Branič "Rijeke"

STEFAN RISTOVSKI ‘Dok god sam u Rijeci pružat ću maksimum!’

Ivan Volarić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Svaki dan nešto izađe i meni je više preko glave to čitati. Imam još godinu dana ugovor s Rijekom, skoncentriran sam na Rijeku. Vodimo razgovore oko produženja ugovora na još godinu dana, a znate i sami što meni znači Rijeka. Ako i odem iz Rijeke želim da svi budu zadovoljni – kaže Ristovski



RIJEKA Stefan Ristovski je po mnogima duša riječke momčadi. Makedonski branič uvijek je u središtu svih internih zafrkancija, ali i prvi kada treba zasukati rukave i odraditi posao koji pred ekipu stave trener Matjaž Kek i njegovi suradnici u stručnom stožeru ili pak staviti »glavu pod kopačku« tijekom utakmice zbog čega je posebno omiljen kod navijača »Rijeke«. Ovako izgleda »Riletov« dnevni prijavak iz Kranjske Gore:


– Sve je najnormalnije, radimo maksimalno, spremamo se kao i obično. Odigrali smo i prvu pripremnu utakmicu, polako ulazimo u ritam utakmica. Napori su veliki, pune su nam noge, ali sve to je normalno za ovu fazu priprema. Kako se bude spuštao intezitet treninga tako ćemo izgledati sve bolje i bolje, siguran sam da ćemo početak prvenstva i prve utakmice u kvalifikacijama Lige prvaka dočekati u top stanju – govori makedonski reprezentativni branič koji je nakon finala Kupa Hrvatske otputovao na svadbu Marka Vešovića u Budvu, a odmah nakon kumskih obveza uslijedile su i one reprezentativne. Odmor je za njega bio kratak – prekratak!


– Prvi put u karijeri sam imao tako kratak odmor – pet dana! Međutim, moraš pripremiti glavu na to, a onda i tijelo. Moraš samo razmišljati o tome kako se dobro pripremiti, jer brzo će doći utakmice. Već 11. srpnja igramo prvu utakmicu u novoj sezoni. Ne smijemo se žaliti već gledati prema naprijed da se spremimo što bolje.


Šlag na torti




Nije bilo lako iz svadbenih cipela uskočiti u kopačke, a onda zabiti gol – Španjolcima u kvalifikacijama.


– Direktno sa svadbe otišao sam na utakmicu i to odradio na najbolji mogući način. Stvarno sam odigrao muški tu akciju kod pogotka, do kraja sam istjerao loptu i taj pogodak je stvarno bio šlag na tortu cijele sezone. Nije lako zabiti Španjolcima. Mogli smo na kraju izgubiti s više golova razlike i iz tog kuta mislim da je 2:1 poraz OK. Makar, poraz je uvijek poraz, iako olakotna okolnost je što je riječ o renomiranom suparniku.


Treba reći da je Ristovski, umjesto na svojoj poziciji desnoga beka, protiv Španjolaca zaigrao u nešto ofenzivnijoj ulozi.


– Igrao sam poludesno u veznom redu. To je novost? Ne, nije novost, jer već sam igrao na toj poziciji u Italiji te u mlađim uzrasnim kategorijama za reprezentaciju Makedonije. Znao sam igrati i desno krilo. Treneri koji su me tada vodili u makedonskoj reprezentaciji znaju da to mogu odraditi. Rekao mi je izbornik da zatvaram njihove kontre i taj brzi pas i mislim da sam odgovorio pozitivno na njegove zahtjeve. Rekao mi je čak izbornik prije utakmice da ću biti igrač utakmice. Nisam dugo igrao na toj poziciji, malo se pribojavao, ali stvarno je ispalo OK.


Korak po korak


Tko zna možda je to korisna spoznaja i treneru »Rijeke« Matjažu Keku, samo što na toj poziciji igra veliki Stefanov prijatelj – Marko Vešović. Mora li se Vešo zabrinuti?


– Ne, ne mora Vešo brinuti za svoje mjesto u ekipi. On to odlično odrađuje.


