Što je donijela pobjeda nad Rabotničkim? Izdvojili smo pet najbitnijih detalja

Ivan Volarić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



Iza “Rijeke” je prvi pripremni susret protiv makedonskog “Rabotničkog”. Izdvojili smo pet detalja koji su ga obilježili.


MOTIVIRANI SUPARNICI


Kada si prvak svoje države onda to nešto znači pa i u prijateljskim utakmicama. Moglo se to vidjeti u svakom duelu na svakom centimetru igralište SC-a »Ruteč«.


Igrači »Rabotničkog« silno su željeli pokazati se u ogledu s »bijelima«, uostalom pred njima je uskoro europska premijera protiv predstavnika San Marina pa je u tom smislu ogled s »Rijekom« doživljen kao pravi test vrijednosti. Riječani s druge strane moraju biti spremni na dokazivanje u ama baš svakom ogledu – prijateljskom ili službenom. Skalp prvaka je posebno cijenjen!


TEŠKE NOGE




Riječani su po dolasku u Sloveniju ušli u onu najtežu fazu priprema, što je bilo vidljivo u ogledu s Makedoncima koji su bili puno brži na lopti i u duelima. Igračima »Rijeke« nerijetko je nedostajalo onih pola koraka ili pola sekunde brža reakcija do čega će doći kada za petnaestak dana, kada Kek i njegovi suradnici »spuste nogu s gasa« tijekom treninga, a igrači dobiju na neophodnoj svježini. Dobro je da se unatoč tome i nekim problemima dobila utakmica i da nije bilo težih ozljeda. Uvijek je dobro održavati pobjednički tonus pa makar i kroz test utakmice.


FRANKOV DUH


Frankov duh još uvijek lebdi iznad Kranjske Gore bez obzira na to što su se njegovi suigrači odavno već pomirili s tim da odlazi, a navijači početkom radnog tjedna saznali da će nastaviti karijeru u »Gentu«. Bit će tako još neko vrijeme, zapravo dok Matjaž Kek ne pronađe njegova nasljednika, odnosno igrača koji će biti u stanju nadomjestiti njegovih petnaestak pogodaka po sezoni. Kek se za početak odlučio na provjereni recept, formulu koju je znao povremeno koristiti tijekom prvenstva u Frankovu izostanku. Iza Gavranovića zaigrao je Alexander Gorgon.


HEBER I PUNČEC


»Rijeka« je u prvoj pripremnoj utakmici svojim navijačima predstavila dvojicu novih igrača, Brazilca Hebera i braniča Roberta Punčeca. Tomislav Gomelt nije igrao zbog ozljede lista, a Damjan Đoković je u fazi kada mu je bitniji trening nego utakmica. Brazilskog napadača Kek nije koristio na krilu, gdje je obično igrao u »Slaven Belupu« već u vršku napada. Heber se odužio majstorskim pogotkom. Punčec je ušao u igru u posljednjih pola sata utakmice i vrlo solidno odradio svoje u paru s Aleksanderom Šofrancem.


FORMA


Organizacija igre u prvom poluvremenu i realizacija tijekom cijele utakmice dva su segmenta s kojim trener »bijelih« Matjaž Kek nije mogao biti zadovoljan. Prvo se osjetno popravilo u nastavku, a drugo je posljedica napornih priprema i činjenice da neki igrači »Rijeke« teže ulaze u formu, što su pokazale i pripreme prošloga proljeća u Portugalu. Matei je primjerice i tada briljirao, a Gavranović primjerice promašivao baš kao što ga nije htio pogodak protiv »Rabotničkog«. Bitno je da uđe u golgetersku formu onda kada to bude najbitnije, kada krenu službene utakmice.