Vratar Riječana

SIMON SLUGA ‘Možemo puno bolje, samo je pitanje koliko će se brzo novi igrači uigrati’

Ivan Volarić

Simon Sluga / Foto REUTERS

Simon Sluga / Foto REUTERS

Imamo jako dobre pojedince, ali smo i jako dobra klapa iako se još upoznajemo. Za sada sve ide u dobrom smjeru, ali mislim da ima još jako, jako puno prostora za napredak. Kada se spremimo, vjerujem da ćemo se još više dignuti na planu igre – kaže Sluga



 Teško se sjetiti kada je »Rijeka« ostvarila tako visoku pobjedu, a da je pritom njezin vratar bio među najboljima, ako ne i najbolji pojedinac na utakmici kao što je to bio slučaj prošle nedjelje u Kranjčevićevoj ulici. Riječani su ubacili pet komada »Rudešu«, a vratar Simon Sluga zaslužio najviše ocjene za svoje izdanje, posebno u prvom poluvremenu kada je svojim sjajnim obranama bio najzaslužniji što se na odmor otišlo s aktivnim rezultatom (1:1).


– Bila je malo čudna utakmica ako je gledaš s te strane, ali to nije bitno – prisjeća se Sluga ogleda u Zagrebu nakon dana odmora. – Jedino bitno je da smo tu utakmicu pobijedili, da smo pokazali karakter u jednoj utakmici u kojoj to nije bilo lako učiniti. Nije se puno igrača izrotiralo, a došli smo s teškog putovanja i nakon teške utakmice u psihičkom i fizičkom smislu. Na kraju je sve ispalo OK. Svaka utakmica istakne nekog pojedinca, ovoga puta to sam bio ja, ali i mnogi moji drugi suigrači poput Mišića, drugi put će to biti netko drugi. U prvom poluvremenu smo defanzivno bili malo lošiji, mislim da se nisu svi igrači priviknuli na uvjete za igru, osim toga vukli su se repovi iz Milana, iako ne bi trebali jer bi tu partiju trebali shvaćati kako dodatni motiv. Bitno je da smo na kraju zasluženo dobili i mirni ušli u stanku.



Jeste li pogledali još koji put posljednje trenutke susreta na »San Siru«?




– Normalno, pogledao sam cijelu utakmicu. Nije se tu dogodilo ništa drastično, kao niti u bilo kojoj drugoj utakmici. Treba nastaviti gledati prema naprijed, a sigurno da ostaje žal nakon te utakmice jer je rasplet bio takav kakav je bio. Nema smisla sada plakati, nego gledati kako to ubuduće spriječiti. Nadam se da će nam to biti dobra škola za ubuduće – smatra vratar »bijelih«.



Nismo zalutali u EL


Kako ocjenjujete učinjeno u razdoblju između dvije stanke?


– Uvijek se može bolje i normalno je da ćemo za nekim stvarima žaliti, posebno se to odnosi na dvije utakmice u Europi. Pokazali smo u svim utakmicama da nismo zalutali u skupine EL, ali kada izgubiš utakmicu onda je jasno da to nije – to. Normalno je da se u takvim situacijama malo preispituješ, ali mislim da će na kraju sve doći na svoje. Ipak su iza nas neke stvari koje su ostavile traga, od svega kroz što smo prošli prošle sezone, preko prijelaznog roka. Kada se to uzme u obzir onda ne možemo reći da je iza nas tako loše natjecateljsko razdoblje.


»Dinamo« je na dostižnih »minus četiri«, u Europi su još »žive« šanse da se nešto napravi?


– Naše ambicije su uvijek iste u svakoj utakmici. Ima još puno utakmica u prvenstvu i bit će tu još puno uspona i padova, a tek nakon zadnjeg kola vidjet ćemo gdje smo i što smo.



Simon Sluga vratio se (u Vrbovcu) na riječka vrata nakon gotovo mjesec dana pauze i ozljede zarađene u ogledu s »Olympiakosom« na Rujevici.


– Naravno da mi je drago što sam se oporavio, ali mi nije drago što je Prskalo osjetio aduktor – govori Simon. – Nadam se da će se »Prki« brzo vratiti, a onda će trener odlučiti kome dati prednosti. Najbitnije je da »Rijeka« pobjeđuje i da izgleda dobro na travnjaku, bez obzira na to tko će igrati i tko će biti na vratima.



Koliko ova momčad može još rasti na planu igre?


– Po meni jako puno! U svim dosadašnjim utakmicama smo pokazali da možemo, ponekad u manjim, a ponekad u dužim vremenskim razdobljima. Prošle sezone smo pružili uvjerljivo najbolju igru, najučinkovitiju, ali i najzabavniju. Imamo jako dobre pojedince, ali smo i jako dobra klapa iako se još upoznajemo. Imamo dosta stranaca, ali sve su to super dečki i sada je samo pitanje koliko brzo će usvojiti trenerove zamisli. Za sada sve ide u dobrom smjeru, ali mislim da ima još jako, jako puno prostora za napredak. Kada se spremimo, vjerujem da ćemo se još više dignuti na planu igre.



Sukladno najavama trojica preostalih navijača »Rijeke«, uhićenih zbog sukoba s policijom uoči utakmice Europske lige u Milanu, pušteni su jučer iz tamošnjeg zatvora San Vittore. Sva trojica su osuđena na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina, te su pušteni na slobodu.


Svoj trojici, kao i četvorici navijača »Rijeke« puštenih ranije na slobodu s istovjetnim sankcijama, očekuje skorašnji izlazak pred hrvatskog suca jer su u MUP-u najavili da će podnijeti prijedloge za izricanje mjere zabrane prisustvovanja određenim sportskim natjecanjima.



Svaka utakmica bitna


Pretpostavka je da će podizanjem kvalitete igre rasti i sigurnost momčadi koja ove sezone prima čudne golove?


– Činjenica je da ove sezone, za razliku od prošle, malo previše toga dopuštamo našim suparnicima, ali ne treba od toga raditi drame. Na kraju krajeva i naši suparnici imaju 11 igrača, ne pita se uvijek sve samo nas, nego i druge. Sigurno da radimo na tome da ispravimo nedostatke u našoj igri.


Niste možda primili puno pogodaka, ali »upada u oči« kada primiš nekoliko golova zaredom na isti način?


– Istina, primili smo nekoliko golova iz prekida, a kada se nešto ponavlja to onda zna ići na živce. Međutim, vjerujem da ćemo se kroz trening posložiti i da to će to ići na bolje.


Nakon stanke uslijed reprezentativnih obveza slijiedi vam sedam susreta – jedan važniji od drugog?


– Tako je za nas od početka prvenstva. Svaka utakmica je bitna i u svaku ulazimo sa željom da je dobijemo. Neću ništa unaprijed prognozirati, ali sigurno ćemo dati sve od sebe u svakoj utakmici. To nije izostajalo do sada, a niti će ikada izostati – poručio je 24-godišnji vratar iz Poreča, koji je juniorski staž odradio na Kantridi.