Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. studenoga 2019.
Nogometno ogledalo Orlanda Rivettija

Komentar Rijeka se raspada? Ne budite smiješni

Dvaput godišnje javljaju se katastrofičari u vrijeme prijelaznog roka / Foto Vedran KARUZA
Dvaput godišnje javljaju se katastrofičari u vrijeme prijelaznog roka / Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2018. u 15:16 2018-01-08T15:16:48+01:00

Dvaput godišnje javljaju se katastrofičari u vrijeme prijelaznog roka. I tako od odlaska Kramarića prije četiri godine, ili ljetos Andrijaševića, Ristovskog i Bezjaka. Sve je na prodaju. Uvijek. Nije problem u tome što si prodao, već u onom što si doveo. Nakon Gavranovića, Mišića i Vešovića, na odlasku je Elez, a za proljetni nastavak izvan stroja je Gorgon. Na potezu su Srećko Juričić i Ivan Mance

Mario Gavranović je sada sretan čovjek. Za Dinamo je navijao od malih nogu... Zagrlio je svoje snove. Zaboravio se zahvaliti Riječanima, da nije bilo Matjaža Keka, prije svih, još bi Dinamo gledao na TV ekranu. Rijeka mu je u dvije godine dala više nego što je on dao Riječanima. Na Rujevici najmanje dramatiziraju oko – Gavranovića. Žao im je što nisu više naplatili, ali u »nogometnom biznisu« vladaju prljavi zakoni – tko će koga žednog preko rijeke... Emocije su nadvladale zdrav razum, srce glavu. Predsjednik Mišković je jasno dao do znanja da neće trčanjem krugova na pomoćnom terenu kažnjavati one koji ne žele produljiti ugovor, a zaslužni su za osvojenu dvostruku krunu. Slučaj Gavranović i Vešović.

»Super Mario« teško bi izborio mjesto u momčadi svih vremena igrača Rijeke koji su Kantridu (Rujevicu) zamijenili Maksimirom. Nekada, do pojave Damira Miškovića, put je bio jednosmjeran, prema Zagrebu, rijetki, uglavnom restlovi (veliki Stjepan Lamza na kraju karijere) u drugom smjeru. U Dinamo se iz Rijeke odlazilo pjevajući, bio je to iskorak u karijeri. Kao što je to danas dolazak na Rujevicu. Od dvadesetak igrača Rijeke koji su igrali za Dinamo, momčad u rasporedu 4-2-3-1 izgledala bi ovako: Superina – Šarić, Brnčić, Milinović, Mijatović – Agić, Pilipović – Balaban. Mladenović, Škerjanc – Osojnak!

Za momčad (o ukusima ne treba raspravljati) konkurirali su još Car, Peršon, Cukon, Tokić, Malbaša, Lešković... Stojan Osojnak donio je naslov prvaka 1954. godine, Marijan Brnčić Kup Sajamskih gradova 1967. godine... Danijel Šarić brdo trofeja...

Rijeka se raspada! Dvaput godišnje javljaju se katastrofičari u vrijeme prijelaznog roka. I tako od odlaska Kramarića prije četiri godine, ili ljetos Andrijaševića, Ristovskog i Bezjaka. Sve je na prodaju. Uvijek. Nije problem u tome što si prodao, već u onom što si doveo. Nakon Gavranovića, Mišića i Vešovića, na odlasku je Elez, a za proljetni nastavak izvan stroja je Gorgon. Na potezu su Srećko Juričić i Ivan Mance, treneru Matjažu Keku moraju ponuditi kvalitetan kamen od kojega slovenski loptački Michelangelo mora isklesati novu skulpturu. Vjerojatno Rijeka nikada neće igrati s toliko šarma kao što je to bilo u prvom dijelu prošle sezone, ali svaka Kekova momčad ima svoju dušu. Svoj stil, lepršav ili kontrolirani nogomet. Ovisi o karakteristikama igrača.

Čitajući koliko je dobar napadač Čolak, koji bi danas trebao potpisati ugovor, a Puljić je sve bolji na poziciji druge špice, današnja Rijeka izgledala bi i ovako: Prskalo (Sluga) – Mavrias, Župarić, Punčec, Zuta – Maleš, Bradarić – Kvržić, Puljić, Heber – Čolak!

Izostavio sam Domagoja Pavičića, od kojega se očekuje da u proljetnom nastavku bude jedan od najboljih igrača Rijeke. Kao zadnji vezni ili kao »playmaker« iza napadača. Njegova lopta ima dušu, u prekidima traži slobodne glave suigrača u kaznenom prostoru. Očekuje se i buđenje Črnica, ali mora dobiti stalno mjesto i ulogu! Mnogi će sumnjivo vrtjeti glavu, uvjereni da je to slaba momčad. Nije ona šampionska, kada se sve poklopilo u toj mjeri da je Keka natjeralo na interpretaciju visokog presinga, na loptu i suparnika, na čisti loptački užitak. Nikada, naime, u 44 godine i ulaska u Prvu ligu (nikad nije ispala), Rijeka nije igrala tako atraktivno. Svečanost za oči, milovanje duše... Postavila je temelje za dvostruku krunu. Te momčadi više nema, na Keku je sada uglazbiti novi orkestar. Napraviti svečano odijelo nakon što vidi kakav su štof pripremili Jurićić i Mance.

Rijekina najvažnija utakmica u proljetnom nastavku je polufinale Kupa s Dinamom u Maksimiru 28. veljače. Utakmicu koju mora dobiti te u finalu u Vinkovcima, najvjerojatnije protiv Hajduka, sačuvati Rabuzinovo sunce. Naravno ova momčad, u očekivanju pojačanja, mora u bitku s Hajdukom i Osijekom za drugo mjesto.

Rijeka je jaka koliko i njena vizija. U ovom trenutku Kek ima gladne vukove koji žele iskoristiti svoju prigodu. Najbolji su otišli, stvara se nova momčad za Europu i novu sezone. Onu poslije proljetnog nastavka...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.