Kongres u Parizu

Alen Rivetti predstavnik Rijeke u Udruženju europskih klubova

Kristian Sirotich

Osim Alena Rivettija predstavnici hrvatskih klubova u ECA-i još su Amra Peternel i Tomislav Svetina iz Dinama



RIJEKA Da HNK Rijeka u europskim krugovima polako uživa sve veći ugled dokazuje i činjenica da je riječki klub od ove godine postao punopravni član Udruženja europskih klubova (ECA), organizacije osnovane 2008. godine, odnosno nakon što je raspuštena toliko puta nekad spominjana udruga G-14. Udruženje, bez konzultacija s kojim je nezamisliva bilo kakva odluka UEFA-e, danas čini 220 klubova iz 53 europske zemlje, od kojih je 106 članova i 114 pridruženih članova. Osim Rijeke, hrvatski predstavnik u ECA-i je i Dinamo, dok je Hajduk od ove godine u statusu pridruženog člana. ECA upravo danas u Parizu ima svoj kongres, u radu kojega će sudjelovati i Alen Rivetti, voditelj odjela za organizaciju događaja i promociju u HNK Rijeci, koji klub predstavlja u ECA-i i koji je član radne grupe namijenjene mlađim uzrastima.


– Uglavnom, glavne teme na sastancima radne grupe su kako bolje strukturirati školu nogtometa, kako pomoći trenerima u radu s djecom, kako poboljšati sustav natjecanja. Razrađuju se ideje i planovi i sve ono za što se ustanovi da je dobro, odnosno svaki prijedlog koji se usvoji ide dalje u razrađivanje – otkriva Alen Rivetti, uz kojega u radnoj grupi za mlađe uzraste sjede predstavnici nekih eminentnih europskih klubova. Recimo, dovoljno je reći da je predsjednik radne grupe legendarni vratar Edwin van der Sar kao predstavnik Ajaxa, a tu su još i predstavnici  Schalkea, milanskog Inter, Evertona, Sportinga, Benfice, Atletico Madrida…


Osim Alena Rivettija predstavnici hrvatskih klubova u ECA-i još su Amra Peternel i Tomislav Svetina iz Dinama. Amra Peternel uključena je u rad natjecateljske radne grupe, a Svetina je član pravne stručne komisije. Inače, udruženje ima pet radnih grupa (natjecateljska, financije, odnosi s drugim organizacijama, marketing i mlađi uzrasti), dva odbora (ženski nogomet i socijalni dijalog) te tri stručne komicije (pravna, financijski fair-play, statutarna).




– Udruženje je posljednjih godina postalo prilično utjecajno, uostalom ima dva svoja predstavnika u Izvršnom odboru UEFA-e. Podjeljeno je u četiri divizije, Hrvatska se trenutačno nalazi u trećoj diviziji, klubovi iz svih grupa zastupljeni su na svim razinama odlučivanja. Udruženje funkcionira na način da sagleda stavove klubova, da sve te stavove objedini i da svi klubovi zajedno nastupaju prema UEFA-i – zaključit će Rivetti.