Kapetan kapetanski

Zoran Kvržić: Protiv Genta će biti puno teže nego u Škotskoj, ali prvo – Osijek

Marko Cvijanović

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ



Pozicija je u oba slučaja bila otprilike ista. Baš kao i točnost u završnom pasu. Jedino su ideje bile nešto drukčije. Prvi put lucidno proigravanje za Lončara u ravnini prve vratnice, drugi put odmjeren centaršut za Čolaka na drugu vratnicu. Strijelci u oba navrata nisu zakazali. Minuta deseta i tridesetdruga. Aberdeen 0, Rijeka 2. Pola sata i kraj priče. Pobjeda bez ijednog upitnika. Rutinska. A Zoran Kvržić još jednom protagonist. Kako i dolikuje kapetanu.


– Da, ispada da je bilo lakše od očekivanog, ali odigrali smo još jednu jako dobru utakmicu koju smo kontrolirali već od samoga početka. Odmah smo postigli vodeći pogodak i u ranoj fazi isprovocirali isključenje Aberdeenovog igrača pa je poslije toga bilo puno lakše igrati. Drugo poluvrijeme bilo je odrađivanje posla – kaže Kvržić, koji nije očekivao da Aberdeen ičime može iznenaditi Rijeku.


Pamet




– Kao prvo, izostao je taj njihov početni pritisak, vjerojatno i zbog našeg ranog gola. Kao drugo, možda oni jesu fizički jači od nas, ali mi smo pametniji. Odlično smo odigrali one dvije kontre uoči golova, Acosty je dobro povukao i ostavio mi loptu, drago mi je da su Lončar i Čolak zabili poslije mojih ubačaja, ali u konačnici je ipak najvažnije da smo prošli dalje. Treba, međutim, reći da je šef još jednom odlično odradio posao i odabrao igrače koji će se znati oduprijeti igri Aberdeena. Osjetio je da možemo biti ubojiti iz kontranapada i tako je i bilo.


Za Kvržića i društvo puno znači činjenica da je momčad, rasterećena rezultatske neizvjesnosti, u drugom poluvremenu mogla kontrolirati energetsku potrošnju i uz minimalne napore mirno privesti utakmicu kraju.


– U drugom poluvremenu smo držali posjed lopte, čuvali rezultat i privodili stvari kraju. Morali smo samo paziti da nam se neki galeb ne zabije u glavu, ha, ha, ha… Letjeli su opasno nisko.


Revanš


Kvržić je jedan od rijetkih igrača koji je svjedočio obama europskim dvobojima s Aberdeenom, prije četiri godine puno bolja momčad Rijeke ispala je od škotske momčadi ukupnim rezultatom 2:5. Ove godine Riječani su slavili s uvjerljivih 4:0. Što je to imala ova u odnosu na momčad koja je posrnula u dvobojima sa Škotima?


– Drago mi je da smo se osvetili Aberdeenu za onaj poraz i ispadanje iz Europe. A sad, što ima ova momčad, što ona nije imala… Tada u svakom slučaju nismo imali sportske sreće, na Kantridi smo promašivali prilike, a Aberdeen je to kažnjavao. Ispali smo te godine nesretno i nespretno, čak smo poslije onog ružnog poraza na Kantridi uspjeli u uzvratu u Aberdeenu povesti 2:0, ali objektivno je jako teško bilo očekivati da ćemo proći poslije 0:3 u prvoj utakmici. Možda prije četiri godine nismo bili dovoljno dobro pripremljeni za način igre Aberdeena, sada smo u pripremi utakmica pazili na svaki detalj, mislim da je to bila ključna stvar.


Gent je očekivano eliminirao AEK iz Larnake i stoji kao ozbiljna prepreka Riječanima na putu prema Europskoj ligi.


– Naravno da će protiv Genta biti puno teže, nego protiv Aberdeena. Svjesni smo da nas čeka vrlo ozbiljan protivnik, ali prije toga treba najprije razmišljati o utakmici s Osijekom. U utakmicama protiv takvih protivnika trebamo od prve do zadnje minute biti maksimalno koncentrirani i dati sve od sebe. Nadam se da će to biti dovoljno za plasman u skupinu Europske lige.