Mislima okrenut Rijeci

Trener “Osijeka” oprezan: ‘Na Rujevici sam se želio nadigravati pa nas je Rijeka uništila’

Dalibor Keler

Matjaž Kek i Zoran Zekić / Foto Roni BRMALJ

Matjaž Kek i Zoran Zekić / Foto Roni BRMALJ

Ne želim prerano govoriti o momčadi koja će se suprotstaviti Rijeci. Ranije sam se znao zaletjeti pa su nam se nakon toga događale ozljede – kaže Zekić



OSIJEK – Nogometaši Osijeka, nakon povratka iz Španjolske, dobili su dva dana slobodno, a danas će se ponovno okupiti u Gradskom vrtu i početi se pripremati za proljetnu premijeru na kojoj ih čeka prvenstveni lider, Rijeka. Trener ZoranZekić ostavio je neke nepoznanice kada je u pitanju momčad koju će poslati u okršaj s Riječanima. Vrlo je spretno skrivao taktičke zamisli koje sprema za premijeru, a unatoč tome što je najčešće forsirao dvije različite momčadi, iz čega bi se moglo zaključiti da je donio sve važne odluke vezane uz momčad. Međutim, ostale su neke sitne dvojbe, a konačne odluke oko njih vjerojatno će biti donesene neposredno uoči susreta s Rijekom. Uostalom, Zekić je oprezan i zbog drugih stvari.


Škorićeva uloga


– Ne želim prerano govoriti o momčadi koja će se suprotstaviti Rijeci. Ranije sam se znao zaletjeti pa su nam se nakon toga redovito događale ozljede – kaže trener bijelo-plavih.


Uglavnom, riječ je o jednoj ili najviše dvije pozicije o kojima će Zekić možda razmišljati. Naime, ključ cijele priče jest kako odgovoriti na snagu Rijeke na sredini terena. Maleš i Bradarić dvojac su od kojeg kreće mnogo toga u igri Rijeke, a uz njih se treba pozabaviti i izraženom ofenzivnošću Ristovskog na desnoj strani riječkog napada. I o tome će ovisiti Zekićev izbor igrača.




– Jesenas sam na Rujevici pogriješio u izboru vezne linije. Želio sam se nadigravati, a Rijeka je tu našu želju uništila bez problema. Moramo smisliti nešto drugačije za ovaj susret – rekao je Zekić.


I tu je prva dvojba – vezni red. Lesjak i Mioč ne bi trebali biti upitni, ostaje samo pitanje kakva će uloga biti namijenjena Miletu Škoriću.


– Stvarno mi je rano govoriti o tome. Neki igrači brže ulaze u formu, neki sporije, osjetan je bio i umor u finišu priprema. Sve su to parametri koji se mogu promijeniti do susreta s Rijekom. Imamo dovoljno vremena za donošenje najboljih odluka – kaže Zekić.


Krilna pozicija


Upitnik je možda i oko jedne krilne pozicije. Lopa je siguran, a oko drugog krilnog napadača, čini se, Zekić ipak dvoji. Traži se odgovornost defanzivne igre, jer Rijeka je iznimno jaka po bočnim pozicijama. Zato je Zekić protiv Spartaka prednost dao Bobanu u odnosu na Peroševića, a za taj je susret tvrdio kako je to momčad koja će izići u nedjelju protiv Rijeke. Uglavnom, neke sitne dvojbe još postoje, što je i prirodno. Zbog čega bi Zekić već sada posve otvorio karte. Uostalom, Osijek će se u kratkom vremenu triput sastati s Rijekom pa će ovaj prvenstveni dvoboj biti tek uvertira onima u Kupu koje u osječkom prvoligašu smatraju vrhuncem proljeća.


Svjesni su kako u prvenstvu ne mogu napredovati, ali Kup je izazov, pa taman na drugoj strani stajala i Rijeka. Naravno, to ni slučajno ne znači da će u nedjelju Osijek nešto kalkulirati. Bijelo-plavi su tijekom priprema u Španjolskoj ostavili dobar dojam. Vrlo uspješno nosili su se s momčadima koje su jače od njih i sada će trebati potvrditi taj napredak i u službenim susretima. Trener ZoranZekić naglasio je važnost visokog ritma na kojeg je njegova momčad uspješno odgovarala u tim susretima. Međutim, iznimno će važno biti da Osijek bude u stanju taj visoki ritam nametnuti svojim suparnicima u HNL-u. Većina njih teško će imati odgovor na njega. Zapravo, čak i nije presudno je li Zekić već izabrao momčad za Rijeku. Dobra je vijest da ima dvojbe, jer to znači da Osijek u igračkom kadru ima širinu i u kvaliteti, a ne samo u kvantiteti.