Krilni napadač bijelih

ZORAN KVRŽIĆ Sada kao nikada prije moramo biti momčad

Orlando Rivetti

Zoran Kvržić je uz trenera Keka i njegova pomoćnika Miletića, te oružara Gashija, jedini ostao iz prve generacje Miškovićeve i Juričićeve »Rijeke«. / arhiva NL

Zoran Kvržić je uz trenera Keka i njegova pomoćnika Miletića, te oružara Gashija, jedini ostao iz prve generacje Miškovićeve i Juričićeve »Rijeke«. / arhiva NL

Naša je snaga uvijek bila u kolektivu. Posebno je sada vrlo bitno, dok još nismo posloženi do kraja, biti – momčad! Najvažnije je biti u službi ekipe – kaže Kvržić



Dvaput je odlazio (Spezia i Sheriff Tiraspolj), uvijek se vraćao motiviraniji. Petu je godinu u dresu »Rijeke« krilni napadač Zoran Kvržić. Povremeni bosansko-hercegovački reprezentativac. Na Kantridu je stigao iz »Osijeka«. S Vargićem, Jugovićem… U generalnoj probi nogometaša »Rijeke« za početak proljetnog nastavka, u subotu u 15 sati s »Istrom 1961« na Rujevci, Zoran Kvržić odigrao je vrlo zapaženu rolu. Bio je jedan od najboljih igrača, iako je krenuo s klupe. S njim je »Rijeka« u drugom poluvremenu bila brža, maštovitija, okomitija i efikasnija…


Dojmovi igrača s klupe i terena?


– Najbitnije je da smo pobijedili. Dobili samopouzdanje uoči starta HNL-a u subotu. Igrači nisu kockice, složite ih i dobijete lijepu igračku, puno je novih igrača. Trebat će vremena, ali radimo dobro, svi nastoje pružati svoj maksimum, nametnuti se.


Uvertira




Pripreme u Portugalu neće se pamtiti po rezultatima, samo po zahtjevnim treninzima?


– Radilo se vrlo dobro kao i uvijek u takvim razdobljima otkako sam u dresu »Rijeke«. Igrači su svjesni da je svaka kap znoja ulog u proljetnu formu. Rezultati nisu bili na razini »Rijekina« renomea, ali tko zna zašto je to dobro. Sve je to bio samo trenig, kao, uostalom, i utakmica s »Krškim«, uoči pravih utakmica za bodove.


Prvo poluvrijeme kao »gledatelj« koji sjedi na iglama tvrde klupe, u natsvaku ste odigrali vrlo dobro, asistirali kod oba pogotka, Pavičiću pa Črnicu?


– Na toj sam utakmici ja asistirao, sutra će netko drugi… Zabili su Pavičić i Črnic, protiv Puljana će mrežu zatrseti netko drugi. Naša je snaga uvijek bila u kolektivu. Posebno je sada vrlo bitno, dok još nismo posloženi do kraja, biti – momčad! Najvažnije je da svi budemo u službi ekipe. Da iskoristimo svoje prigode. Zabijamo golove. Osobno sam zadovoljan kako sam odradio pripreme što u prijevodu znači – spreman sam dati svoj doprinos ekipi kada trener bude smatrao da sam potreban.


Vratio se i Čolak?


– Gladan je lopte i gola. Svoje mjesto u momčadi opet je zauzeo Župarić. Jedan je od bitnijih igrača naše ekipe, sigurno nam puno znači. Župarić je zapovjednik obrane. Dobro je da u pripremnom razdoblju nije bilo puno ozljeda.


Maksimum


Počeli ste utakmicu s klupe, u prvoj minuti nastavka krenuli s pozicije krilnog napadača, da bi na kraju završili na lijevom beku. Kao nekada Vešović…?


– Sastavni dio posla. Profesionalac sam, igram tamo gdje trener misli da sam najpotrebniji. Trener crta momad, moje je pružiti maksimum.


Krilo i bek na desnoj strani, isto tako na lijevoj. Što vam najviše odgovara?


– Desno krilo, normalno.


Vidjelo se u susretu s »Krškim«. Ali poznati ste po velikoj količini trčanja u oba pravca. Drugim riječima i kao napadač igrate – obranu?


– U današnjem nogometu ne može biti drukčije. Ili si prva brana obrane ili… Promijeni posao.


Božinov vam je dodao loptu za drugu asistenciju?


– Ne, ispravak, bio je to Dangubić.


Isprika Dangubiću, ostaje »lopta s očima«?


– Božinov je ostavio vrlo dobar dojam.


Loptu može pojesti, ali trebat će više trčati…


– Zadovoljstvo je dijeliti svlačionicu s takvim igračem. O njegovu znanju ne treba puno trošiti riječi. Samo da se dobro spremi i puno nam može pomoći.



Mladen Žganjer nije više u Kekovu stručnom stožeru kao trener zadužen za vratare. Dragan Skočić, trener koji je s Rijekom osvojio Kup 2005. godine (ali i sa ljubljanskim Interblokom) i uspješno radio na Bliskom istoku, odveo je Žganjera u Iran. Trenirat će drugoligašku momčad Khooneh Be Khooneh. O Rijekinim vratarima odsad će brnuti Đoni Tafra.



Na mišiće


»Istra 1961« je prvi suparnik u nastavku. U Puli ste doživjeli jedan od sedam jesenskih poraza?


– Opekli smo se na pulskom travnjaku. Ne zanimaju nas njihovi problemi, maksimalno smo mobilizirani, želimo samo pobjedu. Puljani su poput zmije u gustoj travi. Ako se ne uspijemo nametnuti kvalitetom, trebat će iznijeti utakmicu na mišiće.


»Rijeka« je favorit?


– Apsolutno, ali u pripremnim utakmicama nismo blistali i teško smo zabijali golove. Zato ne smijemo biti bahati.


U igri prema naprijed ima dosta problema?


– Dangubić i ostali su mladi igrači, treba im vremena, znaju, ali nedostaje im iskustva. Bradarić diktira našom igrom, svi zajedno moramo biti – momčad.


»Dinamo« je pobjegao 15 bodova, treba pokušati osvojiti Kup?


– Ne treba gledati ljestvicu, već igrati i napredovati pobjeđujući. Uigrati ekipu za iduću sezonu. Daj Bože da to bude skupna faza Europske lige. U polufinalu Kupa u Maksimiru »Dinamo« je favorit, ali što to znači… U devedeset minuta imamo svoju šansu.