Komentar Orlanda Rivettija

Rijeka se vratila starim navikama: Slijedi još neviđena završnica

Orlando Rivetti

Bilo je jučer i posla za Keka, bez obzira na činjenicu da je sve išlo glatko, jer slijedi još neviđena završnica HNL-a u kojoj svaki svaki kotačić mora biti podmazan. Jučer smo opet vidjeli lakoću igranja...



Osječani su svoj optimizam gradili na brojkama. Osvojili su bodove u Koprivnici nakon što su bili bolji od Hajduka koji je Rijeku natjerao na spašavanje boda u prošlom kolu na Poljudu. Iluzija! Rijeka je prošetala Gradskim vrtom.


Trener Zoran Zekić nepotrebno se nervirao nakon jednog navodnog nedosuđenog prekršaja, njegova momčad nije bila Riječanima ni do koljena. Bilo je, naime, samo pitanje vremena, kada će Kekove trupe obaviti egzekuciju, zaklopiti polufinalnu knjigu. Uzalud je Zekić, u jednom razdoblju prije deset godina i igrač Rijeke, mijenjao sustav igre, igračima raspored na terenu. Jamačno bi pao da je bila riječ o ispitu iz taktike na trenerskoj akademiji. Manijakalno pedantni Talijani kada je u pitanju taktika, malo bi toga, naime, jučer shvatili…


Mijenjao je i upadao u novu konfuziju. Za sve je, naravno, prije svega kriva Rijeka. Vratila se, barem djelomično, starim navikama, igri sa puno dodira lopte, osvajanju prostora i okomitosti. Dovoljno za Osijek, bez obzira na to što nije bilo, niti je trebalo, dovoljno brzine i agresije. Bila je to utakmica koju je trebalo dobiti sa što manje potrošnje energije.




Riječani su očekivano glatko izborili peti finale Kupa Hrvatske (31. svibnja u Varaždinu), koji će se igrati četiri dana nakon posljednje prvenstvene utakmice. Rijeka i Dinamo u tri nastavka (Rujevica, Maksimir, Varaždin) do kraja sezone za dvije krune, prvenstvo i Kup. Riječani žele »lavovima« izvaditi zube, uzeti sve. Završnica sezone u paklenih 270 minuta. Rijeke i Dinama. Ostali su, vidjelo se to i jučer u Osijeku – statisti.


Rijeka je peti puta ove sezone bila bolja od Osijeka. Rezultatom i igrom. Onaj gol na Rujevici (3:1) otvorio je Osječanima lažnu nadu. Jer, u prvih je pola sata Rijeka lako vukla konce igre. U nastavku je u dvije minute definitivno »ubila utakmicu«. Najprije je Zoran Lesjak napravio harakiri, opravdano zaradio crveni karton (oko Vešovića je uvijek živa vatra…), a nakon toga Mile Škorić je preduhitrio Gavranovića i Andrijaševićevu loptu skrenuo u svoju mrežu. Andrijašević je zaključio slavonsku zabavu. Zekić je podivljao zbog nemoći svoje momčadi koja se na terenu pojavila tek kada su Riječani digli vesla, na kraju utakmice.


Rijeka je autoritativno nametnula svoju kvalitetu. Nije blistala, igrala je koliko je trebalo. Vratili su se Ristovski i Vešović, u nedjelju na Rujevicu stiže Slaven Belupo, a sljedeći gost je 8. travnja – Dinamo! Riječani su u Osijeku ostvarili povijesnu pobjedu. Izborili finale Kupa Hrvatske kao vodeća momčad HNL-a, sa plus četiri boda ispred Dinama.


Bilo je jučer i posla za Keka, bez obzira na činjenicu da je sve išlo glatko, jer slijedi još neviđena završnica HNL-a u kojoj svaki svaki kotačić mora biti podmazan. Jučer smo opet vidjeli lakoću igranja…