Vratar Riječana

Simon Sluga: ‘Nećemo predati titulu dok ima teoretske šanse za prvo mjesto’

Orlando Rivetti

TRI POBJEDE ZAREDOM – Simon Sluga / Foto REUTERS

TRI POBJEDE ZAREDOM – Simon Sluga / Foto REUTERS

Lijepo je opet biti drugi i u igri za naslov, posebice nakon prvog dijela sezone, kada nam nije bilo lako. Znamo kroz što smo prolazili. Stvarali momčad koja je u proljetnom nastavku stigla tamo gdje joj je mjesto. Vratio se uloženi trud – kaže Sluga



Simon Sluga je jučer iskoristio slobodno poslijepodne kako bi skoknuo do svojih u Poreču, odnosno Taru, i uhvatio se prvomajskog roštilja! Na roštilju »kapitalci«, Soudani i Gavranović, jamačno najbolji topnici HNL-a, koji ga prošle subote nisu uspjeli svladati u Maksimiru. Tri utakmice zaredom Slugina je mreža netaknuta. Simon sa svojih 191 cm, nije dao Puljanima, pa Osječanima da ga svladaju. Naravno, uz suradnju cijele momčadi, poglavito zadnje linije. Imao je nekoliko zapaženih obrana. Tri puta po 1:0 i upisano je devet bodova nakon onih 2:4 iz Kranjčevićeve protiv »Rudeša«… Simon je prošao kaljenja u »Veroni«, »Speziji«, »Pomorcu«, »Lokomotivi«… Branio je za mladi sastav »Juventusa«, bio na pripremama u Dubaiju s prvom ekipom, velikim Buffonon, do ozljede ruke… Vratio se Rujevici, čekao prošle sezone, Prskalo je bio jedan od najboljih u HNL-a, a sada pokazao koliko vrijedi.


Tri utakmice bez primljena gola, nakon četiri komada u Kranjčevićevoj u igri s »Rudešom« i dva primljena pogotka u četiri minute. Što se promijenilo?


– »Rudeš« se dogodi svakoj ekipi jednom u sezoni. Ušao je u mrežu prvi udarac, pa drugi… Nitko od nas nije bio na svojoj razini i pukli smo. Iskoristili su suparnici svoje prigode i otišli smo u provaliju sramote. Izvukli smo pouke iz te lekcije u Kranjčevićevoj, zainatili smo se. Dobro smo radili na treninzima i sve to nam se vratilo kroz ove tri pobjede zaredom bez primljena gola. Moramo tako nastaviti do kraja sezone.


Pogodak za pamćenje




Koja je bila najteža utakmica od ove tri, protiv »Istre«, »Osijeka« ili ipak – »Dinama« u Maksimiru na psihološkom planu?


– Svaka je bila psihološki teška i zahtjevna. Od »Osijeka« smo bili prije toga izgubili triput, imali smo veliku želju naplatiti dugove. Protiv Puljana je bio uvijek neizvjesni derbi, njima su nasušno trebali bodovi u borbi za ostanak. Mi nismo smjeli kiksati. »Dinamo« u Maksimiru je uvijek – predstava. Svaka je utakmica, dakle, imala svoju psihološku težinu.


U Maksimiru niste blistali, ali dobili ste utakmicu nakon osam godina?


– Konačno. Radost navijača govorila je sve. Prekinuli smo neugodnu tradiciju, pobijedili vodeću momčad prvenstva. Acosty je postigao gol za pamćenje. Potez koji vrijedi tri boda, cijelu utakmicu. Nije bila predstava za pamćenje, ali uživali smo u svakom trenutku u Maksimiru poslije pogotka Acostyja. I kada smo bili u problemima. Iz jednostavnog razloga što su »Dinamovci« postajali sve nervozniji. Lopta nije slušaja, ali borili smo se, bacili smo srce na teren.


»Dinamo« je igrao s »pola ekipa«, ali u napadu je imao Soudanija, Gavranovića i Hajrovića, tri igrača međunarodne klase?


