Dario Čanađija

Rijeka nudi novi ugovor, ali volio bih promijeniti sredinu ove zime

Denis Frančišković

Dario Čanađija/Foto Arhiva NL

Dario Čanađija/Foto Arhiva NL

Mišljenja sam da sam dosta u Rijeci, pet godina na posudbama i u samom klubu pa bih volio i promijeniti sredinu, probati sreću negdje drugdje. Naravno, treba naći tu novu sredinu. Nadam se da ću u suradnji s Rijekom naći neki angažman već ove zime - kaže veznjak "bijelih" 



RIJEKA Nogometaši Rijeke u Albuferiji nižu trening za treningom. Dosta znoja, truda i rada, ali i sunca i opuštanja uz more. »Bijeli«, naime, već sutra igraju drugu pripremnu utakmicu, protivnik je Servette koji lovi ulaz u elitno društvo švicarskog nogometa, dok će dan prije povrataka snage odmjeriti s kineskim Beijing Sinobo Guoanom. Uoči gostovanja u Koprivnici za »generalku« će biti zaduženo Krško. Koliko god su to utakmice u kojima rezultat nije najvažniji, velika su prigoda igračima iz drugog plana. Escovalu, Puljiću, Paveliću, Capanu… pa i Dariju Čanađiji.


– Treninzi su dosta intezivni, ali ima i dosta odmora. Ujutro većinom radimo na snazi, popodne nogometni trening s malo suhog trčanja. Dosta nam dobro ide, naporno je, ali ima vremena i za šetnju ili nešto drugo da se napune baterije i da se opet bude spreman za novi trening – ističe Čanađija koji je pod palicom Igora Bišćana igrao i u slavljeničkim danima ljubljanske Olimpije prošle godine kada je osvojena dvostruka kruna. Ima li zbog tog »poznanstva više« malo više popusta kod Bišćana?


– Ma kakvi… Nema popusta kod Bišćana! A to i jedino ispravno i pošteno. Svaki trening je isti za sve nas – kaže Dario.Itekako je zadovoljan uvjetima koje nudi Albuferia. Posebno kad čuje neke svoje bivše suigrače ili pozananike čiji su klubovi odabrali druge destinacije.

Pun pogodak


– Čujem se s par bivših suigrača, neki koji su u Turskoj i Antalyji kažu da kiša pada svaki dan. Mi smo baš pogodili, svaki dan je sunce i lijepo vrijeme. Idealno je za trenirati. Atmosfera je odlična, ne možemo se požaliti na ništa.




Čanađija je protiv »vukova« odigrao prvih 45 minuta na svojoj ustaljenoj poziciji zadnjeg veznog, u paru s Domagojom Pavičićem. Rijeka je u tom razdoblju izgledala puno bolje nego u nastavku. Čak je do odmora mogala i voditi…


– Wolfsburg smo odradili, trener je rekao što nije i što je bilo dobro u toj utakmici. Idemo dalje, ne spremamo se baš toliko za tu samu utakmicu sa Švicarcima, već za nastavak sezone. Utakmice su tu samo da pokažu gdje smo i što smo, da dignemo malo formu, a kroz svaki trening usvajamo neke nove zahtjeve koje trener od nas traži – dodaje Čanađija.


Nijemci su u odnosu na Švicarce puno zahtjevniji protivnik.


– Prvo poluvrijeme bilo je OK. Nijemci su više imali loptu u nogama, mi smo stajali u bloku što je bilo i za očekivati protiv takve jedne momčadi. No opet, oni nas nisu iz tog svog posjeda previše ugrozili, sve smo uspjeli neutralizirati osim tog pogotka koji je dojam pao iz zaleđa. Međutim u toj utakmici nije bio u prvom planu rezultat, ona je posložila svrsi, dvije ekipe dobile su šansu. Na nama je da nastavimo raditi i ispravljamo greške.


Ludo i nerealno


Dario je svoju poziciju znao igrati i u kombinaciji s Lukom Capanom.


– Ne bih nikoga izdvajao s kim mi više odgovara igrati. Svaki od tih igrača ima svoju prepoznatljivost i kvalitetu, prednosti i mane. Uostalom kao i ja. Nema nikakvih problema bez obzira tko je paru zadnjih veznih. Svatko od njih može igrati u svakom trenutku – tvrdi Rijekin veznjak koji je dolaskom Bišćana malo pao u drugi plan. Ništa čudno kada se zna da su Lončar i Pavičić odlično odgovorili novim zahtjevima.


– Dečki su igrali odlično i pobjeđivali što je najbitnije. Samo lud i nerealan čovjek bi rekao da je tu nešto trebalo mijenjati. Stvarno nas je išlo… Bišćan nije imao razloga za neke velike promjene. Momčad se standardizirala i sad je na svakom od nas koji smo u drugom planu ili manje igrali da se svaki trening i utakmicu dokazujemo.


Očekivanju u nastavku su u skladu s Rijekinim renomeom posljednjih godina. Napad na dva trofeja.


– Imamo dobre startne pozicije, u prvenstvu smo odmah iza Dinama, a mislim čak da se možemo čekati njihov kiks i potući se za prvo mjesto. Imamo se kao sportaši pravo tome nadati. A i na temelju onog kako smo završili jesen. Naravno u Kupu je sve otvoreno. Igramo protiv Intera koji je lakši protivnik u odnosu na Dinamo i Osijek. Međutim moramo biti maksimalno oprezni u svakoj pa i toj utakmici. Jedna utakmica nas dijeli od finala dvije od trofeja i to treba iskoristiti – kaže Čanađija kojem ugovor s »bijelima« ističe u lipnju.


No, dojam je, da će po svemu sudeći promijeniti sredinu.


– Razgovari smo, klub mi je ponudio i novi ugovor, ali ja sam nekako mišljenja da sam dosta u Rijeci, pet godina na posudbama i u samom klubu pa bih volio i promijeniti sredinu, probati sreću negdje drugdje. Naravno, treba naći tu novu sredinu. Nadam se da ću u suradnji s Rijekom naći neki angažman već ove zime, a ako ne uspijem onda nastavljam igrati, imam važeći ugovor. Čekat ću svoju šansu i vidjeti što će ljeto donijeti – zaključuje Čanađija.