Ne propustite

SVI PUTOVI VODE U SALZBURG Mali vodič za odlazak na najvažnije gostovanje sezone NK Rijeke

Kristian Sirotich

Nekoliko tisuća Riječana pratit će u srijedu u Salzburgu izabranike Matjaža Keka na prvoj utakmici trećeg pretkola kvalifikacija za ulazak u Ligu prvaka

Nekoliko tisuća Riječana pratit će u srijedu u Salzburgu izabranike Matjaža Keka na prvoj utakmici trećeg pretkola kvalifikacija za ulazak u Ligu prvaka

Utakmica protiv Red Bulla trebala bi biti prilika što se ne propušta, jer Salzburg je definitivno grad kojega vrijedi vidjeti i doživjeti. Još kada bi riječkim navijačima ostao u sjećanju nalik onom iz Stuttgarta... Za takve situacije u pravilu se ne pita za cijenu. Neka košta što košta



Nogometaši Rijeke u srijedu, 26. srpnja, u Salzburgu na Red Bull Areni, igraju prvu utakmicu trećeg pretkola kvalifikacija za ulazak u Ligu prvaka.


Fortuna nije baš bila pretjerano sklona momčadi Matjaža Keka, ali daleko od toga da Red Bull, ma koliko riječ bila o velikom klubu iza kojega su iznimni rezultati (između ostaloga pod ravnanjem Otta Barića i njegova asistenta Riječanina Marinka Koljanina, a jedna od važnijih igračkih karika momčadi je tada bio i Riječanin Mladen Mladenović, igrali su finale Kupa UEFA protiv milanskog Inteera), spada u onu kategoriju momčadi ime kojih u suparničkom taboru izaziva strahopoštovanje. Rijeka, dakle, možda nije dobila idealnog suparnika, ali je dobila suparnika protiv kojega se može igrati.


Za momčad Matjaža Keka to je prvo i najvažnije saznanje.




Armada u Salzburgu priziva uspomene iz Stuttgarta / Foto Silvano JEŽINA


Armada u Salzburgu priziva uspomene iz Stuttgarta / Foto Silvano JEŽINA



Naravno, to isto saznanje važno je i navijačima, iako oni nikad ne gube vjeru u svoje izabranike. Međutim, važna im je i činjenica da je Rijeka u trećem pretkolu Lige prvaka dobila suparnika iz grada do kojega se bez prevelikih troškova i napora može doći osobnim automobilom, a pritom i suparnika iz jednog od najljepših europskih gradova, što ionako samu po sebi atraktivnu utakmicu, čini još atraktivnijom. Kud ćeš, dakle, bolje prilike za lijepi izlet u prekrasni Salzburg.


Tvrđava od soli


Salzburg je četvrti grad po veličini u Austriji, središte istoimene austrijske države, smješten uz samu granicu s Njemačkom. Površinom je nešto veći od Rijeke (65 kilometara kvadratnih) i ima četrdesetak tisuća stanovnika više (160 tisuća), a ime može zahvaliti rudnicima soli, danas jednom u čitavom nizu turističkih atrakcija, što su bili u pogonu do 1989. godine. U doslovnom prijevodu ime grada značilo bi »tvrđava od soli« (salz na njemačkom jeziku znači sol, a burg tvrđava).



– Rodna kuća Wolfganga Amadeusa Mozarta


– Dvorac Mirabell


– Dvorac Hellbrunn


– Parkovi dvoraca Mirabell i Hellbrunn


– Narodni vrt


– Stari grad


– Hellbrunner Allee, najstarija aleja na svijetu, stara 400 godina i dugačka 2,5 kilometara


– Stadtalm s kojega se pruža prekrasan panoramski pogled na stari grad



No, Salzburg je i puno više od toga. Salzburg je rodni grad Wolfganga Amadeusa Mozarta, grad iznimne povijesti u svijetu najpoznatiji, izuzev kao Mozartovo rodno mjesto, po svojoj baroknoj arhitekturi. Naročito se to odnosi na stari dio grada koji se smatra jednim od najbolje očuvanih na svijetu. Upravo zbog toga od 1996. godine stari dio Salzburga uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Salzburg je grad kojega vrijedi vidjeti i doživjeti, grad za obilazak kojega treba izdvojiti malo vremena i uživati u svim njegovim ljepotama. Od prekrasnih dvoraca Mirabell i Hellbrunn, njihovih nevjerojatnih parkova, do jednako tako senzacionalne kulturne, ali i gastronomske ponude. Naročito za ljubitelje slastica. I sve to u nevjerojatnom okruženju, gotovo nigdje na svijetu ne postoji tako izražena povezanost urbanog središta s nevjerojatnom prirodom.


