. To je nemoguće. Ako nema želje da se odradi posao, onda to ovako izgleda. No, imam rješenje koje će se vidjeti protiv »Cibalije« – tumači trener »Dinama«.Sudeći prema njegovim riječima, učinkovitost recepta za izlazak iz krize ne bi smjela biti upitna.– Nakon dva loša rezultata postojala je mogućnost mog odlaska iz kluba, ali, kako se kaže, kapetan je zadnji koji napušta brod. Nadam se da će nas promjena pristupa i ponašanja vratiti tamo gdje smo bili prije dva tjedna – zaključuje Petev.


– Sjećam se jako dobro završnice te povijesne sezone »Zagreba«. Mi smo pobjedom na »Dinamom« dva kola prije kraja stekli tri boda prednosti pred »Hajdukom«. I što se dogodi? Mi u predzadnjem kolu remiziramo s »Međimurjem«, ali »Hrvatski dragovoljac« pobijedi »Hajduk« i mi osiguramo naslov prvaka. Eto, tri godine poslije one nesretne utakmice s »Osijekom«, kada sam s »Rijekom« ostao bez naslova prvaka, dočekao sam titulu sa »Zagrebom« koja je bila i ostala moja jedina titula u karijeri. Samo…


Nije isto osvojiti naslov prvaka pred rekordno ispunjenim tribinama Kantride i pred dvije tisuće ljudi u Kranjčevićevoj – prisjeća se Milinović, koji je uvjeren da će »Rijeka« ove sezone ostvariti ono o čemu su sanjale sve generacije igrača riječkoga prvoligaša od njegova osnutka.


– »Rijeka« će postati prvak! Uvjeren sam da će u zadnjih šest kola obraniti ovih velikih osam bodova prednosti i da će na kraju ostvariti ono što ona naša generacija nije uspjela. I ne samo to, uzimajući u obzir u kakvoj su formi »Rijeka« i »Dinamo«, sve je izglednije da će »bijeli« osvojiti duplu krunu.