Obračun na obalama Crnog mora

A SADA… PRAVAC MOSKVA ”Vatreni” večeras u Sočiju protiv Rusije: Nemojte biti ponizni, budite odvažni!

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters



SOČI Došla je i ta utakmica. Velika utakmica. Utakmica koja može promijeniti hrvatsku nogometnu povijest. Za sva vremena. Četvrtfinale protiv Rusije. Na Olimpijskom stadionu »Fišt«. Protiv gromoglasne buke domaćih navijača. I one ponosne hrvatske manjine. Ima li iša ljepše? Ima! Pobjeda! Za polufinale u Moskvi…


– Za mene se nijedna velika utakmica u klubovima ne može uspoređivati s onima u reprezentaciji. Velika nam je čast što imamo mogućnost braniti ovaj sveti dres, pokazati svijetu koliko smo dobri i moćni zajedno. Sad sam još miran emotivno, ali kad mi počnu stizati pruke iz Švicarske, Hrvatske, Španjolske… Jedva čekamo da počne utakmica, imamo veliku želju, volju i snagu. Lijepo je vidjeti da su svi uz nas i ne samo hrvatski navijači, nego i strani. To nam daje za pravo nadati se da smo na pravom putu – kaže Ivan Rakitić, koji je čestitao na pitanju ruskoj kolegici iz »Kubanskih novosti« koju je zanimalo dolazi li u Soči na poziv hrvatskih reprezentativaca omiljeni pjevač »kockastih«, Mladen Grdović.



Soči je u petak popodne zahvatilo jako nevrijeme, obilna kiša prouzročila je probleme u cestovnom prometu, pa je trening naših prebačen bliže hotelu, unut ar Olimpijskog parka. Dalić je na raspolaganju imao sve igrače, uključujući i Matea Kovačića. Za subotu navečer prognoza je opet grmljavina, valjda će i Hrvatska biti gromovita.





– Svaka čast na pitanju, ha, ha, ha… Želimo u svakom trenutku pokazati ozračje koje vlada među nama. Stvarno je fantastično. Ako prođemo u polufinale, nećemo pozvati samo pjevače, nego cijelu Hrvatsku, sve koji su uz nas pozvat ćemo da dođu u Moskvu bodriti nas. U svlačionici vlada fenomenalna atmosfera, dobro se mi stariji igrači razumijemo s mlađima, a to je strašna stvar. Već smo zajedno više od četrdeset dana i još uvijek je među nama sve super… Ako treba, još ćemo sto puta zapjevati, sve za uspjeh naše reprezentacije.Na putu prema još jednom velikom uspjehu stajat će domaćin…

Priprema


– Za nas je najvažnije da smo stigli do četvrtfinala, a najbitnije je da razmišljamo o sebi, a ne protiv koga igramo. Bit će jako lijepo igrati protiv Rusije, kao što je bilo lijepo i protiv Brazila prije četiri godine. Moramo uživati u svakom trenutku, odigrati svoju najbolju utakmicu i proći dalje. Koje ruske igrače najbolje poznajem? Poznajem sve ruske igrače, znamo kako napadaju i kako se brane, pripremili smo se za njih kolektivno i pojedinačno. Dobra je ruska reprezentacija, zasluženo je tu gdje jest, ali mi moramo biti pravi i proći u polufinale.Ivan Rakitić je tijekom svjetske smotre pokazao da podjednako znači momčadi kada napada i kada se brani. – Radim na tome da se u svakoj utakmici osjećam komotno, da znam što radim, gdje su mi suigrači, kako se postaviti u obrani, kako u napadu. Za nas u vezi je bitno da smo kompaktni, da smo blizu jedan drugome kad se branimo. Komotnije je kad imaš više posjeda, kada dominiraš, kada možeš krenuti naprijed, kada određuješ što radiš u igri. No, najviše sam uživao protiv Argentine, kad smo se morali skupiti. Nije uživanje samo napadanje suparnika, nego i bacanje na glavu jedan za drugoga, kad osjetiš da to imaš, sve je lakše.Nije tajna da je Ivan uoči izvođenja jedanaesteraca u susretu protiv Danske okupio momčad i poručio suigračima: »Modrić je puno puta spasio nas, mi sada moramo njega!«. Emotivan govor urodio je plodom, Hrvatska je u četvrtfinalu.

– Nema riječi kojima bih opisao te emocije, ali… To je bilo jednostavno, jer naš kapetan zaslužuje da ga pratimo, u svakom trenutku činimo ono što on već dugo čini za nas. Više od deset godinama sam tu s Lukom, on nas vodi nevjerojatnom snagom i samopouzdanjem. To nakon produžetaka bio je jedan trenutak… Luka je bio prvi koji je htio da onaj penal završi tamo gdje je treba, da ga zabije, da nas odvede u četvrtfinale. Rekao sam što mi je došlo u tom trenuku, jer on je zaslužio da budemo uz njega. To pokazuje koliko je naše zajedništvo, koliko smo hrabri i jaki kao grupa.


