Protivnik Rijeke

ANALIZA GENTA Četiri su puta skuplji od Rijeke, a ovo su njihovi najjači aduti

Ivana Vaupotić

Foto www.kaagent.be

Foto www.kaagent.be

Jonathan David, kanadski reprezentativac i strijelac dvaju golova protiv AEK-a iz Larnake, zbog svoje je snage, brzine, tehnike i potencijala za dodatni napredak na meti brojnih klubova Bundeslige



ZAGREB – Baš poput Rijeke, i Gent se može pohvaliti jednim naslovom prvaka u svojoj povijesti. No, razlika je u tome što je belgijski klub taj doseg ostvario nakon 115 godina postojanja. Pored tog naslova prvaka iz sezone 2014./2015., Gent u svojim trofejnim vitrinama ima još i tri Kupa Belgije.


Kada je riječ o gradovima, zajedničko obilježje je luka. Doduše, Gent, za razliku od Rijeke, nema direktan izlaz na more, već je na njega »spojen« 32 kilometra dugim kanalom Ghent-Terneuzen, koji je prokopan počekom 19. stoljeća. Ukratko, između dva grada na sjeverozapadu Belgije i sjeverozapadu Hrvatske postoji dosta sličnosti.


Razliku, i to drastičnu, predstavlja tržišna vrijednost igračkog kadra. Prema specijaliziranom internet portalu Transfermark, svlačionica Genta procijenjena je na 82,05 milijuna eura. Isti izvor tvrdi da je 21,20 milijuna eura cijena svih igrača Rijeke na nogometnom tržištu. Iako brojke jasno pokazuju tko bi trebao biti favorit u međusobnom dvoboju, to ne treba biti presudno.


Egzotika




Na kraju krajeva, AEK iz Larnake, koji je Gentu zadao dosta problema u trećem pretkolu Europske lige, procijenjen je na skoro duplo manje od Rijeke. Ciparska momčad, čija tržišna vrijednost iznosi 10,15 milijuna eura, na svom je terenu uknjižila remi (1:1), a imala je vrlo aktivan rezultat do završnice uzvratne utakmice u Belgiji. Preciznije, Gent je u sudačkoj nadoknadi zabio dva gola za uvjerljivu pobjedu pred svojim navijačima (3:0).


Najveću igračku vrijednost belgijskoga kluba predstavljaju dva wunderkinda iz nogometno egzotičnih zemalja. Giorgi Čakvetadze je gruzijski fantasista, koji će 29. kolovoza proslaviti dvadeseti rođendan, a Jonathan David, strijelac dvaju golova protiv Ciprana, pet je mjeseci mlađi kanadski reprezentativac, za kojeg kažu da je ofenzivni univerzalac. Obojica su procijenjeni na devet milijuna eura.


Kao dijete Haićana rođeno u New Yorku, David je mogao birati između tri reprezentacije, no u startu se odlučio za zemlju u kojoj je odrastao. Na ovogodišnjem izdanju Gold Cupa bio je najbolji strijelac sa šest golova, čime je samo potvrdio da ga jači klubovi prate s razlogom.


Naime, prošle zime za njega su interes pokazali Borussia iz Dortmunda, Bayer Leverkusen, Borussia iz Mönchengladbacha, Freiburg, Hoffenheim i Anderlecht. Bundesligaše su, prema tvrdnjama belgijskih medija, posebno impresionirali Davidova snaga, brzina, tehnika i nogometna inteligencija, kao i potencijal za dodatni napredak.


Braniči


Sličnim riječima opisuje se i Čakvetadzea. Međutim, Gent još uvijek ne želi prodati svoje nogometne dragulje iz Kanade i Gruzije. Zapravo, nije pretjerano reći da su David i Čakvetadze projekti kluba, što znači da neće tako brzo napustiti sjeverozapad Belgije. Uostalom, obojica imaju ugovore do ljeta 2022. godine.


Prije šest mjeseci belgijski mediji počeli su tvrditi da je Čakvetadze na radaru Barcelone. Prema tim napisima, katalonski velikan skautirao je mladog Gruzijca od početka prošle sezone, no za sada je sve ostalo samo na priči. U ovom trenuku Čakvetadze je izvan stroja zbog ozljede koljena i gotovo je sigurno da neće biti u konkurenciji za dvoboje s Rijekom.


U dosadašnjem dijelu ljetnog prijelaznog roka, Gent je svom danskom treneru Jessu Thorupu doveo sedam novih igrača, s naglaskom na kvalitetne braniče. Za 4,5 milijuna eura iz praške Slavije je doveden Michael Ngadeu-Ngadju, stoper kamerunske reprezentacije.


Bez odštete je angažiran i novi bekovski par. Preciznije, švedski dešnjak Mikael Lustig stigao je iz Celtica, a lijevonogi Iranac Milad Mohammadi iz ruskog Ahmata. U istom aranžmanu, bez odštete, u klub se nakon tri godine vratio iskusni napadač Laurent Depoitre, koji je u međuvremenu nastupao za Porto i Huddersfield.