Zvučna prinova

Rožman u Galoviću dobio vrhunskog igrača i osobu: ‘On će sigurno biti veliko pojačanje’

Denis Frančišković



Nino Galović, 27-godišnji Splićanin, novi je igrač Rijeke, prva zvučnija zimska prinova i najavljeno pojačanje »bijelih« na stoperskoj poziciji. Galović je jučer uoči odlaska momčadi na pripreme u Umag obavio liječnički pregled i obavio ostatak formalnosti, potpisao ugovor na godinu i pol dana, uz mogućnost produženja na godinu dana te bi već danas trebao biti na raspolaganju treneru Simonu Rožmanu. Riječ je o bivšem mladom reprezentativcu Hrvatske, nekadašnjem igraču Splita i Slaven Belupa koji je raskinuo ugovor s japanskim Sagan Tosuom i na Rujevicu dolazi kao slobodan igrač.


Radi se o iskusnim internacionalcu koji je igrao u izraelskom Ashdodu, Dinamo Minsku i naposlijetku u Japanu, a tržišna vrijednost mu se procijenjuje na 750 tisuća eura. U Splitu je sakupio 108 nastupa uz dva pogotka, u Slaven Belupu odigrao 11 utakmica. Zanimljivo, u Japanu je bio suigrač i Fernanda Toressa, kapetana momčadi u J1 ligi čije je boje branio i Karlo Bručić, bivši igrač zagrebačke Lokomotive s kojim je igrao i u Izraelu. Druga, ništa manje važna zanimljivost je da Galović u Dinamo Minsku nakon dvije sezone postao kapetan momčadi te se okušao u jakim utakmicama Europske lige. Ukratko, Galović je igrač koji bi trebao donijeti novu, kvalitetniju dimenziju riječkoj obrani.


– S Rijekom sam bio u intezivnim razgovorima dvadesetak dana, međutim situacija s Japancima malo se odužila. Presretan sam što sam potpisao za Rijeku, od danas sam najveći navijač Rijeke. Jako mi je drago što sam tu – ustvrdio je Galović nakon potpisa za klupske internet stranice, te dodao: – Bilo bi nezahvalno da govorim o nekim očekivanjima ovako rano, ali hrvatski nogomet jako dobro poznajem iako nisam bio tu zadnje četiri godine. Momčad poznajem jako dobro, mnogi moji prijatelji su prošli kroz klub, a tu je sada Franko Andrijašević kojeg znam dugi niz godina. U principu jako dobro poznajem hrvatski nogomet, a Rijekinu ekipu, ajmo reći, polovično.




Galovićeva iskustva s međunarodne scene su različita, ali dovoljna i važna u razvoju karijere.


– Izrael je bilo prvo moje iskustvo vani. Teško, ali neću reći najgore. Bio sam još mlad, a to je relativno teška sredina. Bjelorusija mi je sad već drugi dom, bio sam tamo dvije i pol godine te kapetan i o njoj mogu reći sve najbolje. Japanska avantura donijela je igranje s brojnim poznatim igračima i to je bilo jedno nezaboravno iskustvo. Lijepo se vratiti u Hrvatsku, sretan sam što sam tu – ustvrdio je Galović o kojemu riječi hvale upućije i njegov bivši suigrač Goran Paracki.


– Mislim da će Nino sigurno biti pojačanje za Rijeku. Radi se o vrhunskoj osobi, a i o dobrom igraču – ističe Goran Paracki, bivši igrač Rijeke. – Igrao sam s njim u Splitu prije sedam, osam godina gdje je također bio važna karika, a kasnije gdje god je išao bio je standardan i dobar. Dobar je to potez za Rijeku, ali i za njega samoga.


Paracki smatra da će Rijeka s Galovićem dobiti ono što je i tražila u ovom zimskom prijelaznom roku.


– Već prije osam godina pokazivao je veliki talent, a sada ima i iskustva. Može im biti dostojna zamjena. Po meni je to jako dobra priča i za klub i za njega kao igrača. Najvažnije odlike? Dobro čitanje igre, a i dobar je s loptom. Jednostavno, pametan stoper. Povremeno sam se znao čuti s njime, stekao je važno iskustvo u dobrim ligama – dodaje Paracki.