– Vrhunski igrači, stalna prijetnja, posebice kada se pritaje poput zmije. Nedostajo im je puno igrača, ali to se događa u sezoni. Mi smo zbog toga morali biti pametniji i odgovorniji, iskoristiti tu situaciju. Imali su oni svoje prigode. »Dinamovi« dečki su dobro odigrali, očekivano, jer da nemaju kvalitet ne bi bili u – »Dinamu«! U nekim je trenucima bitka bila žestoka.


Imali ste jednu složenu intervenciju na Gavranoviću, tražio je kazneni udarac?


– Bilo je to izvan šesnaest metara, i najprije sam izbio loptu, a tek nakon toga njega zakačio. Duel u kojem sam prije stigao do lopte, ničeg spornog u tome nema.


Naplatili trud


Tko je opasniji Soudani ili Gavranović?


– Vrlo dobri napadači. Znaju sami sebi stvoriti situaciju za gol, ako ih ekipa je dovede do toga.


»Hajduk« je izgubio pet bodova u dvije utakmice, »Rijeka« je opet na drugoj poziciji prvenstvene ljestvice ?


– Sve je u našim rukama. Imamo bod prednosti, pred nama su četiri utakmice, ne ovisimo o nikome. I ne zaboravimo, dok ima teoretske šanse za prvo mjesto, nećemo predati titulu. Svi će pokušati zakuhati. Lijepo je opet biti drugi i u igri za naslov, posebice nakon prvog dijela sezone, kada nam nije bilo lako. Znamo kroz što smo prolazili. Stvarali momčad koja je u proljetnom nastavku stigla tamo gdje joj je mjesto. Vratio se uloženi trud.


Imate proljetnih 28 bodova, ispred »Hajduka« (24), »Dinama« (19), »Rudeš« (18), »Lokomotive« (16) bodova…?


– Rezultat našeg rada i kvalitete. Ponekad te karta hoće, osvajaš bodove i bez posebne igre, drugi puta gubiš kada ne bi trebao… Nogomet je to. Idemo iz utakmicu u utakmicu, glavu dole, i oranje njiva prvoligaških do nove pobjede. Znamo koliko vrijedimo i što želimo.


Juventus


U petak je povratak na mjesto zločina, u Kranjčevićevoj igrate s »Lokomotivom«?


– Nezgodan suparnika na deprimirajućem stadionu i nepredviljivom čudnom terenu. Moramo se maksimalno pripremiti za takve uvjete, mentalno i fizički, kao da igramo nekakvo finale. Svaka od četiri posljednjih utakmica mora biti takva. Zbog one utakmice s »Rudešom« dužni smo prije svega sami sebi, a onda i navijačima koji su uvijek, u dobru i zlu, uz nas. Idemo po bodove, uz maksimalni respekt prema »Lokomotivi« koja je pokazala koliko vrijedi u prošlom kolu svladavši momčad »Osijeka« u Gradskom vrtu.


Krstanović, nekadašnji igrač »Rijeke« i Radonjić, dva su ubojita napadača?


– Opaki su napadači, raznovrsni i nepredvidljivi. Bit će puno posla u našem kaznenom prostoru. Moramo biti maksimalno koncentrirani.


Dok ste bili u »Lokomotivi« na posudbi obranili ste Krstanoviću udarac s bijele točke – rijetko ne zabija?


– Priča se povlači stalno, ali izgubili smo tu utakmicu 2:5 pa mi to ništa nije značilo. A Krstanović je majstor za »penale«, ima nešto u sebi što malo tko ima… Nadam se da neću imati priliku pokušati obraniti još jedan Krstanovićev kazneni udarac.


»Juventus«, tvoj klub s Apeninskog poluotoka, obranit će naslov prvaka?


– Vjerujem i navijam. Imaju još tri teške utakmice. Trebali su umjesto »Reala« igrati polufinale Lige prvaka… – rekao je Simon.