VIŠE OD NEIZVJESNOSTI Posljedice pandemije sigurno će donijeti bitne rezove na Rujevici



RIJEKA Zna se jedino da se ništa ne zna. Parafraza Sokrata lako se može primjeniti i u današnje vrijeme u tolikoj mjeri prožetom neizvjesnošću da se uopće ne nazire koliko će najnovija pandemija biti razorna za društvo i ekonomiju uopće, a u svemu i za sport koji već sada ima velike gubitke.


Nogomet je jedan od onih koji pokreće svijet sporta pa tako i onaj u maloj Hrvatskoj. Kresanje ugovora, rezanje plaća, otkazi… riječi su koje se posljednjih dana itekao u »eteru«, od NBA do Bundeslige. U HNL-u zasad od najaktualnijeg Osijeka koji je prvi dogovorio smanjenje ugovora igračima do Intera koji je raspustio gotovo cijelu momčad u kojoj je najviše stranaca u HNL-u (51,9 posto).


 




Kako u cijeloj priči poglavito s igračim kadrom stoji HNK Rijeka? Prvoligaš s Rujevice godinama je bio primjer stabilnog poslovanja u pravim tržišnim okolnostima, jeftino se kupovalo, skuplje prodavalo. Rijeka je bila uzor i primjer mnogima u domaćim okvirima, a nakon trofejnih godina i dojmljive prezentacije na euro sceni krivulja ulaganja počela je posljednjih sezona ići silaznom putanjom.


 


Prvi čovjek kluba Damir Mišković dao je, kako često ističe – maksimum. »Crveni tepih« prostrt će onome koji će nastaviti ulagati i Rijeku učiniti samo boljom. No, kupac se zasad ne nazire, a nakon pandemije koronavirusa još će ga se teže naći. Rijeka kao i svi ostali naći će se na novom velikom početku, a teret krize morat će podnijeti svi.


 


Opasnost ljeta


Najgore je kada baš sve stane. A za Rijeku najveću opasnost predstavlja ljetni prijelazni rok u slučaju da se pandemija oduži. Na Rujevici su uvijek u tom razdoblju dosta polagali na izlazne transfere i zaradu koja bi bitno popunjavala klupski budžet i bila zamašnjak za dalje. U novonastaloj situaciji nema niti, koliko god bili skromni, niti prihoda od sponzorstva, donacija, prodaje ulaznica… Luka Ivančić, prvi izvršni operativac kluba, dao je naslutiti neke poteze, raskid ugovora su kako tvrdi – posljednja opcija.


 


Gledajući igračku kartu »bijelih« ovog ljeta niti jednom igraču ne ističe ugovor, dok s 30. lipnjom prestaju posudbe trojici igrača, Franku Andrijaševiću (Gent), Felipeu Piresu (Hoffenheim) i Sterlingu Yatekeu (Austria Beč) i ostane li sve na statusu quo sasvim je izvjesno da je tu kraj tih suradnji po dosadašnjim uvjetima. Rijeka bi u tom slučaju kadrovski ostala najviše okrznuta u napadačkom segmentu s obzirom na profil igrača. Ugovorne posudbe ističu još dvojici igrača na koje klub ne računa već neko vrijeme, Mariju Paveliću (Admira Wacker) i Petru Mamiću (Varaždin), no oni pak imaju još jednogodišnje, odnosno dvogodišnje ugovore.


 


Pozitivan trend


Bude li se kriza produbljavala Rijeka će morati s vremenom rasteretiti poslovanje takvog »hladnog pogona«. Smanjenje ugovora logičan je slijed okolnosti, a po naputku HNS-a cilj je »socijalni dijalog«. No, u njemu bi moglo doći i do nekih raskida ugovora…


 


U svemu lošemu velik adut Rijekine budućnosti mogli bi biti mladi igrači. Pandur koji je debitirao s 19 godina i osam mjeseci i ustalio se na vratima, Lepinjica, Hrvoje Smolčić, Štefulj, Braut… mogli bi iznijeti teret prijelaznog razdoblja. Uz to Rijeka ima desetak igrača na posudbama na koje se itekako računa i koji bi zasigurno mogli biti važna premosnica u krizi kojoj se ne vidi kraja. Od Nevistića i Turčina u Varaždinu, Ivana Smolčića i Libera u Orijentu 1919, do Bušnje u Istri 1961, Babića u Karvini, Mitrovića u Interu do Ristovskog u Nitri i Vuka u Seredu. U nekom lošijem scenariju tu je i velik broj stipendista (Putnik, Pintarić, Zrilić) u juniorskom i posebno kadetskom uzrastu (Buić, Babić, Bilić, Lazar, Valjan…).


 


U posljednje vrijeme prisutan je još jedan trend koji ide u korist kluba s Rujevice, inače nakon Intera drugog po postotku stranaca (45,8) u HNL-u, ne i po njihovom broju (11). Rijeka je, naime, u dosadašnjem dijelu prvenstva koristila 70,1 posto domaćih igrača, po čemu je druga u ligi, odmah iza Varaždina (82,7 posto).


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.