Vratar bijelih

Simon Sluga: Nedostaju nam neke sitnice, a momčadi na europskoj razini to znaju iskoristiti

Ivan Volarić

Simon Sluga, Foto: D. ŠKOMRLJ

Simon Sluga, Foto: D. ŠKOMRLJ

»Olympiakos« je dobra momčad s kvalitetnim pojedincima, a nama je nešto nedostajalo. Ali što je, tu je, imamo uzvrat na Rujevici i na našem travnjaku će se odlučivati o plasmanu u Ligu prvaka. Na Rujevici je sve moguće. Tamo će biti osam tisuća naših navijača koji će se čuti više nego svi ovi »Olympiakosovi«. I u to ne sumnjam – kaže Sluga



Neke stvari ovoga ljeta se ponavljaju poput filmskog klasika… Isti junaci, slične okolnosti i slično okruženje u kojem se analizira posljednji europski ispit nogometaša »Rijeke«. Vratar Simon Sluga nedavno je pred novinare izašao u tunelu »Red Bull Arene«, označen potpuno opravdano kao jedan od junaka remija (1:1) koji je u konačnici odveo »Rijeku« u »play off« Lige prvaka. Sada je morao pred mikrofone u podnožju pirejskog »Karaiskakika« u trenucima kada je četvrtak već odbrojavao svoj drugi sat, a nakon što je svojim sjajnim intervencijama držao momčad na životu više od sat vremena. Doduše, prije nego što se posvetio novinarima zadržao se više od dva sata u doping prostoriji, nije odmah pomokrio dovoljnu količinu urina za testni uzorak, a UEFA je tu nepopustljiva. Možda je i bolje da se sve zajedno otegnulo, ako ništa drugo, dobio je dovoljno vremena da složiti dojmove nakon utakmice koja nikoga u riječkom redovima sigurno nije ostavila ravnodušnim i u mnogima je probudila podijeljene emocije i razmišljanja.


– Utakmica je bila teška kao što smo i očekivali, ali mislim da smo se svejedno pokazali u dobrom svjetlu iako nedostaje nekih sitnica da bi se ostvario još bolji rezultat – govorio je Sluga. – »Olympiakos« je dobra momčad s kvalitetnim pojedincima, a nama je nešto nedostajalo. Ali što je, tu je, imamo uzvrat na Rujevici i na našem travnjaku će se odlučivati o plasmanu u Ligu prvaka. Duže vremena već imamo sitnih problema iako to nije nešto strašno. Mislim da je povezano s glavom i da je to jedini problem. Iza nas je sezona koja je emotivno i fizički bila iscrpljujuća i praktički nismo imali vremena za resetiranje. Neki igrači odlaze, drugi dolaze i kada se sve to skupi, onda bude teško. Ali nemojmo zaboraviti da igramo »play-off« Lige prvaka, da je europska jesen osigurana i to nam nitko ne može uzeti. Sve u svemu mislim da idemo dobrim putem i da ćemo uspjeti izvući nešto najbolje iz svega toga.



Sluga i suigrači su prvi igrači »Rijeke« koji su imali prilike igrati utakmicu na kojoj se svirala himna Lige prvaka.




– Osjećaj je neopisiv. Baš sam guštao, osjećao veliki ponos, ali ne samo prema sebi, nego prema svima nama. Kada vidiš te ljude u svečanoj loži, kada se sjetiš koliko ih je doma pred televizijom… Mislim da je ovo nagrada svima nama, navijačima, simpatizerima i nama igračima »Rijeke«. Treba uživati u tome, ne osvrtati se na neke stvari, nego se potruditi da tu himnu Lige prvaka još koji put čujemo i na Rujevici – rekao je Sluga.



Otvoren rezultat


U prvom poluvremenu imali ste puno i previše problema u igri u fazi obrane što nije baš zaštitni znak ove momčadi. Teško se sjetiti kada vam je neki suparnik stvorio toliko izraženih prilika?


– Iskreno, nemam utakmicu seciranu u glavi na način da odvojim prvo i drugo poluvrijeme. »Olympiakos« je momčad koja svakome može napraviti velike probleme ako nije sto posto unutra i ako te pritom sreća malo ne pomazi. Nas poslije »Salzburga« sreća ne mazi, sada nam se neke stvari vraćaju. Ali, igrali smo protiv »Olympiakosa«, na njihovom stadionu, stigli smo na korak do grupne faze Lige prvaka pred više od 20 tisuća gledatelja i sve u svemu moramo ostati čvrsto na zemlji i dati sve od sebe za dobar rezultat u prvenstvu i utakmici koja dolazi u utorak.


