Osvrt Orlanda Rivettija

Riječani puni opekotina od koprive prosuli dva boda

Orlando Rivetti



Da je Acosty u trećoj minuti sudačke nadoknade postigao pogodak ovaj bi tekst počeo s pričom o treneru Keku koji je iz rukava izvukao jokera i dobio jednu tešku fizičku utakmicu. Ovako će Rijekin trener vagati bi li bilo bolje da je od početka igrao Pavičić, jer bilo bi više reda i okomitosti na sredini terena, ali i Vešović na Krvžićevom mjestu. Generali poslije bitke! Slaven Belupo je jučer Riječanima otkinuo dva boda. Remi je jedna od onih silnih priča od prije dvije sezone kada su sve četiri utakmice ovih dvaju suparnika (ukupno šest zaredom) završile neodlučenim rezultatom. Rijeka nije bila na visini zadatka. Nije bila glavom u utakmici. Nije riječ o dekoncentraciji već o taktičkoj neodgovornosti. Jer, osim kod primljena pogotka (i onom što mu je prethodilo) Rijeka je imala dosta problema u fazi obrane.


Taktički nered u fazi obrane uništio je Heberov biser, pogodak kojega je nacrtao i zabio u koprodukciji sa Zutom i Gavranovićem (uz sponzorstvo vratara Markovića), i trebao uvesti utakmicu u mirne vode. Trebao je… Bilo bi tako da je u Koprivnici istrčala ona prava šampionska Rijeka koja zna što hoće i kako do suparničkog gola i pobjede. Riječani su nakon gola, ali i u cijelom prvom poluvremenu, gubili one »ničije lopte«, stajali daleko od suparničkih igrača. Sticao se dojam da Koprivničanaca na sredini terena ima više. U rasporedu 3-4-2-1 zatvorili su prilaze s bokova, a na sredini terena napravili šumu. Tako da su u nekim razdobljima igru Rijeke počeli voditi – stoperi, Župarić i Elez. A svoj posao nisu odradili, uz napomenu da su bili »nezaštićeni«, previše je bilo propuha oko dva inače pouzdana čuvara ispred Prskala.


Koprivničani su u tipično talijanskoj taktičkoj utakmice niže loptačke razine više trčali, nametnuli duel igru, čvrsto ulazili u svaki duel. Riječane je, s druge srane, poslije utnakmice sigurno boljela glava. Od razmišljanja kako nacrtati brzu akciju u trećoj trećini terena, dovesti loptu do igrača koji će je poslati u mrežu. Najbolja je bila prigoda Acostyja u Rijekinoj reakciji iz očaja. Bez obzira na tri »klasična vezna«, rasporedu u kojem je Mišić igrao iza Gavranovića, Riječani su teško stvarali igru. A igra je ta koja postiže golove… Jučer jednostavno nisu imali inspiracije. Stadion u Koprivnici je depresivan, domaćin svojom discipliniranom taktikom tjera u dodatnu apatiju. Ali, Rijeka je sve to znala. morala je pokazati više.


Kek se mogao odlučiti za jednog ili drugog igrača, u glavi je imao nacrtanu igru svoje momčadi. Sve je ostalo u svlačionici. Veći dio momčad bio je jučer u »kratkom spoju« sa sobom, ali i suigračima. Izgubljeni u sivilu impotencije. Nakon devedeset minuta puni opekotina od koprive. I to je nogomet. Taktika je oružje siromašnih, Slaven Belupo je jučer besprijekornom disciplinom u igri, trkom i agresijom oduzeo Riječanima ono što ih najviše krasi – igru prema naprijed!