Potraga za sigurnošću

Spremaju se promjene u zadnjoj crti obrane: Kek u Vinkovcima promovira šesti stoperski par ove sezone?

Ivan Volarić

DEBITIRA PROTIV BIVŠIH? – Dario Župarić tijekom ogleda s »Naprijedom« / R. BRMALJ

DEBITIRA PROTIV BIVŠIH? – Dario Župarić tijekom ogleda s »Naprijedom« / R. BRMALJ

Dario Župarić mogao bi u »svojim« Vinkovcima dobiti priliku i možda se prometnuti u kariku koja će Rijeci vratiti ono što je unatoč pobjedama nedostajalo ovoga proljeća – sigurnost i stabilnost kao važan temelj svih velikih uspjeha



Nogometaši »Rijeke« svladali su prošloga utorka četvrtoligaša »Naprijeda« u jedinoj prijateljskoj utakmici tijekom prvenstvene stanke koja nije imala zadaću samo razbiti ritam nešto zahtjevnijih treninga u tjednima bez službenih obveza. Trener »bijelih« Matjaž Kek nakon dugo vremena pružio je sat vremena oporavljenom braniču Dariju Župariću i naslutio da bi u Vinkovcima mogao promovirati petoga središnjeg braniča, odnosno šesti stoperski par od početka sezone.


Nije tajna da šef stručnoga stožera »bijelih« nije najzadovoljniji reakcijama uže obrane ovoga proljeća, »Rijekina« momčad nije ni izbliza onako sigurna kao jesenas kada je vratar Andrej Prskalo primio svega osam pogodaka u 20 utakmica. Kapetan »bijelih« u izostanku Mate Maleša primio je gol manje u pet proljetnih ogleda, a u samo jednom od sedam službenih utakmica u nastavku sezone Prskalo je uspio sačuvati svoju mrežu.


Treba reći i da ostatak momčadi nije u većih proljetnih ogleda bio na onoj visokoj razini trke i agresije kojom je jesenas jurišao na suparničke igrače odmah po izgubljenoj lopti. Unatoč tome zabrinjava način na koji Riječani primaju golove. To objašnjava i zbog čega je Matjaž Kek u zahuktaloj fazi proljeća prisiljen »dignuti haubu« i traži (naj)bolja rješenja u osjetljivom dijelu momčadi kao što je obrana.


Ljetošnji problemi




Sve što je snašlo Riječane kada su u pitanju stoperi moglo se naslutiti još prošloga ljeta. Posljednju utakmicu prošle sezone protiv »Istre 1961« na Rujevici odigrali su na tim pozicijama Miral Samardžić i Matej Mitrović. Samardžić je ubrzo prodan u Kinu, a Mitrović zajedno s Markom Lešković privremeno udaljen iz momčad zbog problema s produženjem ugovora. »Rijeka« je u kratko vrijeme ostala bez čak triju standardnih stopera reprezentativnog kalibra. Na posudbu iz »Lazija« doveden je Josip Elez, a angažiran je i crnogorski reprezentativac Aleksandar Šofranac.


U završnoj fazi priprema uspjelo se postići dogovor s Matejom Mitrovićem pa je situacija sa središnjim braničima ipak dovedena u nešto povoljniju situaciju unatoč prodaji Marka Leškovića u »Dinamo« istekom ljetnog prijelaznog roka. Matjaž Kek uspio je u rekordnom roku uigrati novi stoperski par: Elez – Mitrović. Ponekad je u nogometu neke stvari teško objasniti, pa i činjenicu da su se Elez i Mitrović u roku odmah »kliknuli« i prometnuli u čvrste oslonce najbolje obrane lige.


Istina, Keku je trebalo neko vrijeme da ispita i varijantu sa Šofrancem (igrao je u paru Elezom u trećem kolu u Osijeku i četvrtom u Zaprešiću), no ubrzo je pronašao dobitnu kombinaciju u obrani koju nije imao potrebe dirati (stoperi nisu ispadali iz igre ni zbog kartona!), do kraja jeseni.


Opravdana prodaja


Zimski prijelazni rok s Rujevice je odnio samo jednog igrača – braniča Mateja Mitrovića. Vodstvo »Rijeke« jednostavno nije imalo pravo odbiti višemilijunsku ponudu »Bešiktaša« i nitko nema pravo upirati prstom u odgovorne klupske ljude zbog odluke da se uža obrana liši možda i najvažnije karike.


Ono što se može spočitati klupskoj struci jest zakašnjela reakcija kod angažiranja Mitrovićeve zamjene, a posljedice toga još uvijek se osjećaju. Mitrovićev angažman bio je izvjestan još krajem prosinca, a Dario Župarić doveden je iz »Pescare« gotovo tri tjedna kasnije.


Uslijedila je ozljeda tetive i još jedna, pokazalo se na kraju – zakašnjela reakcija. Predugo se čekalo da bi se zaključio da Župarićev oporavak neće ići tako brzo i da je neophodno angažirati još jednog stopera. Posegnulo se iskusnim Antom Kulušićem koji je stigao neposredno uoči početak proljetnog dijela sezone. Kek stoga nije imao izbora nego promovirati treći stoperski par Elez – Šofranac, a onda u hodu u igru ubacivati nedovoljno spremnog i uigranog Kulušića. Prvo u paru s Elezom, a onda i Šofrancem. Niti jedna kombinacija nije donijela željeni rezultat, štoviše i jesenas izvrsni Elez je počeo gubiti mirnoću i silno samopouzdanje koje je namaknuo dobrim partijama u prvom dijelu sezone. Naravno da sve ove utakmice nisu realno ogledalo mogućnosti svih ovih igrača.


Kulušić, Šofranac i Elez sigurno vrijede više nego što su pokazali ovoga proljeća, međutim, jednostavno se nisu uspjeli »kliknuti« u tako kratkom vremenskom roku kao Mitrović i Elez prošle jeseni. Dario Župarić mogao bi u »svojim« Vinkovcima dobiti priliku i tko zna, možda se prometnuti u kariku koja će »Rijeci« vratiti ono što je unatoč pobjedama nedostajalo ovoga proljeća – sigurnost i stabilnost kao važan temelj svih velikih uspjeha.