»Raketa« i suigrači u prilici su večeras ponoviti uspjeh »vatrenih« iz 1998. godine kad je Hrvatska preko Njemačke ušla u polufinale. Ivan je tada bio desetogodišnjak.


– Nisam tada mogao u Francusku, ali sjećam se da smo u mom Möhlinu bili ludi, ponosno navijali, željeli pokazati našim Švicarcima koliko smo nogometno velika i moćna zemlja. Zato govorimo da su oni naši heroji koji su nas doveli do ovog statusa, daj Bože da mi u Rusiji odemo korak dalje – zaključio je Rakitić.


Agresija i zajedništvo


Izbornik »kockastih« u svakom trenutku izgleda kao da apsolutno vlada situacijom uoči večerašnje utakmice velikog uloga.


– Pred nama je četvrtfinale, velika utakmica. Nije bitno tko nam je s druge strane. Možda jest mali problem što će suparnik imati veliku podršku navijača, ali naši igrači su na to navikli u svojim klubovima, njima će to biti najmanji problem. No, opravdanja u tome nećemo tražiti, mi moramo igrati svoju utakmicu – kaže Zlatko Dalić, koji zna na čemu mora inzistirati. – Moramo ponoviti ono na čemu smo inzistirali prethodne četiri utakmice, dakle dobra organizacija, dobar blok, agresija, zajedništvo, ali defintivno bolji moramo biti u igri prema naprijed. A suparnik će igrati koliko mu mi dozvolimo i kakva bude situacija na utakmici. Ovo prvenstvo je dosta specifično, igralo se defenzivno, kompaktno i u bloku, nema nekih velikih iskakanja, a mi ćemo nastojati igrati na način na koji najbolje možemo. Veliki respekt za Rusiju, došla je među osam, a to ne može netko tko nema kvalitetu. Kakvu utakmicu očekujem? Imali smo četiri različita suparnika, kao što je imala i Rusija, no to je sada prošlost. Ponavljam, veliki respekt Rusiji, da izbaciš Španjolsku moraš imati kvalitetu. Mi nismo imali nijednu laganu utakmicu dosad, pa je ne očekujemo ni sad. Ima Rusija dobri polukonrtu i kontru, služi se dugim loptama, ali mi ćemo morati nametnuti svoj stil ako želimo do rezultata.



Disciplinska komisija FIFA-e kaznila je HNS sa 70.000 švicarskih franaka »zbog pokazivanja pića neovlaštenog proizvođača«. Još veći udarac dobio je vratar Danijel Subašić, kojem je putem Saveza poslano oštro upozorenje zbog majice koju nosi ispod dresa, na na kojoj je slika preminulog Hrvoja Ćustića. Upozorenje je stiglo u najgori mogući trenutak…



Jednog je kineskog kolegu jako zanimalo koliko je za hrvatsku momčad velika stvar činjenica da na utakmicu ponovno dolazi predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović.


– Cijela zemlja i narod živi u euforiji i lijepom raspoloženju, fešta se po gradovima, na trgovima, kafićima, pred televizorima, zaista bih volio bih da vi u Kini pogledate tu atmosferu. Za nas je to velika čast i motiv, jako smo sretni da je naša predsjednica bila tu i da će opet biti. Daj Bože da bude s nama i u Moskvi. Hoće li se ponoviti Francuska? Povijest se zasad ponavlja, bilo bi sjajno kad bismo ponovili onaj uspjeh, ne mora biti opet 3:0, samo da pobijedimo. Sad smo na tom putu, na korak da to ponovimo i sve ćemo učiniti da bude tako. Naravno da neće biti nimalo lako i jednostavno. Od prvog dana otkako smo skupa razgovaramo o našoj kvaliteti. Do ovog nas je dovela naša kvaliteta i naš rad. No, u subotu mora biti naš najbolji dan u Rusiji da bismo pobijedili odličnog domaćina i primakli se onom povjesnom rezultatu – zaključio je Dalić i na kraju dodao gdje je bio ’98: – Bio sam u Francuskoj, ali tu utakmicu s Njemačkom nisam gledao jer sam još bio aktivni igrač i morao sam se vratiti na pripreme u klub. A bio sam navijač na europskim i svjetskim prvenstvima koja su slijedila, navijao na trgovima i stadionima, bio ponosan kao što sam ponosan i sad kao izbornik.


Zlatko Dalić često u svojim javnim izlaganjima progovara o poniznosti, očito se povodeći za onom »U dobru se ne uzvisi, u zlu se ne ponizi«, ali pritom ne ide za tim da poniznost katkad može poprimiti sasvim drukčije konotacije i postati osobina onih bez samopouzdanja i samopoštovanja. U tom kontekstu Dalić i društvo večeras ne moraju biti ponizni, nego odlučni, samouvjereni, usredotočeni, goropadni… Naravno, i ponosni na sve što su dosad napravili, ali… Nemojmo biti skromni, Hrvatska zaslužuje otići u Moskvu!