Ivan Vargić

VRATARSKI POGLED Simon Sluga i Dominik Livaković garantiraju “nulu” u derbiju u Maksimiru

Marko Cvijanović

Ivan Vargić/Foto PIXSELL

Ivan Vargić/Foto PIXSELL

Meni je uvijek bilo gušt igrati te utakmice, jer protiv najboljih uvijek vidiš gdje si i što si. Istina, znali smo u Maksimiru gadno stradati, ali i odnijeti neke slatke pobjede. Uostalom, ja sam u Rijeci preko Dinama stigao do dva trofeja. To se ne zaboravlja. Ponavljam, Dinamo je ispred svih, ali u nedjelju je sve moguće - tvrdi bivši vratar Rijeke.



RIJEKA Veliki nedjeljni derbi HT Prve između Dinama i Rijeka na maksimirskom travnjaku bit će ujedno i obračun dvojice reprezentativnih vratara Dominika Livakovića i Simona Sluge. Obojica su osvanuli na popisu izbornika »kockastih« Zlatka Dalića uoči važnih utakmica protiv Azerbajdžana i Mađarske na početku kvalifikacijskoga ciklusa za Europsko prvenstvo 2020. godine.


– Dobro poznajem sadašnje vratare Dinama i Rijeke, Dominika Livakovića još iz vremena HNL-a kad je branio za Zagreb, poslije i iz zajedničkih reprezentativnih dana. Sa Simonom Slugom sam dijelio svlačionicu u Rijeci. U Dominiku leži ogroman potencijal, još uvijek je vrlo mlad, a već iza sebe ima određeno iskustvo velikih utakmica. Brani za Dinamo u ovoj povijesnoj sezoni kad je Europa u pitanju, branio je za reprezentaciju protiv Engleske na Rujevici i sjajno obavio svoje zadatke. Simon ove sezone napreduje iz kola u kolo, a iz godine u godinu je sve bolji. Zasluženo je pozvan u reprezentaciju za predstojeće kvalifikacijske cikluse. Iza njega je također zanimljiva karijera koja se razvijala i u inozemstvu, gdje je skupio dosta iskustva. Uostalom, dovoljno je reći da je jedno vrijeme imao priliku trenirati s jednim od najboljih vratara svih vremena, legendarnim Buffonom – kaže Ivan Vargić, koji je krajem siječnja naprasno prekinuo suradnju s ciparskim prvoligašem Anorthosisom, gdje je bio na posudbi kao igrač Lazija.


– Malo su ispali nekorektni, jer su ugovor o posudbi odlučili otkazati predzadnji dan prijelaznoga roka. Sada treba vidjeti što i kako dalje. Čekam odluku Lazija, od ljeta će mi početi teći zadnja godina ugovora, klupski čelnici će donijeti odluku o mojoj budućnosti.




Dok čeka rasplet situacije, Vargić će imati vremena pogledati još jedan maksimirski obračun »modrih« i »bijelih«.


– Što reći, hrvatski nogometni klasik, barem je tako posljednjih godina. Ako govorimo iz vratarskog kuta, oni će svojim momčadima garantirati nulu. Eh sad, napadači i ostali igrači morat će pronaći načina kako da otključaju njihova vrata. Ako gledamo objektivno, Dinamo je u blagoj prednosti, što zbog domaćeg terena, što zbog činjenice da ove sezone zaista igra na visokoj razini.


To potvrđuje i sinoćnje izdanje »modrih« protiv Benfice u prvoj utakmici osmine finala Europske lige. Sreća je trenera Nenada Bjelice da zahtjevna europska utakmica neće utjecati na izbor igrača za nedjeljni derbi.


– Upravo tako, Bjelica ima na raspolaganju dvadesetdvojicu igrača, od kojih svi posjeduju kvalitetu da mogu odigrati odličnu utakmicu protiv Rijeke. To se, uostalom, potvrdilo već nekoliko puta ove sezone. U tom kontekstu ova utakmica protiv Benfice ne bi smjela ostaviti traga na kadru Bjeličine momčadi. Bez obzira na sve, Rijeka ima pravo nadati se pozitivnom rezultatu. Dinamo jest uvjerljiv, ali u jednoj utakmici je sve moguće.


Vargić to dobro zna, nerijetko je Rijeka s njim na vratima znala Dinamu itekako pomrsiti račune.


– Dinamo je sjajan, moramo mu čestitati na svemu što je postigao ove sezone, ali moje će simpatije, naravno, biti na strani Rijeke. Uvijek su ti derbiji s Dinamom nosili posebnu draž, meni je uvijek bilo gušt igrati te utakmice, jer protiv najboljih uvijek vidiš gdje si i što si. Istina, znali smo u Maksimiru gadno stradati, ali i odnijeti neke slatke pobjede. Uostalom, ja sam u Rijeci preko Dinama stigao do dva trofeja. To se ne zaboravlja. Ponavljam, Dinamo je ispred svih, ali u nedjelju je sve moguće.