Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 3n
Sutra: 8° 8° 3n
26. siječnja 2020.
Sjećanje na velikog čovjeka

Tvrdoglavi vizionar nepresušne energije: Prošlo je pet godina od smrti Roberta Komena

Robert Komen, Foto: S. DRECHSLER
Robert Komen, Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2018. u 12:58 2018-03-22T12:58:00+01:00

Otišao je iznenada u noći s 21. na 22. ožujka, u 48. godini života (baš kao i nedavno preminuli Korado Vujnović...), u trenucima kada su se počele ostvarivati njegove vizionarske ideje u koje je malo tko vjerovao, a većina ih je ruku na srce – posprdno komentirala

RIJEKA U vremenima kada nogometni klubovi jure za brzom zaradom, odnosno vrhunskim rezultatima bez kojih teško mogu unovčiti ponajbolje igrače i samim time si omogućiti (polu)normalan život nerijetko se zaboravlja na onu iskonsku i elementarnu (pored odgojne...) društvenu zadaću sportskih klubova.

Nogometni klubovi na ovim prostorima oduvijek su bili mjesta druženja i pokretanja raznih aktivnosti u određenoj sredini.

Sve to zahvaljujući ljudima poput, u slučaju HNK »Rijeke«, pokojne braće Devčić, Karla Kruljca, Jose Jeseničnika... Desetljećima je dolazak na Kantridu, u vremenima dok je prije preseljenja na Rujevicu bila moguća dnevna interakcija kluba i navijača, podrazumijevao susrete s onima koji su zapravo činili živo tkivo kluba.

Jedan od takvih nezaobilaznih »Rijekinih« odanika, Robert Komen, napustio je ovozemaljski život prije pet godina.

Otišao je iznenada u noći s 21. na 22. ožujka, u 48. godini života (baš kao i nedavno preminuli Korado Vujnović...), u trenucima kada su se počele ostvarivati njegove vizionarske ideje u koje je malo tko vjerovao, a većina ih je ruku na srce – posprdno komentirala.

Teška borba

Komen je, uz podršku gradonačelnika Vojka Obersnela, preuzeo predsjedničku funkciju u vjerojatno najtežim vremenima za klub i od prvoga dana mandata krenuo tvrdoglavo uvjeravati sve oko sebe kako je »Rijekin« spas u ulagaču iz inozemstva. Projekt privatizacije kluba realizirao se godinu dana prije Komenova preranog odlaska.

Damir Mišković prepoznao je Komenovu ideju, ali ne samo onu o ulaganju u posrnuli riječki sportski ponos. Robert Komen zdušno se zalagao za sustavno rješavanje financiranja nogometnih klubova i puno prije nego što je upoznao Damira Miškovića i Gabrielea Volpija. Dožupan Marko Boras-Mandić u tim vremenima bio je jedan od najbližih Komenovih suradnika u Upravi kluba.

– U tim vremenima vodili smo dvije velike bitke istovremeno – prisjeća Boras-Mandić.

– Prva je bila borba ondašnje Uprave na čelu s Robijem za opstanak kluba i izlazak iz financijske krize. S druge strane se prilično avangardno tražio model održivog financiranja klubova. Još uvijek imam kod sebe dokument koji smo tada nazvali »Održiva rješenja za financijsku krizu u HNL-u«. Predložili smo praktički sve ono što je danas uključeno u »Opatijsku inicijativu«!

Četiri točke

Komen je svoj program temelji na četiri točke, a dvije su sadržane u »Opatijskoj inicijativi«.

– Prva točka se ticala TV prava, druga sponzorstva od strane tvrtki u vlasništvu države, treća se odnosilo na prihode od lokalnih samouprava koji su namijenjeni samo omladinskim pogonima, a četvrto se odnosilo na prihode od kladionica. Imali smo tada slučaj da su državne tvrtke financirale isključivo privilegirane klubove, u velikoj mjeri »Dinamo« i nešto manjoj »Hajduk«.

Mi smo tražili da se ta sredstva stave u jedan fond iz kojega bi se ravnomjerno raspodjelila svim prvoligašima. Kada govorimo o financiranju lokalnih samouprava ideja je bila da one na sebe u stopostotnom obimu preuzmu financiranje škola nogometa koje bi trebale biti izdvojene od profesionalnih pogona. To našu ideju prezentirali smo u Zagrebu u studenom 2011. godine i mislim da smo uspjeli polučiti određene uspjehe.

Zaustavili smo da državne tvrtke pumpaju novac u dva nogometna kluba, a s druge strane uspjeli smo u našem bazenu ostvariti treću točku. Dakle, financiranje omladinskog pogona »Rijeke« preuzeli su u cijelost Županija i Grad. Veliki otpor imali smo kod pokušaja da klubovima preusmjerimo dio novca od kladionica, odnosno da povećamo prihode od TV prava, ali to je i danas tako. Nedugo nakon toga došlo je do privatizacije »Rijeke«, a i Robert je ubrzo preminuo pa je nažalost sve to palo u drugi plan.

Privatizacija

Tko god je malo bolje poznavao pokojnog Komena dobro zna da je bio čovjek iznimne energije koji je po svojim nogometnim razmišljanjima bio ispred vremena i sredine u kojoj je živio i djelovao.

– Definitivno je bio ispred svog vremena! Ne samo kada je riječ o »Opatijskoj inicijativi« već i što je inicirao prvu pravu privatizaciju nogometnog kluba u Hrvatskoj po transparentnom modelu gdje se dubioze nisu napuhavale niti se koristio društveni novac kao u nekim drugim slučajevima.

Robi je s jedne strane bio vizionar, a s druge dosta tvrdoglav i neumoran u pokušaju da nametne svoju ideju. Sigurno da je njegova inicijativa temelj da se sada može puno ozbiljnije krenuti s ovom idejom kroz »Opatijsku inicijativu« – rekao je jedan od svjedoka vremena u kojem je djelovao jedan od onih koje »Rijeka« nikada ne smije zaboraviti...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu