Rekord

“Rijeka” ostala jedini prvoligaš u Europi bez poraza!

Ivan Volarić

Marko Vešović i Franko Andrijašević / Foto Roni BRMALJ

Marko Vešović i Franko Andrijašević / Foto Roni BRMALJ

Budući da su "kraljevi" kiksali na "Sanchez Pizjuanu" nogometaši "Rijeke" od prošle nedjelje ostali su jedina neporažena prvoligaška ekipa Staroga kontinenta u ovoj sezoni. I u toj ulozi će ostati barem do sredine veljače kada "bijelima" predstoji prvi susret proljetnog dijela sezone i gostovanje u osječkom "Gradskom vrtu"



RIJEKA – Zahvaljujući autogolu Sergia Ramosa, odnosno pogotku Stefana Jovetića, reprezentativnog suigrača Marka Vešovića u crnogorskoj vrsti, u 90. minuti utakmice nogometaši »Seville« nanijeli su prvi ovosezonski poraz »Real Madridu« što je ishod koji se posebno obradovao navijače »Rijeke«. Naime, »Rijeka« i »Real Madrid« ušli su u 2017. godinu kao jedine prvoligaške momčadi u Europi koje u jesenskom dijelu sezone nisu doživjele niti jedan poraz u službenim utakmicama. Budući da su »kraljevi« kiksali na »Sanchez Pizjuanu« nogometaši »Rijeke« od prošle nedjelje ostali su jedina neporažena prvoligaška ekipa Staroga kontinenta u ovoj sezoni. I u toj ulozi će ostati barem do sredine veljače kada »bijelima« predstoji prvi susret proljetnog dijela sezone i gostovanje u osječkom »Gradskom vrtu«.



Porazom u »Sevilli« prekinut je niz »Real Madrida« od 40 utakmica u svim natjecanjima bez poraza, za utjehu im ostaje status novog španjolskog rekordera. Na vrhu liste klubova s najviše utakmica u nizu bez poraza u svim natjecanjima i dalje se nalazi škotski »Celtic« koji je od 1915. do 1917. godine spojio 62 utakmice bez poraza, »Benfica« je od prosinca 1963. do veljače 1965. ostvarila 48 utakmica bez poraza, zagrebački »Dinamo« 45 (od 30. studenog 2014. do 29. rujna 2015.). Računajući samo nacionalna prvenstva nedostižna je Steaua, koja je bila neporažena 106 utakmica od 1986. do 1989. godine.





Inače, igrači »Rijeke« ne znaju za poraz u 32 službene utakmice zaredom. Posljednji posrtaj ubilježili su 5. travnja prošle godine u polufinalu Kupa od »Slaven Belupa« (3:0) u Koprivnici. Ako »bijeli« ne izgube u Osijeku u prvom susretu nastavka oborit će klupski rekord iz 1969., odnosno 1970. godine, kada su također u 32 službene utakmice ostali neporaženi. Doduše, većina tih susreta odnosila se na ondašnje drugoligaško natjecanje.


Kada je riječ samo o prvenstvenim utakmicama »Rijeka« nije izgubila 33 utakmice zaredom, posljednji poraz doživljen je u 21. veljače prošle godine u Maksimiru kod »Dinama«. Usput, »Rijeka« nije jedini prvoligaš bez prvenstvenog poraza u Europi. Bundesligaš »Hoffenheim« jedini je klub iz lige petice koji još nije posrnuo u domaćem prvenstvu (izgubili su u Kupu od Kölna), a s tim uspjehom mogu se pohvaliti i velški TNS, škotski »Celtic«, ukrajinski »Šahtjor«, luksemburški »Dudelange 91«, lider turskog prvenstva »Basaksehir«…