OLYMPIAKOS vs RIJEKA

UTAKMICA GODINE Olympiacos vrijedi četiri puta više od Rijeke, ali bijeli nisu bez izgleda

Marko Cvijanović

»BIJELI« SE MORAJU ČVRSTO POSTAVITI – Damir Canadi

»BIJELI« SE MORAJU ČVRSTO POSTAVITI – Damir Canadi

Ako se Riječani uspiju obraniti od prekida i od pojedinačne kvalitete u napadu Olympiakosa, odnosno ako uspiju kvalitetno istrčati u kontre i polukontre, onda je zaista sve otvoreno – kaže Damir Canadi, Austrijanac hrvatskoga porijekla i trener grčkog prvoligaša Atromitosa s kojim je Olympiakos odigrao prijateljsku utakmicu



Nogometaši »Rijeke« sutra u Pireju (20.45 sati) protiv »Olympiakosa« igraju prvu utakmicu play-offa Lige prvaka uoči koje uloga favorita neumoljivo pripada domaćinu.


Što zbog »vrućeg terena« na stadionu Karaiskakis, što zbog dugogodišnjeg iskustva grčke momčadi u natjecanjima pod okriljem UEFA-e, što zbog goleme razlike u tržišnoj vrijednosti igrača dviju momčadi koje se bore za nastup u elitnom europskom klupskom nogometnom natjecanju.


Naravno da to ne znači da Riječani unaprijed moraju izvjesiti bijelu zastavu, ali brojke su na strani »Olympiakosa«. Prema Transfermarktu, roster »Rijeke« vrijedi 21,7, a »Olympiakosa« čak 78,9 milijuna eura, otprilike četiri puta više. Uzme li se u obzir početne jedanaestorice koje bi sutra trebale istrčati na pirejskom travnjaku, razlike su nešto manje, ali ne značajno.




Riječka momčad koja će loviti povoljan rezultat uoči uzvrata na Rujevici vrijedi 13,6, a ona grčka 31,2 milijuna eura. U njoj po tržišnoj vrijednosti prednjači kapetan Konstantinos Fortounis sa devet milijuna eura. Najvredniji eksponati među stožernim prvotimcima »Rijeke« su Bradarić, Gorgon i Gavranović, koji prema Transfermarktu vrijede po dva milijuna eura. U riječkoj momčadi najmanju tržišnu vrijednost ima vratar Simon Sluga, tek 250 tisuća eura, u »Olympiakosu« lijevi bek Leonardo Koutris, 600 tisuća eura. U objema momčadima još samo dvojica igrača vrijede manje od milijun eura, kod »Olympiakosa« vezni igrač Alaixys Romao (800.000) i napadač El Fardou Ben (800.000), a kod »Rijeke« Župarić (500.000) i Heber (600.000).


Toliko o brojkama, a o izledima na travnjaku dviju momčadi? Puno toga može reći Damir Canadi, Austrijanac hrvatskoga porijekla i trener »Atromitosa« koji je prije nekoliko dana svladao »Olympiakos« u prijateljskom susretu što je »crveno-bijelima« trebao biti generalna proba za sutrašnji dvoboj s Riječanima. Generalka u rezultatskom smislu nije uspjela (0:1), a na planu igre?


Organizacija


– Kao prvo, moram reći da puno pratim »Rijeku«. Naravno, ne pratim svaku utakmicu, ali dovoljno dobro poznam momčad Matjaža Keka. Gledao sam »Rijeku« protiv »Salzburga« i ostavila mi je dobar dojam – kaže Canadi, koji svakodnevno osluškuje grčku nogometnu javnost i zna kakva je percepcija o »bijelima«.


– Ovdje se zna samo to da »Rijeka« dolazi iz Hrvatske, dakle po tom pitanju ima puno nepoznanica. Ja sam odmah poslije utakmice grčkim novinarima rekao da će »Olympiakosu« biti jako teško, jer je »Rijeka« jako dobro organizirana momčad i ima dobru tranziciju u igri, konrtu i polukontru. Krasi je momčadska igra, ali ima u svojim redovima nekoliko jako dobrih pojedinaca, poput Alexandra Gorgona kojega dobro poznajem s austrijskih terena i znam da se radi o odličnom igraču. Ostvare li Riječani dobar rezultat u Pireju, imaju velikih izgleda za plasman u Ligu prvaka.


Naravno da prijateljske utakmice u nogometu odavno nisu mjerilo, ali kaže Canadi da »Olympiakos« raspolaže zavidnom kvalitetom, pogotovo u igri prema naprijed.


– »Olympiakos« ima puno kvalitetnih pojedinaca, mislim da ćemo u toj utakmici gledati individualnu kvalitetu »Olympiakosa« protiv kvalitete kolektiva »Rijeke«. U toj prijateljskoj utakmici »Olympiakos« je igrao s onom momčadi koja je eliminirala »Partizan«, igrali su u formaciji 4-2-3-1 i nastojali su od početka nametnuti ritam. Mi smo svjesni da živimo od kolektivne igre i sve baziramo na organizaciji igre. Stajali smo dobro u defanzivnom bloku i čekali svoje prilike koje smo i dočekali. Stvorili smo u kontrama puno više prilika od »Olympiakosa«, dakle potvrdili smo da su i oni itekako ranjivi.


Vrline i mane


Otprilike na tom tragu treba biti igra »Rijeke« u Pireju.


– Upravo tako. »Rijeka« je dobro posložena i vođena momčad, ima disciplinu u igri. Moraju se samo čvrsto postaviti, sigurno će im se ukazati prilike u kontrama i polukontrama. U redu, vidim da su Riječani u posljednjim utakmicama imali određenih problema, ali neki igrači su otišli, neki bili ozlijeđeni. Gledao sam »Rijeku« protiv »Salzburga« i jako mi se svidjela, u Salzburgu je stalno bila opasna, a to nije jednostavno.


Canadi je vrlo jasan kada govori a vrlinama i manama »Olympiakosa«.


– »Olympiakos« ima puno tehnički jako potkovanih igrača, pogotovo u napadu, sjajnih pojedinaca koji u svakom trenutku mogu riješiti utakmicu. Također, jako su dobri u prekidima, tu »Rijeka« mora biti jako oprezna. »Olympiakos« može biti jako neugodan ako mu protivnik da prostora. Mi smo im u ovoj prijateljskoj utakmici maksimalno suzili prostor za igru i to je bio ključ našeg dobrog rezultata. Aduti? Marko Marin još uvijek ima klasu, protiv nas je igrao na lijevoj strani i izbacivao se na udarac na desnu nogu ili podvaljivao lopte Benu koji je izrazito brz i nezgodan igrač. Mane? U prijateljskoj utakmici su slabo reagirali na naše kontre, tu je prilika »Rijeke«.


Prednost »Rijeke« trebao bi biti i ogroman medijski pritisak na leđima igrača i trenera »Olympiakosa«, kojima je odavno nametnut imperativ plasmana u Ligu prvaka.


– »Rijeka« je već osigurala plasman u Europsku ligu i u Pirej može putovati rasterećeno, javnost u Grčkoj neće »Olympiakosu« oprostiti ako ne uđe u Ligu prvaka. To bi za njih bio veliki neuspjeh. Ne mogu govoriti o postocima, ali »Rijeka« itekako ima svojih izgleda. Ovako bih rekao, ako se Riječani uspiju obraniti od prekida i od te velike koncentracije pojedinačne kvalitete u napadu »Olympiakosa«, odnosno ako uspije kvalitetno istrčati u kontre i polukontre, onda je zaista sve otvoreno.