Lijevi branič

Traži se rješenje: Žutinom lijevom boku najbliži – Vešović i Čanađija

Ivan Volarić

KAKO GA NADOMJESTITI? – Leonard Žuta / snimio  V. KARUZA

KAKO GA NADOMJESTITI? – Leonard Žuta / snimio V. KARUZA

Matjaž Kek je po svemu sudeći najbliži varijanti da Žutin izostanak nadomjesti povlačenjem Marka Vešovića s krila



Iako su prve prognoze ohrabrujuće zdrastvena situacija oko Marka Vešovića i Stefana Ristovskog još uvijek nije kristalno jasna pa se ne mogu smatrati sigurnim starterima u subotnjem derbiju. Osim spomenutog dvojca određene zdrastvene probleme sa stopalom imao je i Mate Maleš, koji bi trebao početi normalno trenirati. Sva trojica se međutim smatraju upitnima, ali nikako igračima koji se sigurno neće naći u zapisniku utakmice s »Dinamom«. Jedini koji se sigurno neće naći u protokolu je Leonard Žuta. Makedonski reprezentatvni napadač dobio je u Vinkovcima treći žuti karton, te ostavio prazninu na lijevoj strani riječke obrane. Kako će je Matjaž Kek popuniti? Trener »bijelih« vrlo vjerojatno neće pružiti priliku za službeni debi Nikoli Totiću, jedinom preostalom lijevom beku u momčadi koji je zimus stigao iz trećeligaša »Krka«. Teško je očekivati da će ga baciti u vatru u ovakvoj utakmici što znači da će morati Žutinu zamjenu potražiti negdje drugdje u svojem rosteru.


Zanimljiv sraz


Najrealnija opcija je da će Kek na tu poziciju privremeno premjestiti Marka Vešovića, koji je već znao igrati na toj poziciji i to vrlo dobro. Ukoliko »Vešo« bude zdrav vrlo vjerojatno će na lijevi bok u »bitku« s Alžircem Soudanijem. Bit će to zanimljiv sudar, jer za razliku od Žute, koji je jednom već jako dobro čuvao ponajboljeg igrača »Dinama«, Vešović je ipak puno prodorniji i u stanju napraviti i dosta problema »modrima« po toj strani, te natjerati Soudanija da više razmišlja o fazi obrane. U tom slučaju za Vešovićevo mjesto na krilu konkuriraju Roman Bezjak, Florentin Matei i Matic Črnic.


Osim Vešovića za upražnjeno mjesto na lijevom boku konkurira i Dario Čanađija, omiljeni Kekov »vatrogasac«, koji je znao uskakati na više pozicija u momčadi. Čanađija je sigurno u stanju to korektno odraditi, no jasno je da se od njega ne može očekivati da donese nešto više od solidnog obrambenog učinka.


Martić




Mogao bi se stoga Kek odlučiti i na najmanje vjerojatno riješenje, da privremeno na lijevu stranu premjesti Stefana Ristovskog, a na poziciju desnoga beka pogurne Ivana Martića. Time ne bi morao povući Vešovića s krilne pozicije na kojoj u posljednje vrijeme igra izvrsno i ne bi u većoj mjeri izgubio probojnost na desnoj strani, a dobio bi nešto na lijevoj. Doduše, Ristovski za razliku od Vešovića nije na toj poziciji često igrao, a Kek je trener koji nije sklon improvizaciji pa je teško vjerovati da u takav rasplet potrage za Žutinim nasljednikom.