Remi na Rujevici

Strukan oštetio Riječane, Ivušić i greda spasili Osječane

Marko Cvijanović

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

"Bijeli" su u posljednjem napadu propustili dvije meč-lopte, Ivušić je u izravnom sučeljavanju s Čolakom bravuroznom paradom spriječio najgore, a u nastavku akcije Kvržić je snažnim udarcem zatresao gredu. Sudac Duje Strukan u 55. minuti nije sankcionirao očit prekršaj Lope na Lončaru za najstrožu kaznu



RIJEKA – Nogometaši Rijeke remizirali su na Rujevici s Osijekom (1:1) u derbiju petoga kola HT Prve lige, u uzbudljivoj završnici kojega su propustili priliku zadržati priključak s momčadima na čelu prvenstvene ljestvice (Dinamo, Hajduk) i prvi put ove sezone napraviti značajan odmak (pet bodova) od prvih pratitelja, ali su travnjak svejedno napustili uzdignutih glava i uz ovacije navijača.


Ne toliko zbog izvedbe, koliko zbog poštenog odnosa prema igri.


Nekoliko minuta ranije “bijeli” su u posljednjem napadu propustili dvije meč-lopte, Ivušić je u izravnom sučeljavanju s Čolakom bravuroznom paradom spriječio najgore, a u nastavku akcije Kvržić je snažnim udarcem zatresao gredu prije negoli je sudac Duje Strukan svirao kraj utakmice taman kad je Halilović kontrolirao loptu u zoni udarca.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj





Koliko god to bilo čudno, buru negodovanja rujevičke publike splitski sudac nije izazvao zbog toga što je odsvirao kraj, ne dozvolivši Haliloviću priliku za posljednji udarac, već zbog očitog previda u 55. minuti kada najstrožom kaznom nije sankcionirao prekršaj Lope nad Lončarom u osječkom šesnaestercu.


Umjesto da u ranoj fazi nastavka “bijeli” dobiju priliku udvostručiti vodstvo, Osječani su dobili priliku ostati u igri i dočekati izjednačujući pogodak. Šteta što je u Hrvatskoj VAR još uvijek u fazi testiranja.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



U 86. minuti sve umornija riječka obrana ostala je u raskoraku, a Igor Silva stekao komotnu situaciju na desnoj strani, iskoristio obilje prostora i vremena i kao na treningu servirao loptu Žaperu, koji je bio nepogrešiv.


Izjednačujući pogodak Osječana stigao je kao posljedica disbalansa momčadi satkane od umornih ili pojedinaca potpuno van natjecateljskog ritma, prije (Marić 69′) i poslije (Igor Silva 90′, Bočkaj 90′) Žaperova gola Prskalo je morao spašavati grogirane suigrače.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Stopostotne prilike pred osječkim vratima u posljednjim sekundama počivaju isključivo na karakternim osobinama najboljih riječkih igrača ove sezone (Čolak, Kvržić).


U 34. minuti Murić je izborio prekršaj uzduž desne granične linije igrališta, Kvržić majstorski izveo slobodan udarac, a najbolji riječki strijelac poletio zrakom i iz teške situacije glavom neobranjivo pogodio suprotan kut Ivušićevih vrata.


Rijeka je povela iz prve prilike, do vodećeg pogotka Rijeke na rujevičkom se travnjaku igrala utakmica debelo ispod prvoligaške razine, obje su momčadi neobjašnjivo malo trčale i neobjašnjivo puno griješile u predaji da bi se nešto suvislo dogodilo u obama šesnaestercima.



Bišćanu može biti izgovor činjenica da je susret počeo bez petorice prvotimaca koji će vjerojatno naći mjesto u početnoj postavi protiv Genta (Halilović, Acosty, Raspopović, Capan, Lepinjica), Skender ničim nije opravdao za hrvatske prilike velika ulaganja tijekom ljetnog prijelaznog roka (Mance, Majstorović).


U takvim okolnostima obje su momčadi imale po jednu polupriliku, isključivo kao splet nes(p)retnih okolnosti (Velkovski/Marić 14′) i neočekivanih rješenja (Čolak 19′).


Posljednjih šest minuta prvoga dijela zadovoljilo je sadržajnu formu u vidu prve sporne situacije u osješkom šesnaestercu (Murić/Ivušić 41′) i jedine izgledne prilike gostujuće momčadi (42′) kada je Smolčić poslije Marićeva lob-udarca na gol-liniji odnio loptu i spasio Prskalov izlet u prazno.



Udarci Kleinheislera (39′) i Župarića (45′) ne spadaju u red izravnih opasnosti, više je uzdaha na rujevičkim tribinama izazvao Kvržićev bijeg (45′) po desnoj strani i ulazak u šesnaesterac, poslije kojega je Šutalo požrtvovnim startom osujetio namjeru riječkoga kapetana.