Hajduk vs. Rijeka

137. JADRANSKI DERBI Gorgon upozorava: “Uvijek je opasno ako se nema dovoljno respekta prema protivniku”

Denis Frančišković

Alexander Gorgon/Foto Arhiva NL

Alexander Gorgon/Foto Arhiva NL

Čeka nas teška utakmica, »Hajduk« je za nas uvijek bio opasan i nezgodan protivnik. A znamo koliko te utakmice znače za cijeli klub, naše navijače i igrače. Vjerujem da ćemo pozitivno odraditi utakmicu i naravno - kaže novi kapetan Rijeke



RIJEKA Iako današnji, najnoviji sudar »Hajduka« i »Rijeke« nema prepoznatljivi štih i miris derbija kao ranijih godina, zanimanje za dvoboje dva najbolja jadranska kluba nikad ne jenjava. Pa tako niti za današnji poslijepodnevni (15 sati) pred nažalost praznim tribinama Poljuda.


»Rijeka« i »Hajduk« u vrtlogu su problema, s tim da su oni riječki kudikamo manji od splitskih. »Bijeli« se uzdaju u vlastite snage, povratak samopouzdanja, kvalitetu, ali i tradiciju. A ona im posljednjih godina uvelike ide u prilog. Riječani su u posljednje 24 međusobne utakmice 14 puta slavili i samo jednom izgubili. A za Poljud ih vežu itekako ugodne uspomene, posljednji poraz doživjeli su u Splitu prije više od sedam godina!


U »desant« na prazan Poljudu Riječani kreću bez Stjepana Lončara i Andreja Prskala, predvođeni novim kapetanom Alexanderom Gorgonom, prvim strancem koji je dobio kapetansku vrpcu oko ruke.




– Za mene je čast biti kapetan »Rijeke« i velika odgovornost. Pogotovo što sam stranac pa ta odluka ima svoju težinu – ističe Gorgon dodajući: – Znam da treba dignuti momčad, pogotovo kad ne ide baš najbolje. No, mi smo karakterna ekipa, imamo jedanaest kapetana na terenu. Istina, na početku je bilo i malo šale na račun toga, a ja nisam igrač koji previše priča u svlačionici ili van nje. Uvijek se nastojim potvrditi prije svega na travnjaku.


Ulog


Jedan od ponajboljih »Rijekinih« igrača hvali ozračje u kojem njegova momčad dočekuje današnji sudar.


– Čeka nas teška utakmica, »Hajduk« je za nas uvijek bio opasan i nezgodan protivnik. A znamo koliko te utakmice znače za cijeli klub, naše navijače i igrače. Vjerujem da ćemo pozitivno odraditi utakmicu i naravno – pobijediti. Položaj obje momčadi nije baš najbolji, ali to ništa ne mijenja na važnosti susreta. Sigurno je da i jedni i drugi želimo tri boda, napraviti veliki korak naprijed. Mi kroz ovaj susret želimo potvrditi da smo stvorili dobru atmosferu i to želimo sada pokazati na Poljudu. Mislim da je nakon pobjede u Zaprešiću naše samopouzdanje puno veće i bolje. Idemo s pozitivnom energijom u ovu utakmicu – najavljuje Gorgon.


Respekt


Kapetan Riječana svjestan je da je domaćin »ranjen« posljednjim porazima od »Osijeka« i »Lokomotive« i zato poziva na nužan oprez. Ali i raspekt prema protivniku…


– Ni mi niti »Hajduk« nismo na očekivanom mjestu na ljestvici. Sad je to malo čudno, no treba biti oprezan. Uvijek je opasno ako se nema dovoljno respekta prema protivniku. Mislim da nikako nećemo podcijeniti »Hajduk«. Vjerujem da će to biti baš dobra utakmica, nažalost bez navijača. Dobro smo radili kroz tjedan i bit ćemo spremni za ovaj derbi – tvrdi Gorgon koji danas vodi momčad drugi put kao kapetan i slavi 30. rođendan.


– Pobjeda za rođendan? Bio bi to za mene super dar! – zaključuje Alexander Gorgon.