Pouzdani stoper Bijelih

ROBERTO PUNČEC ‘Dobar je osjećaj uzeti bodove u Maksimiru poslije punih osam godina!’

Orlando Rivetti

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Nije bio pritisak zbog sastava našeg protivnika, više je bila riječ o odgovornosti prema sebi i klubu. Pokušavamo dobiti svaku utakmicu, bez obzira na to tko je na drugoj strani – kaže Punčec



RIJEKA Dijete je »Varteksa«, preko Berlina stigao na Rujevicu. Roberto Punčec čvrsta je karika defenzivnog bloka HNK-a »Rijeka«. Stoper po struci, u tandemu sa Župarićem odradio je veliki dio posla u Maksimiru. S metlom u rukama ispred vratara Sluge.


Točan u zraku, precizan na zemlji… Mreža »Rijeke« ostala je nataknuta, treći puta zaredom bio je dovoljan jedan jedini pogodak da bi se osvojila sva tri boda. U Maksimiru je »Rijeka« slavila nakon osam godina.


– Dobar je osjećaj uzeti bodove u Maksimiru. Posebice zbog činjenice da taj post traje osam godina. Idemo dalje, pokušati dobiti sljedeće četiri utakmice i zaključiti sezonu na najbolji mogući način. Proljeće je donijelo puno zadovoljstva. Šteta zbog one Kup utakmice na istom stadionu, ali tada su se umiješale vanjske sile…


Pritisak 




»Dinamo« je igrao bez pola momčadi, nedostajalo je puno bitnih igrača, pritisak je bio na vama, bez obziraa na tradiciju, ne bi bilo dobro izgubiti od »druge momčadi« »Dinama«?


– Pogledajmo kako je ta »druga ekipa« »Dinama« izgledala u igri prema naprijed – Sudani, Gavranović, Hajrović… Klasni igrači, kvaliteta i reputacija. Nije bio pritisak zbog sastava, više bih rekao je da je riječ o odgovornosti prema sebi i klubu. Pokušavamo dobiti svaku utakmicu, bez obzira na to tko je na drugoj strani i u kojem sastavu. »Rijeka« je momčad sa svojom filozofijom, sa svojim stilom igre. Možemo pokazati i kameleonsko lice kao što je to bio slučaj u Maksimiru da bismo došli do cilja.


Pobjeda pragmatične »Rijeke«, rekao je trener Kek, ustvrdivši da je bilo i boljih partija, ali… Ovo je prva pobjeda nakon dugo vremena. Protiv mladih modrih lavova?


– Nije dečkima bilo lako. Debitirali su protiv kvalitetne »Rijeke«. Imamo svoju kvalitetu. Bacili su srce na teren, ali na kraju je mudrost i iskustvo bila naša dobitna karta kvalitete. Vidio sam zanimljivih igrača, ali koncentriran sam bio na svoju momčad. Uvijek sve ovisi o nama, o našem učinku na terenu. Ovaj »Dinamo« nam nije mogao pobjeći iz vrše nakon što je Acosty zabio fenomenalan gol. Pogodak za reklamni spot. Prelijep je osjećaj kada čovjek ne zna što bi s loptom i pošalje loptu u rašlje. Bravo, Acosty.


Na Kup utakmici je negdje na istoj poziciji grubo srušen, a dobio je žuti karton za simuliranje?


– Najbolji način vraćanja dugova. Igra vrlo dobro, zaslužio je taj gol. Nagrađen je za trud i zalaganje na treninzima i na utakmicama. Ni sam nije svjestan kakvo je remek-djelo nacrtao na našem najvećem stadionu. Željeli smo taj uspjeh, nismo briljirali, ali smo vješto stavili brnjicu ljutom rivalu.


Uštimavanje 


Obranili ste se u završnicili utakmice protiv vrlo nerzvoznog Soudanija, paprenog Gavranovića, žestokog Hajrovića…?


– Svi su bili dosta nervozni, poglavito Soudani i Gavranović, kada su shvatili da će ostati bez bodova. Nitko ne želi izgubiti, a obojica se k tome bore za titulu najboljeg strijelca prvenstva. Njhova nervoza govori sve.


»Rijeka« je igrala na rezultat, na uštrb ljepote igre iz proljetnog nastavka?


– Nije lako doći u Maksimir bez obzira na to tko je na drugoj strani, u kakvom je sastavu »Dinamo«. Željeli smo bodove, uzeli smo, a ne zanima me previše na koji način. Makjavelistički, cilj opravdava sredstvo. Mučno mi je od tapšanja po ramenu nakon poraza…


Tri utakmica bez primljena pogotka, tri postignuta gola za devet osvojenih bodova?


– Momčad je nova, još uvijek u fazi uigravanja i uštimavanja. Ne stvara se ekipa preko noći, ali mi to radimo užurbano, sve smo kompaktiniji, čvršći u obrani. To ne znači da na sljedećoj utakmici nećemo primiti gol, ali… Momčad ima glavu i rep, svako zna što mu je činiti u kolektivnoj igri koja nas krasi. Čim manje golova primimo, više će biti bodova…


Fazu obrane odrađuje cijela ekipa?


– To je naš zaštitni znak! Kada se puno zabija nije samo zasluga napadača, nego i veznih igrača, tako kada ne primimo gol nije samo obrana zaslužna i ostali su se naradili. Znam da je igračima koji djeluju prema naprijed faza obrane kao nošenje vreća, ali to su danas nogometne zakonitosti.


Zajedništvo 


Pet godina ste igrali u Berlinu, u čemu je snaga ove »Rijeke« i je li prilagodba bila lakša s obzirom na to da ste prošli – Njemačku?


– Zajedništvo je snaga »Rijeke«. Iz kolektiva uvijek ispliva nekoliko pojedinaca. Znam što hoćemo kada se branimo, nije suparnicima lako do našeg gola, a imamo kvalitetu za igru prema naprijed. Ova »Rijeka« ima budućnst. Svakome možemo zabiti dva, tri gola…


U posljednjem kolu na Rujevici gostuje »Hajduk«, utakmica bi mogla odlučivati o drugom mjestu?


– Neka tako bude. Drugo mjesto je nekakav minimum za ovu sezonu. Prekrasan kraj sezone pred našim navijačima u veličanstvenom ambijentu kakav je Rujevica. U Njemačkoj sam igrao svake subote pred 40, 50 tisuća ljudi, a ovdje u pustinjama kada je riječ o gledateljima izvan Rujevice. Trebalo mi je malo vremena za prilagodbu. Atmosfera je inspiracija. Profesionalci smo, motiv ne bi trebao biti upitan, ali nismo od kamena.


Zadovoljni u Rijeci?


– Presretan.


Javlja se što suigrač iz »Union Berlina« Kreilach?


– Čujemo se često. Izgubili su 0-2, nakon što je prije toga zabio svoj prvi gol. Faza je prilagodbe, drugi je to nogomet u odnosu na Europu. Drugi je sustav rada.