Splet okolnosti

SREĆKO JURIČIĆ: I velikim europskim klubovima se događa ovo što se nama dogodilo na Poljudu

Portal Novilist.hr

Srećko Juričić/Foto Arhiva NL

Srećko Juričić/Foto Arhiva NL

I mi smo znali pobijediti Hajduk i Dinamo s četiri gola pa se to i njima događalo. To se događa i ekipa kao što je Manchester United, Real Madrid ili Bayern, pa se može dogoditi i Rijeci. Ne bih želio ulaziti u dublje trenerske analize... - rekao je sportski direktor Rijeke



RIJEKA Sportski direktor Rijeke Srećko Juričić gostovao je u kultnoj emisiji Radio Rijeke “Pod stijenama Kantride” i za početak se osvrnuo na visoki poraz u Jadranskom derbiju.


– Dogodilo se nakon sedam i pol godina da smo izgubili od Hajduka. Hajduk je zasluženo pobijedio, bio je bolji u svim segmentima igre. Zadovoljstvo mi pruža da su sedam i pol godina navijači Hajduka osjećali ovo što mi sada osjećamo. 


Što osjećate?




– Izgubili smo od vječitog rivala i sigurno da to nije lijepo. Uvijek težim pobijediti.


U sportu se pobjeđuje i gubi, naravno da sportaši i navijači vole pobjeđivati, ali posebno boli način na koji je Rijeka poražena u Jadranskom derbiju?


– Slabo smo igrali i zasluženo smo izgubili, ali vi želite razloge zašto se tako izgubilo…


Da, zanima nas zašto je Rijeka pružila tako slabu partiju?


– To je sve sticaj okolnost koje se događaju od početka ovoga dijela prvenstva gdje su nas počele pratiti ozljede i gdje smo imali dosta akomuliranih žutih kartona. Ekipa je postepeno slabila. Većina važnih igrača za našu ekipu ozlijeđeno, bilo je dosta žutih kartona i ekipa se mijenjala iz tjedna u tjedan. Kao dugogodišnji trener znam kako je teško tako stvarati rezultat i ekipu. Moram reći da je uza sve te nevolje koje su došle Rijeka stvarno ima dobre rezultate u ovom periodu koji je pun nevolja. 


Sve se to spominjalo, ali Rijeka je unatoč tome druga i u završnicu ulazi s bodovnom prednošću. Može li Rijeka zadržati titulu viceprvaka?


– O tome sam počeo govoriti… Vrlo teško je u takvom periodu uza sve nevolje zadržati formu ekipe i igru s kojom bi svi bili zadovoljni. U tom periodu nam je došlo i dosta mladih igrača što je pozitivna stvar. Bili smo svjesni toga da ekipa ne može igrati kao prije. Došlo je šest kola prije kraja, imamo kup ispred sebe i najvažnije je prijeći preko ovoga i vidjeti što je bilo loše, odnosno zašto je došlo do slabe utakmice jer sigurno da se moglo igrati bolje. Važno je pripremiti se za kup u srijedu i Rudeš koji dolazi u nedjelju.


Da li ste razgovarali s igračima i trenerom, zašto Rijeka nije praktički napravila prekršaj na Poljudu?


– Događaju se takve utakmice, ne samo nama… I mi smo znali pobijediti Hajduk i Dinamo s četiri gola pa se to i njima događalo. To se događa i ekipa kao što je Manchester United, Real Madrid ili Bayern, pa se može dogoditi i Rijeci. Ne bih želio ulaziti u dublje trenerske analize…


Želite reći da je to pitanje za trenera?


– Ne, nego smatram da sada nije trenutak da pričamo o tome je li neki igrač trebao stajati ili zatvarati više lijevo ili desno. 


Posvetimo se onda Zaprešiću gdje vas očekuje polufinale Kupa protiv Intera kojega je Rijeka pobijedila četiri puta ove sezone u prvenstvu. Ovo je, međutim, sasvim drugačija utakmica?


– Slažem se. Najvažnije da ekipa zadrži samopouzdanje i mirnoću. Vjerujem da to neće biti ista utakmica kao posljednje protiv Intera. Rijeka će napraviti sve da prođe u finale Kupa.


Spomenuli ste silne ozljede igrača, sjećate li se perioda u povijesti kluba da je bilo toliko problema s ozljedama?


– Ne, ali mijenjaju se vremena. Pratim događaje u Europi i europske klubove i sve je više klubova sa sedam, osam ili desetak ozlijeđenih igrača.


Ali, oni vjerojatno imaju i veći roster?


– Tako je, imaju veći roster pa se to ne primjeti. Prije nekoliko godina i mi smo imali veći roster pa se to nije primjećivalo kada bi netko bio ozlijeđen. Međutim, kako smo ove sezone odlučili smanjiti roster i imamo više naših mlađih igrača nemamo odmah igrača koji će zamijeniti ozlijeđenog. Ozljede dolaze iz različitih razloga. Promjenile su se metode treninga, promjenile su se podloge na kojima se radi, konstitucija igrača… Puno je stvari koje utiču na to da li će se neki igrači ozlijediti ili ne. Na nama je da pronađemo i radimo na tome da ubuduće bude manje ozlijeđenih igrača.


U srijedu sve osim pobjede protiv Intera smatralo bi se neuspjehom?


– Svi očekujemo da ćemo igrati u finalu Kupa, ali i u Interu vjeruju u to. Na nama je da dokažemo da smo bolja ekipa i da ćemo igrati u finalu Kupa. 


Trener Intera Samir Toplak preuzeo je odgovornost nakon poraza na Rujevici ustvrdivši da je pogriješio kada je mislio da može dobiti Rijeku u gostima?


– Sigurno da svaki trener želi pobijediti pa tako i Toplak. Sticaj okolnosti, penali pa isključenje, su utjecali na to da Toplak nije mogao ostvariti što je planirao. Ne vjerujem da je njegova krivica za poraz… 


Inter sigurno neće igrati onako otvoreno kao na Rujevici?


– Oni će željeti pobijediti i igrat će onako kako smatraju da će doći do tog cilja. Mi moramo sve napraviti da to anuliramo i pokušamo pobijediti – poručio je Juričić kolegi Robertu Ferlinu.