Sjajna podrška

Rijeko moja dobra budi: Žuto zagrebačko predgrađe Armada obojala u bijelo

Ivan Volarić

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Navijačka euforija mogla se naslutiti već u jutarnjim satima kada se uporedo s karnevalskim ludilom počelo odvijati i ono navijačko. Svi putevi vodili su na dvije lokacije: riječki Korzo ili zaprešićki stadion. Šteta što su se ova dva značajna događaja poklopila



ZAPREŠIĆ Više od tisuću navijača bodrilo je »bijele« u Zaprešiću. Oko tisuću pripadnika Armade zauzelo je svoja mjesta na gostujućem stajanju, a najmanje još 200-300 pristalica gostiju smjestilo se na glavnoj tribini stadiona »Intera«.


Među njima i kadeti i pioniri »Rijeke« koji su odradili svoje prvenstvene obveze u Sesvetama. Navijačka euforija mogla se naslutiti već u jutarnjim satima nedjelje kada se uporedo s karnevalskim ludilom počelo odvijati i ono navijačko.


Svi putevi vodili su prošle nedjelje na dvije lokacije: riječki Korzo ili zaprešićki stadion. Šteta što su se ova dva značajna događaja poklopila jer sigurno bi se još nekoliko stotina navijača »Rijeke« zaputilo na stadion u predgrađu Zagreba, na kojem je umjesto tradicionalno žute dominirala – bijela boja.




Satima prije utakmice u Zaprešić su počela stizati osobna vozila ili kombiji riječkih registarskih tablica ili pak unajmljenih, u visokom postotku daruvarskih tablica, iz kojih su vijorili navijački rekviziti u plavo bijelim tonovima.


Ubrzo je stigao i Armadin autobus, a kakvu podršku će uživati gostujuća momčad pokazao je već i prvi izlazak igrača na teren koji je pratio silan huk s tribina, ali i obližnjih parkirališta na koja je policija prepratila brojne navijače »Rijeke« s naplatne postaje Lučko.



Nekoliko trenutaka nakon što je bivši junior i kadet »Rijeke« Ivan Zgrablić zabio pogodak za izjednačenje »Cibalije« u Vinkovcima s tribina su počeli dopirati povici: šampioni! Nedugo potom uslijedio je hladan tuš i pobjednički pogodak »Dinama« s bijele točke.


Čini se da je to samo privremeno ohladilo ozračje među navijačima »Rijeke« koji se nisu predavali niti nakon što su njihovi ljubimci prosuli rano vodstvo. Podrška je posebno počela dolaziti do izražaja u nastavku, kada su Riječani čuvali i uspješno sačuvali vodstvo.


Među onima koji su zapljeskali s centralne tribine pobjedi »Rijeke« bio je i Andre Mijatović, bivši kapetan »bijelih« i branič iz one generacije kojoj je 1999. godine zamalo izmakao naslov prvaka. Zanimljivo je da »Rijeka« ni te po svemu posebne 1999. godine nije uživala tako brojnu navijačku podršku na gostujućim utakmicama.


Foto: D. JELINEK


Foto: D. JELINEK



– Prije svega moram reći da ekipa »Rijeke« izgleda vrlo zrelo na terenu, točno se zna tko što radi, bez euforije ili nekog negativnog optimizma – govori polaznik HNS-ove trenerske Akademije i pomoćni trener druge momčadi bundesligaša »Ingolstadta«.


– Ako »Rijeka« ovako nastavi onda ne vidim gdje mogu prosuti bodove. Jedino mi je žao što su djelovali premoćno na terenu u većem dijelu utakmice da bi na kraju umalo upali u probleme. Uvijek može neki slučajni odbijanac završiti u golu. Po meni dvije izravne utakmice s »Dinamom« odlučivat će o naslovu prvaka.


Navijačka podrška je posebna priča…


– Svaka čast na podršci navijača. Bilo je više od tisuću navijača »Rijeke« na tribinama i mislim da je to ono što je potrebno igračima. Vjerujem da je s jedne strane dobro imati euforiju izvana, ali je bitno zadržati mir unutar ekipe i mislim da trener Matjaž Kek tu radi vrhunski posao i siguran sam da se ekipa neće opustiti.


Foto: D. JELINEK


Foto: D. JELINEK



Želja je velika, a mislim da je neusporedivo veća glad za naslovom u našoj, nego »Dinamovoj« svlačionici. Prvenstvo je dugo, ali »Rijeka« je ovoga puta vrlo zrela za napraviti taj presudni iskorak prema naslovu prvaka – rekao je Mijatović u trenucima dok je navijački karusel kretao iz Zaprešića prema Rijeci…