Prva prijateljska utakmica ovoga ljeta protiv »Rabotničkog« pokazala je da momčad, unatoč Andrijaševićevu odlasku,  nije izgubila svoju prepoznatljivost u igri.


– Franko će nam sigurno nedostajati, ipak je u pitanju najbolji igrač lige prošle sezone. Međutim, u nogometu se može bez svakoga. Otišao je Franko, a došao još jedan kvalitetan igrač – Heber. Osim toga, imamo mi od prošle sezone u pričuvi kvalitetnih igrača kao što su Črnic ili Matei. Svi oni pokazuju da su zasluženo u »Rijeci«.


Ždrijeb drugoga pretkola Europske lige ove je sezone za razliku od prijašnjih bio naklonjen »bijelima«. Velški prvak TNS i giblartarska Europa definitivno ne bi smjeli predstavljati prevelike prepreke za prvaka Hrvatske.


– Na papiru to izgleda na jedan način, a s druge strane stoji činjenica da su to prvaci svojih država. Danas u nogometu ne smiješ nikoga podcjeniti kakav god da je. Moramo na terenu odraditi svoje onako kako se to očekuje i opravdati ulogu favorita. Moramo pokazati na terenu da smo pravi i opravdati sve ono dobro što smo napravili prošle sezone osvajanjem naslova prvaka.


Prolaz u treće pretkolo donosi čak dvije prilike za prolaz u skupnu fazu europskih kup natjecanja.


– To nam je velika šansa. Ako prođemo treće pretkolo Lige prvaka već smo osigurali skupine Europske lige. Ali, polako, idemo utakmicu po utakmicu. Moramo se prvo dobro pripremiti, a onda ćemo razmišljati o našim suparnicima u Europi, odnosno domaćem prvenstvu.


Kekov rukopis


I Ristovski je jedan od igrača »Rijeke« čiji mogući transfer u inozemstvo je punio i još će puniti medijski prostor tijekom ljetnog mercata.


– Svaki dan nešto izađe i meni je više preko glave to čitati. Imam još godinu dana ugovor s »Rijekom«, skoncentriran sam na »Rijeku«. Vodimo razgovore oko produženja ugovora na još godinu dana, a znate i sami što meni znači »Rijeka«. Ako i odem iz »Rijeke« želim da svi budu zadovoljni, ne bih volio da iza mojega transfera ostanu neki repovi ili problemi. Dok igram za »Rijeku« želim dati svoj maksimum i pomoći momčadi. Ako dođe trenutak odlaska onda ćemo svi zajedno sjesti i vidjeti što i kako dalje.


Posljednjih dana vode se pregovori s »Rabotničkim« oko transfera Stefanova brata Milana, koji je prošloga proljeća igrao za juniore na posudbi, a povremeno je trenirao i s prvom momčadi »Rijeke«.


– Rekli su mi da je to 90 posto gotovo, ali meni je žao što nije s nama na pripremama u Kranjskoj Gori. Međutim, takav je nogomet, Milan ima ugovor, pojavila se neka cifra, međutim vjerujem da će se sve to riješiti. Bio bih sretan da dođe, da »Rijeka« otkupi njegov ugovor jer dobro znam o kakvom klubu se radi. Volio bih da ga »Rijeka« povuče jer znam i o kakvom talentu je riječ.


Moguće je da riječke redove uskoro napusti Josip Elez (Schalke) što bi bio prvi veći udarac za zadnju liniju »bijelih« koja je nakon faze uigravanja početkom proljeća ponovo bila zaštitni znak momčadi, kao uostalom i protekle jeseni.


– Moraš biti spreman na takve stvari. Uostalom, prošloga ljeta se prodalo puno igrača i tko je nakon toga mogao pretpostaviti da ćemo osvojiti duplu krunu. Kek to dobro radi, drži disciplinu i kroz pravi rad novi igrači su se brzo  uklopili. Moramo im pomoći da se što prije uklope. Ako nas Elez napusti poželjet ćemo mu svu sreću, a mi idemo dalje svojim putem boriti se u svakoj utakmici – poručio je Ristovski.