Derbi

Riječka priča kao putokaz: U nedjelju se u Gradskom vrtu igra derbi dvaju klubova sličnih sudbina

Dalibor Keler

NOVI OKRŠAJ NA GRADSKOM VRTU – Josip Mišić postiže pogodak pored Zorana Lesjaka i Milovana Petrovikja / snimio D. JELINEK

NOVI OKRŠAJ NA GRADSKOM VRTU – Josip Mišić postiže pogodak pored Zorana Lesjaka i Milovana Petrovikja / snimio D. JELINEK

Puno je sličnosti između »Osijeka« i »Rijeke«, ali i jedna ogromna razlika. Riječani su put stablizacije uspješno prošli, »Osijek« je tek na početku tog puta



Nedjeljni okršaj »Osijeka« i »Rijeke« bit će zanimljiv s nekoliko gledišta. Sudar je to klubova koji prolaze sličan put. Prije pet godina »Rijeka« je spašavala glavu i prvoligaški život. Tko zna kako bi sve završilo da te sezone 2011./12. nisu suspendirani bili »Karlovac« i »Varaždin«. Liga se sa 16 skraćivala na 12 klubova, a Rijeka je zauzela to 12. mjesto i spasila se ispadanja. U klub su već stigli Volpi i Mišković i već sljedeće sezone »Rijeka« je završila kao treća u prvenstvu i otad samo raste.



Posljednjeg dana prijelaznog roka »Osijek« je ipak ostao bez jednog svog prvotimca. Naime, Gradski vrt je napustio iskusni stoper Mislav Leko (29) koji će karijeru nastaviti u Norveškoj. Leko je nakon po vratka iz Španjolske otišao na probu u redove dru goligaša Fredrikstadta i ostavio pozitivan dojam. S obzirom da je riječ o iznimno korektnom čovjeku i pravom profesionalcu, »Osijek« mu nije htio raditi nikakve zapreke u transferu pa je ugovor raskinut kako bi Leko mogao otići bez odštete na svoju novu destinaciju. »Osijek« je na stoperskim pozicijama dobro pokriven, a u pogon se vratio i perspektivni Andrej Šimunec nakon duže stanke, pa se Lekin odlazak neće negativno odraziti na širinu rostera »bijelo-plavih«.



Osijek na početku




Sezona, čiji će nastavak uslijediti danas, četvrta je u kojoj Matjaž Kek vodi Ri ječane. Sada su na vrhuncu jednog normalnog razvojnog ciklusa pa nije ni čudo što su ove sezone u najozbiljnijoj borbi za naslov prvaka.


Dosta je tu sličnosti s »Osijekom«. »Bijelo-plavi« su tri posljednje sezone »grcali« u borbi za opstanak, a onda su se i njima dogodili Ivan Meštrović i Lörinc Mészáros i počela je nogometna revolucija u gradu na Dravi. U samo nekoliko mjeseci »Osijek« je iz »ružnog pačeta« počeo preobražaj u labuda i nakon jesenskog dijela sezone drži istu onu treću poziciju koju je »Rijeka« osvojila u prvoj godini svog preporoda. Puno je sličnosti između »Osijeka« i »Rijeke«, ali i jedna ogromna razlika koja, u ovom trenutku, Riječanima daje prednost. Oni su put stablizacije uspješno prošli. »Osijek« je tek na početku tog puta. Baš zbog toga će proljeće biti još veći izazov.


»Rijeka« je na neki način putokaz u kojem se pravcu »Osijek« treba kretati. Bit će zanimljivo vidjeti koliko su se »bijelo-plavi« kvalitetom približili »Rijeci«. Jesenas je to, posebno na Rujevici, izgledalo kao sudar dva različita nogometna svijeta. Iako, bila je to definitivno daleko najlošija partija »bijelo-plavih« i jedna od najboljih koje je »Rijeka« dala jesenas. Takve se okolnosti teško mogu ponoviti. Posebno ne kada se igra u Gradskom vrtu. Na osječkom stadionu »Rijeka« se rijetko osjeća ugodno. Čak i u posljednjim godinama kada je razlika u kvaliteti bila obilato na njezinoj strani. Zekić je tijekom priprema u Španjolskoj otkrio jednu zanimljivu sitnicu:



Neposredno prije nastavka prvenstva »Osijek« se opet suočio s jednom ponudom za svog trenera Zorana Zekića. Bilo je već prije slučajeva kada je Zekiću nuđena mogućnost povratka u moldavski »Šerif« ili kada ga je zvao turski »Adanaspor« (tada ga je preuzeo Krunoslav Jurčić nap.). Sada su se za Zekića zainteresirao turski Ka rabükspor. Vlasnici desetoplasirane momčadi turske Super lige zainteresirali su se za trenera »Osijeka« nakon što im je dojučerašnji trener Igor Tudor od njih otišao u »Galatasaray«, čiju je klupu ovih dana preuzeo nekadašnji hrvatski reprezentativac.


– Ma, što bih trebao, tri dana prije nastavka sezone napustiti klub i momčad? Tome uopće ne treba pridavati pozornost, niti želim da fokus bude na tome. Nas čeka važna utakmica protiv »Rijeke« i to je jedino što mene zanima u ovom trenutku – odlučno je rekao Zekić.



Rijeka je jača, ali…


– Prikazali smo igračima utakmicu protiv »Rijeke« iz jeseni 2015. godine. Tada je »Rijeka« bila puno jača od nas, ali odigrali smo baš junačku utakmicu. Borili smo se kao lavovi i na kraju uzeli jedan bod, a mogli smo i sva tri. Taj je susret bio najbolji dokaz kako se možđe parirati kvalitetnijem suparniku.


»Rijeka« je, gledajući po linijama, u ovom trenutku kvalitetnija od »Osijeka«. Sa sigurnošću jedino bi Borna Barišić našao mjesto u udarnoj postavi Matjaža Keka. I to dovoljno govori koliko će težak posao »Osijek« imati u nedjelju. No, igrat će se nogomet, a on je sve samo ne egzaktna igra u kojoj se ishod unaprijed zna. I zato »bijelo-plavi«, unatoč inferiornosti kada je kvaliteta u pitanju, imaju svoju priliku. Morat će biti točno onakvi kakvi su bili u onom jesenskom susretu iz 2015. godine. »Rijeka« zaslužuje respekt, ali ne treba je se prepasti. Na koncu igrat će se u Gradskom vrtu, gdje bi »Osijek« morao biti gazda.