Analiza Elvisa Scorije

TRENERSKI WUNDERKINDI Utakmica Rijeke i Istre 1961 donosi i dvoboj dvojice najmlađih stručnjaka u HNL-u

Marko Cvijanović

Rožmanove i Prelecove trenerske mogućnosti i njihov aktualni trenutak uoči susjedskog derbija analizirao je nekadašnji trener Rijeke i Istre 1961, Elvis Scoria, koji na ljestvici najmlađih trenera Prve HNL svih vremena još uvijek drži sedmu poziciju



RIJEKA Nedjeljna utakmica između Rijeke i Istre 1961 donosi dvoboj Simona Rožmana (36 godina) i Ivana Preleca (32), dvojice najmlađih trenera u HT Prvoj ligi. Rujevički derbi momčadi s različitih strana Učke ujedno je i obračun »HNL-ovih Nagelsmanna« kao svojevrsna poveznica s najmlađim trenerom u povijesti Bundeslige, Julianom Nagelsmannom, koji je imao samo 28 godina kad je dočekao inauguraciju za kormilom prve momčadi Hoffenheima. Da stvar bude bolja, Nagelsman (23. srpnja 1987.) i Prelec (24. srpnja 1987.) rođeni su u razmaku od samo jednog dana!?


Rožmanove i Prelecove trenerske mogućnosti i njihov aktualni trenutak uoči susjedskog derbija analizirao je nekadašnji trener Rijeke i Istre 1961, Elvis Scoria, koji na ljestvici najmlađih trenera Prve HNL svih vremena još uvijek drži sedmu poziciju. Scoria je za kormilom riječkoga prvoligaša u prvenstvenoj utakmici debitirao 24. srpnja 2004. godine (Međimurje – Rijeka 1:2) kad je imao točno 33 godine i 19 dana. Dakle, »smjestio« otprilike u sredini između današnjih Rožmanovih i Prelčevih godina.


Prilagodba


– Mladi treneri danas dobivaju jako puno prilika i to je jako dobro. U klubove u koje dolaze donose entuzijazam, što je i normalno jer se žele dokazati na velikoj sceni. U redu, Rožman je, prije negoli je došao u Rijeku, već stekao određeno iskustvo u Sloveniji, radio je u Domžalama i Celju. Dakle, nije u Rijeku stigao bez iskustva. Naravno da nije isto trenirati Celje, Domžale i Rijeku, ali u načelu je nešto već imao iza sebe kad je postajao trener Rijeke – kaže Elvis Scoria, koji ukazuje i na specifičnu poziciju Ivana Preleca na klupi pulskoga prvoligaša.




– Prelec je došao u Istru 1961 iza koje je nekoliko izuzetno loših sezona, Puljani nisu navikli na kontinuitet rezultata, a u klub su došli novi ulagači. Teško je pokrenuti momčad i klub koji iza sebe nema naviku borbe za vrh. Prelec je na početku krenuo jako dobro, u prva tri kola pobijedio je dvije utakmice, ali poslije toga je nastao niz od 14 prvenstvenih utakmica bez pobjede u kojem treba tražiti određenu odgovornost, po pitanju selekcije igrača, ali i samim igračima i u treneru. Poslije tog niza treba otvoreno reći da netko nije dobro radio svoj posao. Prelec je donio određene ideje, ali niz bez pobjede je u ovom trenutku dosta velik i dugotrajan.


Rožman je trener Rijeke postao na vrhuncu krize igre, rezultata, ali i rukovođenja i trebalo mu je određeno vrijeme da shvati koji put izabrati. Ako je suditi prema posljednjoj pobjedi nad Hajdukom (4:0), izgleda da ga je našao.


