Bijeli konačno slavili na Rujevici

SUSJEDSKI DERBI Robert Murić u sučevoj nadoknadi rastjerao riječke strahove u reprizu jesenskog scenarija

Denis Frančišković

Bijeli su ostvarili prvu proljetnu pobjedu na Rujevici iz trećega pokušaja/Foto V. KARUZA

Bijeli su ostvarili prvu proljetnu pobjedu na Rujevici iz trećega pokušaja/Foto V. KARUZA

Iako je nogometašima Rijeke prijetio jesenski scenarij, on se nije ponovio. Puljani su u susjedskom derbiju s dva različita poluvremena opasno prijetili u drugom dijelu da "otkinu" Riječanima dio bodovnog plijena, no Rijeka koja je u nastavku stala uspjela je obraniti teško stečeni kapital.



RIJEKA Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 4.275. Sudac: Duje Strukan (Split) 6,5. Strijelci: 1:0 Gorgon (43′), 2:0 Murić (90′). Žuti kartoni: Kvržić (Rijeka), Maicon, Pavić (Istra 1961).


RIJEKA: Sluga 7, Kvržić 6, Župarić 6,5, Punčec – (13′ Velkovski 6), Mamić 6,5, Pavičić 6,5, Stj. Lončar 6, Murić 7, Gorgon 7 (51′ Halilović 6), Acosty 6,5 (73′ Bušnja -), Puljić 6.


ISTRA 1961: Čondrić 6, Grujević 6, Rimane 6, Bosančić 6, Pavić 6, Ste. Lončar 6 (70′ Galilea -), Gomes 5 (46′ Ndi 6,5), Sane 5,5 (81′ Laukžemis -), Obeng 5,5, Maicon 6Perić-Komšić 5,5.

 Igrala se prva minuta sudačke nadoknade kada je Halilović s lijeve strane uputio povratnu loptu za Murića, a on rutinski zatresao mrežu s desetak metara za definitivnu potvrdu pobjede – 2:0. Murić je tako rastjerao riječke strahove u nastavku kada je Rijeka poprilično opasno živjela.





Iako je nogometašima Rijeke prijetio jesenski scenarij, on se nije ponovio. Puljani su u susjedskom derbiju s dva različita poluvremena opasno prijetili u drugom dijelu da “otkinu” Riječanima dio bodovnog plijena, no Rijeka koja je u nastavku stala uspjela je obraniti teško stečeni kapital. Utakmica je jednim dijelom prelomljena u 43. kada je kapetan Alexander Gorgon glavom zatresao mrežu, a potom u 51. minuti zbog ozljede morao napustiti teren.



Uoči utakmice igrači Rijeke imali su uobičajenu dječju pratnju, a onu posebnu kapetan Gorgon. Njega je na travnjak “izveo” Mauro Barak i zaslužio pljesak i podršku. Desetogodišnji Mauro naime boluje od rijetke bolesti i treba pomoć i podršku. Imao ju je u gledateljima i igračima, Gorgon mu je uručio i dres s natpisom Mauro.



 U nastavku Istra 1961 je zagospodarila terenom, Rijeka ostala bez goriva i imala dosta problema u organizaciji igre prema naprijed. U nastavku ništa se ozbiljnije nije događalo do 78. minute kada je Rimane ušao u udarac Kvržiću, a odmah potom Župarić glavom tukao malo iznad vratnice.


U 23. minuti 50-ak gotujućih navijača pod razapetim transparentom Istrani počelo je davati grlatu podršku Puljanima. Nisu im ostali dužni niti oni najmlađi u neposrednoj blizini, vrtićari Poneštrice, te osnovnoškolci Ivana Gorana Kovačića iz Delnica i škola Centar i Zamet. I Rijeka kao da je od tog trenutka zaigrala bolje…



Veliku šansu gosti su imali u 81. kada je Ndi sa 16 metara tukao u sami kut, Sluga se izvio i u padu spriječio pogodak. Najbolju šansu u drugom dijelu Riječani su imali u 85. minuti, Murić je dobro ubacio i pronašao usamljenog Halilovića na petercu, a on tukao pravo u naručje vratara iz matne pozicije.


Očekivano u prvom poluvremenu Rijeka je vodila konce igre, Istra se odlučila na blok na tridesetak metara od vratiju. Izuzme li se 4. minuta kad je Grujević oduzeo jednu loptu, prešprintao pola igrališta i ubacio, a Stefan Lončar loše reagirao iz dobre situacije, do 25. minute utakmica je bila i poprilično dosadna. Igra se “ustajala”, nije bilo prave ideje niti poteza koji bi razbio uspavanku. A onda je stigao poticaj s “istoka” i Rijeka je ubacila u brzinu više.



 Roberto Punčec stvarno nema sreće. Tek što se oporavio od ozljede i prebolio virozu te započeo utakmicu od prve minute vrlo je rano zbog nove ozljede morao napustiti igru. Naime, u 12. minuti gostujući napadač Perić-Komšić neoprezno je reagirao kod ispucane lopte, vršeći pritisak na domaćeg stopera u skoku ga je udario, a Punčec bolno doskočio i ostao ležati da bi potom bio izvezen s travnjaka. Njegovu poziciju odmah je popunio Velkovski, a dojam je da je sudac Strukan propustio dodijeliti žuti karton gostujućem napadaču.



Prvo je Puljić (25′) iskosa s 25 metara tukao iz slobodnog udarca preko gola, a odmah potom Acosty (28′) puno bolje, iz slične, ali bliže pozicije. Minutu kasnije Acosty je sputio loptu za Puljića na 16 metara, on dobro tukao prizemno, a lopta pogodila vratnicu i vratara, na sreću Puljana ostala u polju iako su je mnogi već vidjeli u mreži.


U 39. minuti nakon greške Rimanea koji je praktički servirao loptu za Mamića, Rijekin bek dobro je i silovito opalio malo iskosa. Rijeka je u tim trenucima pritiskala, bila bolja, ali bez prave završnice. No, sve se isplatilo u 43. minuti, Murić je izveo korner, a Gorgon najbolje skočio na prvoj vratnici i glavom zatresao loptu pokraj Čondrića – 1:0. Gosti su u posljednjoj minuti ipak uspjeli stvoriti i najbolju šansu poluvremena, Obeng se našao sam ispred Sluge nakon duge akcije na desnom boku, ali Rijekin vratar pravovremeno je istrčao i spasio mrežu.