Sjajan niz

Rijeka je posljednji poraz u Splitu doživjela 7. kolovoza 2011. godine ili prije 2813 dana!

P. N.

Hajduk je posljednji put svladao Rijeku pred svojim navijačima 7. kolovoza 2011. godine pogocima (2:1) Vukušića i Andrića. Čak trinaest utakmica (2813), nakon toga Rijeka nije gubila u Splitu, odnosno Dugopolju gdje je odigran jedan međusobni prvenstveni susret.



RIJEKA Hajduk i Rijeka ove subote odigrat će 153. međusobnu službenu utakmicu u 73 godine dugoj povijesti sučeljavanja. Splićani su ostvarili 56 pobjeda, Riječani 43, a 53 utakmice završile su bez pobjednika. Kada se u obzir uzmu samo prvenstvene utakmice onda će se ove subote odigrati 139. Jadranski derbi. U dosadašnjih 138 Hajduk još uvijek ima više uspjeha (54; 46 utakmica završilo je bez pojednika), nego Rijeka (38). Kada se pak uzme u obzir samo HNL onda su stvari gotovo pa izjednačene. Hajduk je u 80 HNL dvoboja slavio 30 puta, 23 utakmice završile su remijem, a 27 utakmica dobila je Rijeka.


Od dolaska kapitala Gabriela Volpija, odnosno Damira Miškovića u klub s Rujevice Rijeka je osjetno dominantnija u Jadranskim derbijima što potvrđuje i podatak da su »bijeli« u svih šest punih “Miškovićevih sezona” bili na kraju ispred »bilih«. Od 21. ožujka i pobjede Hajduka na Kantridi (0:3), kojoj je Mišković svjedočio iz predsjedničke lože, pa do danas odigrano je 26 jadranskih derbija, a Hajduk je dobio samo jedan. Bilo je to 2. prosinca 2017. godine na Rujevici kada su gosti slavili 2:1. U preostalih 25 utakmica Rijeka je ostvarila 14 pobjeda!


Posebna priča su utakmice na Poljudu. Hajduk je posljednji put svladao Rijeku pred svojim navijačima 7. kolovoza 2011. godine pogocima (2:1) Vukušića i Andrića. Čak trinaest utakmica (2813 dana), nakon toga Rijeka nije gubila u Splitu, odnosno Dugopolju gdje je odigran jedan međusobni prvenstveni susret.




Doduše, Splićani se mogu hrabriti da su izgubili tek jedan od zadnjih šest međusobnih ogleda, odnosno da su ove sezone triput remizirali s Rijekom. Kada je već riječ o ovosezonskim jadranskim derbijima onda je zanimljivo istaknuti da su prvi susret vodili na klupama Matjaž Kek i Željko Kopić (1:1), drugi Zoran Vulić i Igor Bišćan (1:1), a treći aktulani stručnjaci Igor Bišćan i Siniša Oreščanin (0:0).