Pod riječkom urom O. Rivettija

Treneri su kvarljiva roba i genijalci!

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL



Kao prvoaprilska šala zvučala je vijest da će Puljanin Elvis Scoria u proljetnom nastavku sezone voditi momčad RNK Split. Ne zbog toga što Scoria dugo nije radio, osim kao stručni sukomentator na HRT-u, već iz razloga što osvajač Kupa Hrvatske s Rijekom 2005. godine, nikada nije radio tamo gdje nije bilo novaca. A Split braće Žužul je – spaljena zemlja. Ostao je samo pepeo. Otišao je i Vjekoslav Lokica, emigrirao u Kinu, nakon što je poslije prvog kola HNL-a, smijenjen Goran Sablić! Scoria je u petak dogovorio posao, a dan kasnije se predomislio! Na Kantridi, HNK Rijeka, bio je triput. Smijenio ga je Robert Ježić, u prvom i jedinom uspješom mandatu, a isto je učinio Damir Mišković (Srećko Juričić), u novijoj povijesti. Pobjegao je Scoria samovoljno Robertu Komenu, uoči početka sezone 2011. godine. Pogađate zbog čega, pa jednostavno pod stijenama Kantride živjeli su kao crkveni miševi. Bilo je to ono razdoblje prije dolaska Damira Miškovića… Novi trener Splita je Bruno Akrapović (49 godina), koji je prošlog ljeta makedonsku Shkendiju zamalo uveo u play off Europske lige. Radio je u Mosoru, Valu, Solinu, Neretvi… Jednostavno rečeno – trener!


U petak na pulskom stadionu Aldo Drosina diže se zastor na proljetni nastavak HNL-a, igraju Istra 1961. i Lokomotiva. Mario Tot vratio se u HNL-u kao peti trener Puljane ove sezone. Nakon Panadića (1), Šusnića (1), Tomića (15) i Raić-Sudara (3). Samo sedam prvoligaških nastupa (naslijedio Tomislava Ivkovića), ima drugi Mario, Tokić. Svojedobno stoper Rijeke, kao što je Tot bio uspješan trener na Kantridi u tandemu s Rubčićem.


Peter Pacult u Cibaliji, Bruno Akrapović u Splitu (dva kluba što drže zadnja mjesta sa 8 bodova, a prvi susjed Istra ima 19 bodova…) te povratik Mario Tot nova su imena na sceni HNL-a. Isto vrijedi i za Španjolca Carrilla, koji je upisao dva nastupa s Hajdukom. Ivajlo Petev, Kranjčarov nasljednik na klupi Dinama, upisao je 10 HNL klupa.




Matjaž Kek (139), Samir Toplak (126), Željko Kopić (95) i Zoran Zekić (48) poker je preživjelih (Rijeka, Inter, Slaven, Osijek). Kek i Zekić vjerni samo jednoj boji. Matjaž Kek je najbolji trener na ovim prostorima. Službeno je izabran za prvog stručnjaka svoje zemlje, na hrvatskim prostorima nema konkurencije. Primjer Rijeke govori koliko je bitna uloga trenera. Četiri godine Kek kormilari riječkim brodom. Potvrda da je Damir Mišković izabrao pravog stručnjaka za svoj projekt – Rijeka šampion u petoj godini! Branio je Mišković rukama i nogama, snagom svog autoriteta kada su kritičari navalili uvjereni da su osjetili krv… Rijeka u proljetni nastavak ulazi sa plus 6 bodova u odnosu na Dinamo i apsolutni je favorit za osvajanja naslova. Jer, klub je stvorio momčad, a Kek uglazbio orkestar za Bečki novogodišnji koncert. Pojačanja? Momčad koja je igrala jesenas. Bude li to naj razini kvalitete i šarma, Dinamu preostaje samo vikati kao i sada: »Bit ćemo prvaci!«. Ali iduće sezone… Dok bahato poručuju da će Atlantic Cup biti jedini trofej koji će osvojiti…


Matjaž Kek je trener koji zna kako se osvajaju trofeji (Maribor), točno zna što želi na planu igre, kako poboljšati komunkaciju na terenu, ubrizgati protok lopte, igračima ubrizgati krvoločnost presinga. One hobotnice koja sa svih osam krakova napada – istodobno nakon izgubljene lopte. Igrači pobjeđuju, ali s pravim trenerom postaju bolji i što je najvažnije – momčad! Rijeka i Kek ne smiju se bahatiti izjavama, ali niti skrivati.


Dinamo ne postoji, samo je Osijek u Kekovoj glavi! Treneri su kvarljiva roba, najbolji do prvog poraza, ali i – genijalci, arhitekti trijumfa.