Kada preživiš ono što ste vi prošli u prvom poluvremenu, povedeš i pritom solidno izgledaš u nastavku, onda je sportski pomisliti da si u stanju napraviti malo sportsko čudo što bi predstavljala pobjeda na Karaiskakisu?


– Da se mene pita što bih želio, onda je to pobjeda od 3:0 tako da Grci niti ne moraju dolaziti na uzvrat, ali stvari su na travnjaku malo drugačije. Nešto u nekim trenucima nedostaje i momčadi koje igraju na ovoj razini to jednostavno iskoriste. Možemo mi sada govoriti da je netko reagirao ovako ili onako, ali »Rijeka« je izgubila 2:1, kao što je »Rijeka« dogurala do »play-offa«.


Drugi primljeni gol bitno mijenja okolnosti u kojima će se igrati uzvrat na Rujevici?


– Istina, ali imamo otvoren rezultat, a na Rujevici je sve moguće. Tamo će biti osam tisuća naših navijača koji će se čuti više nego svi ovi »Olympiakosovi«. I u to ne sumnjam. Vidio sam u medijima i slike s Kantride, hvala navijačima, svaka im čast u ime svih nas. To je nešto što samo oni mogu napraviti i bit će nam impuls koji će nam pomoći da preskočimo »Olympiakos«.



Sluga ove sezone brani u sjajnoj formi.


– Ne znači mi to puno kod ovakvog rezultata, ali nadam se da zadovoljavam nekakve kriterije koje »Rijeka« ima i koje je Prskalo postavio prošle sezone. Nadam se da ćemo ući svi u nekakvu formu da bismo se mogli boriti za stvari za koje smo se borili prošle sezone.


Iako su konkurenti, Sluga i Prskalo veliki su prijatelji.


– Gdje god da sam bio, uvijek je taj odnos sa suigračem bio dobar. Mi jesmo konkurencija, svaki želi braniti, najbolje za sebe, to je na kraju i sportski, ali tu nema zavisti, nema ljubomore… Prošle sezone bio sam Prskalu najveća potpora kao što je on sada meni, mislim da se to osjeća i vidi. Meni je drago da je tako, jer je isto s Davidom i Nevistićem, svi možemo jednog drugog pogledati u oči – rekao je Simon.



Vlastite pogreške


Trener »Olympiakosa« si može dozvoliti ostaviti na klupi kapetana i ponajboljeg igrača i uvesti ga kada »zagusti«?


– To je jedna od tih stvari za koje sam rekao da nedostaje, ali to su sitnice. Nije da mi igramo loše, da se samo branimo… Imamo i ozlijeđenih igrača i u tom dijelu nas sreća ne mazi previše. Ali, skupit ćemo se i pokušati napraviti što se može.


»Olympiakos« djeluje kvalitetnije od »Salzburga«, ali ne kompaktnije kao momčad?


– Stvarno imaju kvalitetni roster, dok smo bili na doping kontroli, pričao sam s Markom Marinom i rekao mi je neke stvari. To je strašno velika razina kluba i kvalitete. Rekao bih da su igrači »Olympiakosa« malo fizički jači od »Salzburgovih«, ali i da se u ove tri utakmice Lige prvaka vidjelo da se puno toga pita i »Rijeku«. Vidjeli smo da, kada smo mi pravi, malotko nam može ozbiljnije priprijetiti. Primili smo pogotke iz naših grešaka.


Kolike su vaše objektivne šanse u uzvratu?


– Teško mi je to izraziti u brojčanom smislu. Šanse imamo… Taman i da su one jedan posto, ako postoje, mi ćemo dati sve od sebe da ih iskoristimo.


Koliko na vas u psihološkom smislu utječe činjenica da ste izgubili tri utakmice zaredom, što »Rijeka« nije doživjela već dugi niz godina?


– Malo je nezgodno, ali pogledajmo zadnje tri utakmice i što se sve tu sve događalo. Prošle sezone barem dvije od ove tri utakmice ne bismo izgubili. Sada je drugačije, neki su se igrači promijenili… Ali, izvući ćemo se mi iz toga, tu uopće nema rasprave. Napravit ćemo sve da to bude što prije, a hoće li biti sutra ili prekosutra još ćemo vidjeti. Igrali smo zadnje tri utakmice protiv momčadi koja je izbacila PSV, protiv suparnika koji je 11 puta zaredom bio prvak Hrvatske i momčadi koja je nekoliko puta skuplja nego mi. Nije sve to bezazleno, ne treba sve uzeti zdravo za gotovo, ali sigurno da nam ova situacija nije draga – poručio je Sluga.