Golgetersko proljeće

RIJEČKI TOPNICI Mogu li se Puljić i Čolak svrstati u društvo Ercega, Kramarića i Benka?

Denis Frančišković

Antonio Mirko Čolak/Foto PIXSELL

Antonio Mirko Čolak/Foto PIXSELL



RIJEKA Igor Bišćan u pulskoj se golijadi odlučio za bitno drugačiju varijantu i nije pogriješio niti kad su u pitanju najbolji Rijekini strijelci. Antonio Mirko Čolak se nakon devet utakmica stanke vratio pogotkom protiv Rudeša, a protiv Istre 1961 zabio je dva gola. Susret je ovaj put počeo kao starter, dok je Jakov Puljić ušao s klupe i zabio jedan pogodak. Upravo s tim golom Puljić se osamostalio na listi najboljih strijelaca HNL-a, vodeći je »topnik« sa 16 pogodaka, golom više od Mirka Marića iz Osijeka. Čolak je pak došao do brojke od 11 pogodaka, koliko je postigao i Jairo iz Hajduka. 


Novi-stari Čolak


Rijeka je već tri puta imala najbolje strijelce HNL-a, 2005. bio je to Tomislav Erceg sa 17 pogodaka, 2013. Leon Benko, koji je zabio 15 golova, a 2015. Andrej Kramarić, koji je 21 put pogađao suparničku mrežu. Može li Rijeka i četvrti put imati igrača s prestižnom titulom u domaćem nogometu? Svakako da, no kao i uvijek u ovakvim situacija moraju se poklopiti neke stvari. Dojam je da su Marić i Caktaš najozbiljni konkurenti Puljiću. Rijeka ima ipak nešto teži raspored (Dinamo, Osijek, Lokomotiva, Slaven B.) od Osijeka (Lokomotiva, Rijeka, Gorica, Inter) i Hajduka (Slaven B., Rudeš, Istra 1961, Dinamo), no »Pulja« se ove godine dokazao golovima i asistencijama iako ne igra na svojoj prirodnoj poziciji polušpice. Odlično se snašao u vrijeme ozljede Čolaka.


Puljićev golgeterski instinkt proradio je u 20. kolu kada je Interu zabio dva gola i u kontinuitetu odigrao devet utakmica s punom minutažom, za ukupno sedam pogodaka u najplodnijem ovosezonskom razdoblju. Prije toga Puljić je imao puno skrominiju minutažu… Čolak je prije ozljede igrao najbolji napadačaki nogomet, u periodu od 11. do 16. kola zabio je čak sedam pogodaka! Vratio se protiv Rudeša željan nogometa i golova i znakovito istaknuo:




– Mogu ja još i stići Puljića u pet utakmica! Zašto ne?


U Puli je očito inspiriran takvom mišlju zabio dva gola, dojam je da mu je suigrač na čelu kolone strijelaca inspiracija i motiv više. Hvalevrijedno za samog Čolaka i slatke brige za Igora Bišćana. No, složit će se obojica igrača, najvažnije je da Rijeka pobjeđuje. A utrka među strijelcima samo je zamašnjak više u igri »bijelih« koji su na Drosini prezentirali zavidnu koprodukciju i realizaciju.


Asistenti


– Nova dva gola? Pa najavio sam ha, ha… Rekao sam da ću raditi što bolje i nastojati što više iskoristiti svoje šanse na travnjaku. Moram zahvaliti i Kvržiću kod prvog gola, stvarno mi je dobro asitirao, najbolji je što se tiče asitencija. Opet od početka? I to sam najavio. Borbu za moju poziciju, želim se što više nametnuti. Sad se osjećam super, kao i prije ozljede – rekao je Čolak nakon pulske golijade.


Čolak je bio i jedini strijelac protiv Dinama u 15. kolu kada su »modri« doživjeli dotad jedini poraz. A Dinamo je već ove subote opet na Rujevici. Bit će to uvertira u finale Kupa. Utakmica nema prevelik natjecateljki naboj iako Riječanima više znači na putu obrane drugog mjesta. A bit će to i svojevrsno »opipavanje pulsa« uoči borbe za trofej.


– Dinamo smo tada dobili prije svega jer smo dali sve od sebe, ostavili srce na terenu. I sad će to biti ključ našeg uspjeha. Mislim da možemo dobiti tu utakmicu na Rujevici. Pozivam navijače da nam pomognu. Vidjelo se da nam je dodatna snaga kad navijaju. Nadam se punom stadionu i zajedničkom slavlju na kraju – zaključuje Čolak.


U samom vrhu strijelaca zasigurno bi se našli i Heber i kapetan Alexander Gorgon. No, Brazilac se skrasio u SAD-u nakon što je zabio devet golova ove sezone i iznova početo zabijati u novom klubu, dok se Gorgon zaustavio na brojci od osam pogodaka, ali je posljednjih pet utakmica »out« zbog ozljede.


Ništa manje nije zanimljivo i u poretku najboljih asistenata HNL-a gdje Riječani također stoje izvrsno. Zasad je najbolji asistent Zoran Kvržić s 11 asista, Puljić i Damian Kadzior iz Dinama imaju 10 asistencija.