Kup Hrvatske

RIJEČKI BLITZKRIEG Mamić i Gorgon golovima početkom nastavka odveli Rijeku u četvrtfinale

Ivana Vaupotić

Igrači Rijeke nakon utakmice u Varaždinu/D. KOVAČEVIĆ

Igrači Rijeke nakon utakmice u Varaždinu/D. KOVAČEVIĆ

Rana faza nastavka donijela je riječki blitzkrieg i otklanjanje većine dvojbi. U 47. minuti pokušaj udarca Roberta Murića od bloka se odbio do Petra Mamića, koji je s vrha kaznenog prostora beskompromisno raspalio prema golu - 0:1. Igrala se 54. minuta, kada je sijevnula riječka kontra koju je snažnim udarcem okončao Puljić. Lopta je pogodila stativu, a odbijanac je prihvatio Gorgon na deset metara od gola – 0:2.



VARAŽDIN Rijeka je ostvarila plasman u četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa, i to bez Ivana Tomečaka, Franka Andrijaševića i Antonija Mirka Čolaka, koje Simon Rožman nije uvrstio u zapisnik utakmice s Varaždinom. Doduše, na suprotnoj strani također nije bilo nekoliko važnih igrača, poput Leona Benka, Vladana Adžića i Daniela Štefulja.


Uvodne minute varaždinskog dvoboja ponudile su puno nabijanja i, nije pretjerano reći, natjecanje u pogrešnim dodavanjima na distancama manjim od petnaest metara. Preciznije, u tom su razdoblju igrači obje momčadi izgledali kao da pate od gadnih grčeva. Sudeći prema prikazanom, važnost utakmice svima je, više ili manje, zavezala noge.


Dodali gas


Tako je prva situacija koja bi se mogla nazvati prijetnjom stigla tek u 13. minuti, nakon što je Marko Stolnik faulirao Alexandera Gorgona na trideset metara od gola Varaždina. Jakov Puljić odvažio se na direktni prizemni udarac prema bližem kutu, no Ivan Nevistić uspio je odbiti loptu, a njegovi suigrači zatim su otklonili opasnost.




Petnaest minuta kasnije, Rijeka je još jednom pucala po golu. Stjepan Lončar je protutnjao lijevom stranom, nadmudrivši trojicu suparničkih igrača, a domaća obrana odbila je njegov centaršut izvan svog kaznenog prostora. Na taj “otpadak” je natrčao Ivan Lepinjica, kojem je lopta sjajno sjela na nogu. No, njegov udarac sa 25 metara Nevistić je ukrotio, a pri tome je efektnom paradom izmamio i pljesak navijača Varaždina.


Rijeka je dodala gas u završnih deset minuta prvog dijela, no to nije bilo dovoljno za slamanje suparnika kojeg je prije mjesec dana deklasirala na istom stadionu. Takav gard Varaždincima je otvorio prostor za kontre, pa je tako u 42. minuti Nikola Tkalčić uputio upotrebljiv centaršut s desnog boka. Srećom po Rijeku, Matija Kolarić nije uspio zahtvatiti loptu iz voleja, na deset metara od gola. 



Rana faza nastavka donijela je riječki blitzkrieg i otklanjanje većine dvojbi. Naime, igrala se 47. minuta kada se pokušaj udarca Roberta Murića od bloka odbio do Petra Mamića, koji je s vrha kaznenog prostora beskompromisno raspalio prema golu – 0:1.


Rijeka prodisala


Vodstvo je za Rijeku imalo sjajan učinak jer momčad je konačno prodisala i počela igrati. Doduše, nije to bilo ništa specijalno, ali, u odnosu na prvi dio, to je izgledalo vanserijski. Igrala se 54. minuta, kada je sijevnula riječka kontra koju je snažnim udarcem okončao Puljić. Lopta je pogodila stativu, a odbijanac je prihvatio Gorgon na deset metara od gola – 0:2.


Nakon što su primili dva gola, Varaždinci su shvatili da moraju preuzeti rizik. U nedkoliko navrata su složili sasvim pristojne akcije, ali svaki put im je nedostajalo kvalitetno zadnje dodavanje, koje bi im donijelo priliku za udarac po golu. S druge strane, Rijeka se polako počela vraćati u način rada iz prvog dijela, što je bilo i razumljivo jer imala je rezultat koji ju je vodio prema četvrtfinalu Kupa.


Međutim, u završnici se sve zakompliciralo. Varaždinci su konačno složili dobru akciju od početka do kraja, s time da je i zadnji pas bio više nego solidan. Snažan udarac Leonarda Vuka, iskosa, s lijeve strane, rasparao je malu mrežu uz suprotnu stativu – 1:2.


Taj je gol domaćoj momčadi dao dodatni vjetar u leđa za završne minute. Varaždinci su do kraja utakmice pokušavali napasti iz svih oružja, a u nekoliko navrata su uspjeli stvoriti gužve u kaznenom prostoru Rijeke. Međutim, za nešto više od toga nisu imali ni snage, ni moći.



Stadion Anđelko Herjavec. Gledatelja: 1.399. Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina) 6,5. Pomoćnici: B. Križarić (Čakovec), Zobenica (Velika Gorica). Strijelci: 0:1 Mamić (47′), 0:2 Gorgon (54′), 1:2 Vuk (83′). Žuti karton: Senić, Roca, Miličević, Kolarić (Varaždin), Puljić, Župarić (Rijeka).


VARAŽDIN: Nevistić 6 – Stolnik 6, Senić 6, Prce 6 – Tkalčić 6, Roca 5,5 (71′ Vuk 6,5), Guera Djou 6, Miličević 5,5 – Glavina 5,5 (66′ Težak -), Posavec 5,5 (75′ Mehdikhani -), Kolarić 6.


RIJEKA: Prskalo 6 – Kvržić 6, Župarić 6, Punčec 6, Mamić 6,5 – Halilović 6, Lepinjica 6,5, Lončar 6 – Murić 6 (70′ Iglesias -), Puljić 6,5 (77′ Babić -), Gorgon 6,5 (81′ Capan -).