Dakle, za sve naše sugrađane koji se odluče krenuti put Salzburga u svom osobnom aranžmanu, a takvih će sigurno biti uzimajući u obzir blizinu Rijeke i činjenicu da Red Bull Arena svojim kapacitetom (30 tisuća sjedećih mjesta) itekako premašuje tamošnje potrebe, nekoliko korisnih informacija:


Tri rute


Od Rijeke do Salzburga osobnim automobilom može se doći u tri pravca. Najkraća, ali ujedno i nešto skuplja varijanta, jest ona preko Ljubljane i Villacha. Po tom prometnom pravcu riječki će navijači do Salzburga prevaliti 387 kilometara, a vožnja će trajati oko 4;30 sati. Od 387 kilometara čak 317 kilometara je vožnje autoputom, što ovu rutu čini i – najbržom. Druga je ruta ona preko Udina i Villacha, ukupne dužine 455 kilometara (375 km autoputa) po kojoj se za Salzburg dolazi za 5;30 sati, a treća je ona što do Salzburga vodi preko Udina, Lienza i Zell am Seea. No, po toj ruti, dugoj 456 kilometara, samo je 175 kilometara autoputa, što ujedno znači da je to najsporiji prometni pravac do Salzburga (7 sati), ali i možda najekonomičniji.



Ruta 1


Rijeka – Ljubljana – Villach – Salzburg


Dužina: 387 km


Autoput: 317 km


Trajanje putovanja: 4:30 sati


Troškovi


Cestarina Rupa: 9 kuna


Karavanke: 7,20 eura


Tunel Katschberg: 11,50 eura


Vinjeta Austrija: 8,5 eura


Vinjeta Slovenija 15 eura


Gorivo: 40 eura (u jednom smjeru)


Ruta 2


Rijeka – Udine – Villach – Salzburg


Dužina: 455 km


Autoput: 375 km


Trajanje putovanja: 5:30 sati


Troškovi


Cestarina Ugovizza/Tarvisio: 12 eura


Tunel Katschberg: 12 eura


Vinjeta Austrija: 8,5 eura


Gorivo: 40 eura u jednom smjeru


Ruta 3


Rijeka – Udine – Lienz – Salzburg


Dužina: 456 km


Autoput: 175 km


Trajanje putovanja:7 sati


Troškovi


Cestarina Carnia: 7 eura


Tunel Felbertauern: 11 eura


Vinjeta Austrija: 8,5 eura


Gorivo: 45 eura u jednom smjeru



Za one koji se odluče na put krenuti dan ranije i noćiti u Salzburgu i nakon utakmice problema ne bi trebalo biti. Hotelski smještaj u samom gradu i njegovom prstenu, odnosno bližoj okolici, šarolik je i prilagođen gotovo svakom džepu. Oni koji na put žele krenuti u utorak, a vratiti se u četvrtak za dvokrevetnu sobu u Salzburgu ili njegovoj bližoj okolici morat će izdvojiti od vrlo prihvatljivh 1.500 do, primjerice, desetak tisuća kuna.


Naravno, opcija i sa samo jednim noćenjem, bilo da je riječ o utorku 25. srpnja ili srijedi 26. srpnja, je otvorena pa u tom slučaju cijena pada proporcionalno smještaju. Dakle, dvokrevetna soba čak i u centru grada može se pronaći već za 500-tinjak kuna.


Cijena? Prava sitnica


Sve u svemu, utakmica protiv Red Bulla trebala bi biti prilika što se ne propušta, jer Salzburg je definitivno grad kojega vrijedi vidjeti i doživjeti. Još kada bi riječkim navijačima ostao u sjećanju nalik onom iz Stuttgarta…


Za takve situacije u pravilu se ne pita za cijenu. Neka košta što košta. No, kako ipak živimo u nekim drugim vremenima i više je nego korisno saznanje da odlazak u Salzburg ne bi trebao predstavljati prevelik financijski teret.


Naravno, pod uvjetom da se troškovi ravnomjerno podijele na, primjerice, četvero navijača u jednom automobilu. Tada bi bez ulaznice, a na Red Bull Areni neće biti moguće kupiti one ulaznice od 16 eura nego samo skuplje, troškovi putovanja ispali četrdesetak eura po glavi, što zaista nije pretjerano. Cijena je, dakle, prava sitnica.