– Rožman je stigao u razdoblju u kojem Rijeka dugo vremena nije pobijedila utakmicu na domaćem terenu i itekako se osjećao pad momčadi. Naravno da je došao sa svojim ideajama koje, međutim, u prvim utakmicama nisu naišle na plodno tlo. Rožman je imao velikih problema s ravnotežom momčadi, protivnici Rijeke u tim prvim utakmicama lakoćom su dolazili u prilike. Međutim, s vremenom je pohvatao konce, došao do spoznaje kako momčad treba igrati i prilagodio se onome što ima. To je pogotovo bilo vidljivo u ovoj posljednjoj utakmici protiv Hajduka u kojoj je Rijeka pobijedila na vrlo pragmatičan način. Riječani su odigrali jako dobru utakmicu, koristila sve slabosti Hajduka. Kažem, Rožman je donio svoje ideje i to je jako dobro, a naravno da će u nastavku svoga rada ovisiti o vremenu koje će mu povjeriti i o igračima. Naravno, postavlja se pitanje u kojoj će mjeri klub moći sve to popratiti. Najvažnije mu je izabrati način igre maksimalno prilagođen igračima koje ima.


Ako treba povlačiti paralele između Rožmana i Preleca, možda je jedan od razloga loših rezultata Puljana činjenica da njihov trener inzistira na igri, svjesno se odričući pragmatičnog nogometa. Možda bi i Prelec katkad trebao više igrati na rezultat…


Resetiranje igrača


– Kod Rožmana mi se sviđa što je odmah kad je došao rekao da želi igrati ofenzivan nogomet i po tom pitanju je odlučio napraviti određene promjene. Za to treba vremena, prostora i određeni tip igrača. Da se razumijemo, Rijeka je, uz Osijek, još uvijek odmah iza Dinama po pitanju kvalitete igračkog kadra. U kontekstu svega toga očekujem da će Rožman na miru odraditi svoje prve pripreme i da će momčad Rijeke s vremenom poprimati konture. Sada kada s vremenskog odmaka gledam na tu krizu Rijeke, ispada da je trebalo resetirati i posložiti igrače koji su doživjeli dvije relativno brze promjene trenera. Sve je, kad je Rijeka u pitanju, leglo na svoje mjesto u ove dvije posljednje utakmice, pred Riječanima je prilika da sa dvije uzastopne domaće pobjede mirno dočekaju proljeće.


Na Rujevici u svakom slučaju nemaju pravo na opuštanje poslije uvjerljive poljudske pobjede, tim više što je Istra 1961 s Prelecom na čelu dobro parirala protiv vodećih momčadi HNL-a.


– Puljani su odigrali jako dobre utakmice protiv Hajduka, Dinama, Osijeka… koje su gubili dosta nesretno. Prema mojoj procjeni, Istri 1961, prema prikazanome, nedostaje barem sedam bodova, momčad vrijedi više za barem toliko. Puljani su već dokazali da mogu igrati jako dobro na gostovanjima protiv velikih momčadi. Dakle, nije nemoguće da Prelec iznenadi Rožmana. Eh sad, druga je stvar što Puljani na Rujevicu stižu u krivom trenutku, jer Riječani žele prekinuti taj niz bez domaće pobjede, a i evidentno su se digli poslije ove poljudske pobjede.


Za Rožmana je u tom kontekstu vrlo bitno da momčad ne »poleti« poslije uvjerljivog poljudskog trijumfa i u naletima samopouzdanja opet zaboravi na neke stare boljke u fazi obrane, zbog čega je gubila bodove na domaćem terenu.


– Jasno je da Rijeci mora prijeći u naviku igrati napadački na domaćem terenu, jednako je tako razvidno da Rožman mora ostaviti prostor ako želi napasti Preleca, a naravno da treba vremena da se momčad posloži i anulira kontre i polukontre protivnika, osnosno da kroz posjed ima dominaciju. U kontekstu napadačke igre Rijeke očekujem da Istra 1961 bude obrambeno jača nego na nekim prijašnjim utakmicama, a u tom slučaju može doći do željenog rezultata. Puljani moraju pronaći načina privesti utakmicu kraju, u nekoliko navrata su stigli pedeset metara od obale i nasukali se – zaključio je Scoria.